Modellering för uthållig vattenförvaltning
Kursen innehåller föreläsningar om teori, praktiska övningar och scenarier. Bland lärarna finns modellerare, bedömningsspecialister och policyutvecklare. Hela kursen fokusera på hur man använder modeller för att stödja beslut relaterade till hur vattenförvaltning påverkar miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhetsaspekter. Praktiska övningar introducerar deltagarna till en rad vattenkvalitetsmodeller som används idag för att stödja policybedömningar. Studenterna kommer också tränas i politisk förhandling genom en realistisk unik förhandlingsövning.
I slutet av kursen kommer studenterna att vara bättre rustade att förstå miljöpolitiken och kritiskt tolka modellresultat för att hantera nuvarande och framväxande hållbarhetsutmaningar.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för MX0164
Läsåret 2023/2024
Modellering för uthållig vattenförvaltning (MX0164-20293)
2023-10-31 - 2023-11-30
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0164 Modellering för uthållig vattenförvaltning, 7,5 Hp
Models for sustainable water managementÄmnen
MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundläggande nivå inom naturvetenskapligt eller tekniskt ämne, eller en kombination av dessa ämnenMål
Målsättningen med kursen är att ge studenterna en förståelse för behovet av modeller och övervakningsdata vid inrättande såväl som utvärdering av nationell, europeisk och global miljöpolicy. Kursen kommer att belysa behovet av högkvalitativa data, trovärdiga modelleringsmetoder och god praxis för vetenskaplig kommunikation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Förstå vikten av modeller för att skapa en miljöpolicy
- Beskriva relevansen av internationell, europeisk och svensk politik för att fastställa vattenkvalitetsmål
- Ta ut vattenkvalitetsdata från SLU:s nationella miljödatabas och använd dessa som stöd vid modellering
- Planera vattenprovtagning för att erhålla data som krävs för att minska osäkerheten i olika modeller
- Tillämpa vattenkvalitetsmodeller av varierande grad av komplexitet, för att analysera autentiska miljöproblem.
Innehåll
Ett antal praktiska övningar baserade på verkliga fallstudier kommer att användas för att stödja och exemplifiera teori och fall som tas upp under föreläsningar och seminarier. Övningarna omfattar:
- Uttag och utvärdering av data från SLU:s miljödatadatabas och andra offentligt tillgängliga datakällor;
- Prediktion av vattenföring med hjälp av avrinningsmodeller;
- Eutrofieringsbedömning med användning av statiska och dynamiska modeller;
- Modellering för att stödja beslutsfattande om mål för minskning av föroreningar.
Kursen består av föreläsningar, övningar och inlämningsuppgifter som belyser följande ämnen:
- Vattenpolicy – den roll FN:s mål för global hållbar utveckling, europeisk och nationell policy spelar för att fastställa agendan för vattenförvaltning och hur modeller kan bidra detta;
- Vattenkvalitetsmodellering - dimensionell analys och utveckling av lämpliga matematiska modeller för miljöprocesser;
- Datainsamling och -utvärdering för att förstå vilka typer av data som finns i Sverige och på andra ställen, och för att utvärdera (fel-)matchningen mellan datakvalitet, datatillgänglighet och modellkomplexitet;
- Osäkerhet - olika typer av osäkerhet och hur de kan hanteras;
- Bästa praxis för att kommunicera modellresultat;
- Modeller i policyprocessen - praktiska exempel på hur modeller används för att stödja global, europeisk och nationella policy.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt resultat på tentamen och inlämningsuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Tidigare studier i vattenrelaterad naturvetenskap och i modellering rekommenderas, men är inte obligatoriskt.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vatten och miljö