Skador på skog och träd i stadsmiljö
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SV0015-20103 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SV0015
Läsåret 2022/2023
Skador på skog och träd i stadsmiljö (SV0015-20112)
2022-12-02 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0015 Skador på skog och träd i stadsmiljö, 7,5 Hp
Urban tree- and forest healthÄmnen
Skogsbruksvetenskap SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Identifiering och hantering av skogsskador | 4,5 | 0102 |
Diagnostiska tekniker | 2,0 | 0103 |
WAC | 1,0 | 0104 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå samt kunskaper motsvarande:- 15 hp skogbruksvetenskap eller
- 15 hp skogsvetenskap eller
- 15 hp biologi eller
- 15 hp miljövetenskap eller
- 15 hp landskapsarkitektur eller
- 15 hp lantbruksvetenskap eller
- 15 hp naturresurshushållning
För särskild behörighet krävs även Engelska B eller motsvarande. Då kursens undervisningsspråk är engelska medges undantag från kravet på svenska för grundläggande behörighet.
Mål
Kursen syftar till att ge studenterna grundläggande kunskaper om biotiska och abiotiska medel som påverkar enskilda träd- och skogsekosystemhälsa, inklusive skador orsakade av insekter, patogener och andra miljöstressfaktorer. Kursen betonar störningsagenternas ekologiska roller och hur de kan påverka skogens ekonomiska och ekologiska hållbarhet. Eleverna kommer att lära sig att samla in prover för att identifiera skador med hjälp av olika diagnostiska metoder, vilka moderna verktyg och tekniker som finns tillgängliga för tidig upptäckt och övervakning samt alternativ för begränsning och hantering för att främja bättre hälsa och motståndskraft i stads- och landsbygdsskogar. Fallstudiemetoder kommer att användas med exempel på skadliga organismer i Sverige och globalt. Kursen innehåller flera studiebesök för att besöka insekts- och sjukdomsangrepp i stads- och landsbygdsskogar för att förstå skadornas effekter på från olika sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv.
Efter avslutad kurs kommer studenterna att kunna
- diagnostisera vanliga trädskadande agenter
- länka och tillämpa begreppskunskaper om integrerad skadedjursbekämpning på skogslandskap för nuvarande och framtida skadedjur
- kommunicera och diskutera ämnen relaterade till skogens ekosystemhälsa med hjälp av relevant terminologi och vetenskapliga begrepp
- syntetisera biologi, etiologi, epidemiologi och hantering av inhemska och exotiska skadedjur och sjukdomar i skog.
Innehåll
Kursen innehåller föreläsningar, laborationer och utomhusövningar samt demonstrationer, grupp- och individuella uppgifter (skriftliga och praktiska), diskussioner och seminarier. Föreläsningar och demonstrationer kommer att hållas med vetenskapliga experter som arbetar med olika skadetyper och med utövare inom växtskydd (dvs. trädplantskolor, stadsarborister, myndigheter, skogsförvaltare). Fältutflykter kommer att fokusera på erkännande och diagnoser av olika biotiska medel (inhemska och exotiska) och abiotiska stressfaktorer på viktiga träd i stads- och landsbygdsmiljöer. Laborationer kommer att fokusera på diagnostik med både konventionella och moderna molekylära tekniker för identifierande. Grupparbete samt skriftliga och praktiska uppgifter är obligatoriska.
Det skogsbruksvetenskapliga innehållet är fördelat på delområden enligt följande:
- 5 hp Naturliga processer
- 2,5 hp Övrigt inom Skogsbruksvetenskap.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen samt fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.seAnsvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
Litteraturlista
Allen, CD, Macalady, AK, Chenchouni, H, Bachelet, D, McDowell, N, Vennetier, M, Kitzberger, T, Rigling, A, Breshears, DD, Hogg TEH, Gonzalez, P, Fensham, R, Zhang, Z, Castro, J, Demidova, N, Lim, JH, Allard, G, Running, SW, Semerci, A, Cobb, N, 2010. A global overview of drought and heat-induced tree mortality reveals emerging climate change risks for forests. For. Ecol. Manage. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2009.09.001.
Boyd, IL, Freer-Smith, PH, Gilligan, CA, Godfray, HCJ. (2013). The consequences of tree pests and diseases for ecosystem services. Science. 342, 1235773 (2013) DOI: 10.1126/science.1235773
The Consequence of Tree Pests and Diseases for Ecosystem Services (science.org)
Prospero, S, and Cleary, M. (2017). Effects of host variability in the spread of invasive forest diseases. Forests 8, 80; doi:10.3390/f8030080
Roberts M, Gilligan CA, Kleczkowski A, Hanley N, Whalley AE and Healey JR (2020) The Effect of Forest Management Options on Forest Resilience to Pathogens. Front. For. Glob. Change 3:7. doi: 10.3389/ffgc.2020.00007
Trumbore, S, Brando, P, Hartmann, H. (2015). Forest health and global change. Science. 349:814-818.