Skogsindustriell försörjningsstrategi
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0216-20128 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0216
Läsåret 2022/2023
Skogsindustriell försörjningsstrategi (SG0216-20155)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Skogsindustriell försörjningsstrategi (SG0216-20169)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Skogsindustriell försörjningsstrategi (SG0216-20021)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Skogsindustriell försörjningsstrategi (SG0216-20033)
2019-11-01 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Skogsindustriell försörjningsstrategi (SG0216-20066)
2018-11-06 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0216 Skogsindustriell försörjningsstrategi, 15,0 Hp
Industrial Wood Supply StrategyÄmnen
Skogsvetenskap SkogsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Introduktion till försörjningsstrategi | 3,0 | 0202 |
Virkeshandel | 3,0 | 0203 |
Infrastrukturplanering | 3,0 | 0204 |
Flödesplanering | 3,0 | 0205 |
Fallstudie | 3,0 | 0206 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundnivå i skogsvetenskap inklusive- 7,5 hp skogsteknologi och
- 7,5 hp virkeslära
Mål
Kursen syftar till att ge studenten förmåga att förstå och analysera det hållbara skogsindustriella försörjningssystemet i sin helhet utifrån ett marknadsrelaterat perspektiv, så de kan medverka i utvecklingen av system för en effektivare råvaruförsörjning.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
redogöra för planeringssteg i virkesförsörjning beroende på företagets marknadsförutsättningar.
redogöra för arbetssätt och former för virkeshandel.
redogöra för samt genomföra infrastruktur- och flödesplanering.
muntligen och skriftligen beskriva, analysera samt diskutera försörjningsstrategier och -strukturer för olika kombinationer av företag, produkter och marknader.
Innehåll
Kursen har fokus på hur man långsiktigt strukturerar skogliga verksamheter för att uthålligt och resurseffektivt försörja industrier med nödvändig råvara. Kursen är indelad i avsnitten försörjningsstrategi, virkesmarknad, virkeshandel samt försörjnings- och flödesplanering. Efter teorin kommer en obligatorisk företagsfallstudie, där kursens tidigare delar tillämpas genom kartläggning och analys av ett företags försörjningsstrategi. Övriga obligatoriska moment är övningar och vissa seminarier.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina. Godkända skriftliga och muntliga redovisningar av fallstudier.
Godkända övningar och godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är den andra i det så kallade "RÅG-stråket", som är namnet på tre kurser á 15 hp som tillsammans ger studenter på jägmästarprogrammet djup kompetens inom skoglig råvaruförsörjning. Den föregående kursen är "Råvaruegenskaper och förädlingsprocesser" med fokus på råvarubehov och –krav för olika skogsindustriella processer. Denna andra kurs tar sedan vid med fokus på hur man långsiktigt strukturerar skogliga verksamheter för att uthålligt och resurseffektivt försörja industrier med nödvändig råvara. Den tredje och sista kursen i stråket är "Operativ styrning av virkesleveranser" med fokus på den sista delen i försörjningen: att gå från plan till praktiskt genomförande med så effektivt resursutnyttjande som möjligt. RÅG-stråkets kurser är gjorda för att förbereda studenten för en yrkesroll inom skogsbrukets råvaruförsörjning, som t.ex. drivningsledare och transportsamordnare. Kursen är, liksom övriga RÅG-kurser, därför mycket verklighetsnära, med stort deltagande från näringslivsrepresentanter och med realistiska övningar för att låta studenten träna upp sina färdigheter. Kursen bygger vidare på kunskap inom ämnena skogsteknologi och virkeslära, varför sådan kunskap är förkunskapskrav. Studenter som har godkänt resultat från grundkursen Skogsteknologi och virkeslära (15 hp), alternativt från båda kurserna Marknadsinriktad virkesförsörjning (7,5 hp) och Råvaruegenskaper och förädlingsprocesser (15 hp), uppfyller det särskilda förkunskapskravet om 7,5 hp virkeslära samt 7,5 hp skogsteknologi. Ersätter kursen SG0208 (15 hp).SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och
färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika
miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens
upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se
SLUs hemsida, www.slu.se.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens biomaterial och teknologi