Kommunikationsteori och strategi
Det finns en mängd uppfattningar om vad kommunikation är och hur kommunikation kan användas strategiskt. Under denna kurs studerar och jämför vi olika traditioner av kommunikationsteori. Vi utvecklar också förståelsen av kommunikationsstrategier, genom att studera modeller för strategier, undersöka hur andra jobbar med det och att själv pröva att utveckla en kommunikationsstrategi. Kursens lärandemål inbegriper också att kunna koppla ihop kommunikationsteorier och strategier samt att anlägga kritiska perspektiv på kommunikationsteorier och -strategier.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
MX0140-20137 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för MX0140
Läsåret 2019/2020
Kommunikationsteori och strategi (MX0140-20042)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0140 Kommunikationsteori och strategi, 15,0 Hp
Communication theory and strategyÄmnen
Miljövetenskap MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
120 hp på grundnivå. Kunskaper motsvarande 10 hp kommunikationsteori. Engelska 6.Mål
Syftet är att studenterna ska kunna känna igen och orientera sig bland olika klassiska kommunikationsteorier. Studenterna ska också kunna kritiskt reflektera över dessa traditioners förekomst i dagens mest vanligt förekommande kommunikationsstrategier. Studenterna ska också själva kunna skapa en kommunikationsstrategi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Jämföra olika kommunikationsteorier och redogöra för skillnader i hur kommunikation förstås enligt teorierna
Förklara hur olika kommunikationsteorier behandlar makt, handlingsfrihet och struktur
Beskriva hur olika kommunikationsteorier anger förutsättningarna för kommunikationsstrategier
Visa förmåga att planera kommunikationsstrategier inom ramen för naturresurshantering
Kritiskt reflektera över hur olika syn på kommunikation i kommunikationsstrategier kopplar till frågor om makt, etik och demokrati.
Innehåll
Studierna sker genom egna litteraturstudier, föreläsningar samt diskussioner i litteraturseminarier. Studenterna skriver två arbeten, varav ett ska vara en praktisk genomgång av hur en kommunikationsstrategi skapas. Studenterna genomför också en intervju med en praktiker och redovisar den i en kortare text samt inför kurskamrater.
I kursen behandlas ett flertal klassiska kommunikationsteorier samt aktuella kommunikationsstrategier. Teoretiska traditioner som berörs är den retoriska, den fenomenologiska, den kritiska, den cybernetiska och den sociokulturella men även andra traditioner kan förekomma. Kommunikationsstrategierna som berörs är klassiska informationsinriktade, psykologiska samt deltagarorienterade modeller.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd analys av text med hjälp av kommunikationsteori.
Godkänd kommunikationsstrategi.
Godkänd redovisning av intervju med praktiker.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. • Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet 10.0 hp i Introduktion till kommunikationsteori kan uppfyllas till exempel genom att studenten har läst kurser som berör kommunikationsteori och demokrati eller kommunikationens roll i samhället eller samverkan och kommunikation. SLU-kurser som är förkunskapsgrundande: MX0115 Introduktionskurs till miljökommunikation -Samhälle, socialt samspel och kommunikativa färdigheter, 15.0 hp, MX0116 Fältkurs i samverkan och lärande i naturresurshantering, 15.0 hp eller MX0117 Konflikt, demokrati och processledning, 15.0 hp.Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Literature List MX0140 HT2020 [Literature List MX0140 HT2020] (https://slunik.slu.se/kursfiler/MX0140/20137.2021/Literature_MX0140_HT2020.pdf)