Planering och analys med Heurekasystemet - ett skogligt beslutsstödsystem
Nu har du som redan är yrkesverksam inom skogsnäringen eller akademin möjlighet att lära dig det skogliga beslutsstödsystemet Heureka – helt på distans! Distanskursen vänder sig framför allt till dig som redan är yrkesverksam inom skogsnäringen eller akademin. Om du är intresserad av att komplettera tidigare utbildning hos oss på SLU eller liknande utbildningsinriktningar är du också välkommen att söka kursen.
Målet är att du ska få möjlighet att lära dig hur ett avancerat skogligt beslutsstödsystem kan användas i planering av skogsbruket och hur man kan genomföra en stor mängd olika analyser kring skogsekosystemets framtida utveckling, samt få kunskaper om den bakomliggande vetenskapliga teorin. Kursen består därmed av två huvudmoment – praktiskt användning av Heurekasystemets fyra applikationer RegVis, PlanVis, BeståndsVis och PlanEval och vetenskapliga teorier för skoglig planering och analys.
Heureka är idag det ledande skogliga beslutsstödsystemet i Sverige och används av flera skogsbolag och myndigheter. Genom systemet får policyutvecklare, beslutsfattare och planerare inom en rad samhällssektorer som skog, miljö och energi beslutsunderlag i frågor som rör skogens utveckling och dess produktion av varor och ekosystemtjänster.
Information från kursledaren
Hej!
Hjärtligt välkommen till kursen Planering och analys med Heureka - ett skogligt beslutsstödsystem!
Nu närmar det sig kursstart (30:e aug) och ni kan nu gå in och självregistrera er på kursen via SLU:s studentweb https://student.slu.se/, gå till Ladok student. Många av er kommer att behöva hämta era användaruppgifter först - det gör ni via antagning.se. När ni väl är registrerade kommer ni efter en stund få tillgång till vårt kursrum på lärplattformen Canvas som vi kommer jobba ifrån (Canvas hittas också från studentwebben).
Innan kursstart skulle det vara bra om ni kunde gå in i kursrummet på Canvas och till Modulen Allmän kursinformation och göra följande:
- Gå till Presentation av deltagare och skriv helt kort om dig själv, exv om din sysselsättning och tidigare erfarenheter av Heureka
- Gå till Mjukvaror att installera och följ instruktionen för nedladdning av mjukvarorna Zoom, SQL-server och Heurekas programvaror.
Under kursens gång kommer vi ha Zoom-träffar och en och samma zoominloggning kommer att användas under kursen med start kl 09:00 den 30 augusti. I och med att vi bara kommer ha ett tillfälle där alla lärare och studenter träffas samtidigt på kursen hoppas vi att vi ses den 30:e aug på zoom.
Zoomlänken har ni fått via mejl och den ligger även som ett anslag på canvassidan.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0273-10335 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0273
Läsåret 2021/2022
Planering och analys med Heurekasystemet - ett skogligt beslutsstödsystem (SG0273-30290)
2022-01-17 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0273 Planering och analys med Heurekasystemet - ett skogligt beslutsstödsystem, 15,0 Hp
Planning and analysis with the Heureka system - a forest decision support systemÄmnen
SkogsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Introduktion | 1,5 | 0102 |
RegVis | 1,5 | 0103 |
PlanVis | 4,0 | 0104 |
BeståndsVis | 1,5 | 0105 |
PlanEval | 1,5 | 0106 |
Eget arbete | 5,0 | 0107 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt motsvarande- 60 hp skogsvetenskap
eller
- 60 hp skogshushållning
eller
- 60 hp skogs- och träteknik
Mål
Målet med kursen är att studenterna ska lära sig hur ett avancerat skogligt beslutsstödsystem kan användas i planering av skogsbruk samt i olika analyser kring skogsekosystemets framtida utveckling. Kursen består av två huvudmoment: Teorier för skoglig planering och analys samt handhavande av Heurekasystemet.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för grunderna i skoglig planering, och de analys- och planeringsmetoder Heurekasystemet baseras på
redogöra för principerna bakom processerna i ett beslutsstödsystem
använda Heurekas alla fyra programvaror för att hantera olika problemställningar inom skoglig planering och analys
beskriva möjligheter och begränsningar med Heurekasystemets fyra olika programvaror
tolka och förklara resultat av analyser utförda med hjälp av Heurekasystemet.
Innehåll
Kursen är utformad som distanskurs och motsvarar tio veckors heltidsstudier. De tio veckorna utgörs av ett självstudiepaket tillgängligt via en lärplattform. Självstudiepaketet är uppdelat på 6 olika moduler:
Modul 1 utgörs av en allmän introduktion till skoglig planering och till Heurekasystemet.
Modul 2 omfattar RegVis inklusive dess användardefinierade regelsystem för skogsvårds- och avverkningsåtgärder.
Modul 3 omfattar PlanVis inklusive dess optimeringsverktyg för att söka bästa handlingsalternativ.
Modul 4 omfattar BeståndsVis inklusive dess interaktiva simulator.
Modul 5 omfattar PlanEval inklusive dess metoder för att göra avvägningar mellan olika mål i fall där en eller flera beslutsfattare samt eventuellt andra intressenter är involverade.
Modul 6 utgörs av ett syntesblock där studenten besvarar en aktuell frågeställning med hjälp av en av Heurekas programvaror.
Modul 1-5 består av övningar med utförliga instruktioner som varvas med övergripande övningar som kräver förståelse för såväl grundläggande planeringsteori som systemets struktur. Vid övningarna används systemets olika programvaror för analyser av såväl övningsdata från hela landskap som från enskilda skogsfastigheter. Varje modul kompletteras med inspelade föreläsningar som behandlar t.ex. hur Heureka kan användas för olika typer av hållbarhetsanalyser, vilka typer av indata som behövs, hur användaren kan kontrollera/styra över systemets olika delar, grundläggande optimeringslära samt grundläggande teori kring flermålsanalys. Varje modul avslutas med en skriftlig delexamination.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För att bli godkänd på kursen krävs godkända skriftliga delexaminationer samt en godkänd slutrapport.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen förutsätter att studenten är väl förtrogen med grundläggande skogliga begrepp.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig resurshushållning