Djurhållningens teknologi
Kursen ges inom Lantmästarprogrammet.
Information från kursledaren
Välkommen till kursen djurhållningens teknologi
Du läser denna kurs går parallellt med Animalieproduktion 1 och kurserna är integrerade i varandra och har därför ett gemensamt schema. Under de första tre veckorna har är många lektioner gemensamma med en kurs på Campus Ultuna.
De första tre veckorna läser du Djurhållningens teknologi på heltid som avslutas med en tentamen. Därefter är de fokus på Animalieproduktion men på lämpliga ställen ingår avsnitt med teknik. För att ilustrera detta har lektionerna olika färg i vårt eget schema som du hittar på denna sida. Sista kursveckan (10-13 januari 2021) är det slutredovisning på ett större projektarbete som du ska göra i grupp.
OBS Använd inte TimeEdit's schema modul. Det kan förekomma ändrigar där lektionen har annat innehåll eller är flyttad utan att den har hunnit ändras i TimeEdit.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
TN0340-10188 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för TN0340
Läsåret 2024/2025
Djurhållningens teknologi (TN0340-10024)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Djurhållningens teknologi (TN0340-10349)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Djurhållningens teknologi (TN0340-10051)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2020/2021
Djurhållningens teknologi (TN0340-10289)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Djurhållningens teknologi (TN0340-10065)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Djurhållningens teknologi (TN0340-10080)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0340 Djurhållningens teknologi, 15,0 Hp
Technology for Animal HusbandryÄmnen
TeknologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Ventilation och byggnadsteknik | 5,0 | 0202 |
Byggnadsfunktion | 5,0 | 0203 |
Projektarbete | 5,0 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Behörighet för lantmästare - kandidatprogram samt kunskaper motsvarande minst 30 hp, varav minst- 25 hp lantbruksvetenskap
- 2,5 hp teknologi
Mål
Den studerande ska ha kännedom om de vanligaste teknologiska systemen i svensk och internationell djurhållning samt de vanligaste produktionsdjurens biologiska och etologiska viktigaste behov. Denna kunskap ska tillämpas genom att planera ett djurstall för ett av de vanligaste produktionsdjur samt kunna granska andra studenters uppgifter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva de vanligaste byggnadsmaterialen, konstruktionsprinciperna samt tekniska installationer inom svensk djurhållning,
kunna utföra en dimensionering av ventilationsbehov samt kombinera denna med en värmebalansberäkning,
beskriva och förklara olika inhysningssystem för de vanligaste produktionsdjuren i Sverige,
visa förmåga att planera och argumentera för och emot förslag till en byggnadsplanlösning för djurproduktion,
kunna redogöra för de vanligaste teknologiska systemen i svensk och internationell djurhållning samt visa förmåga att granska dessa med avseende på de övergripande hållbarhetsmålen.
Innehåll
Kursen ger träning i helhetssyn och förmåga att väga samman kunskap i olika ämnen angående produktion inom lantbrukets verksamhetsområde. Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja såväl lärarledd kunskapsförmedling som studentaktivitet och diskussion, genom föreläsningar, litteraturstudier, projektarbete, övningar, laborationer, uppgifter, seminarier, och studiebesök. Samverkan med det omgivande samhället belyses genom externa föreläsningar, projekt och studiebesök. Dessutom knyts undervisningen till såväl nationell som internationell forskning genom föreläsningar och litteraturstudier. I kursen förekommer obligatorisk deltagande vid moment som kursintroduktion, redovisningar, laborationer och studiebesök.
Kursen introducerar studenten i den begreppsvärld som finns i byggsektorn genom översiktlig kunskap om konstruktionsprinciper, egenskaper och användningsområden för de vanligaste byggnadsmaterialen samt grundläggande ritteknik. Ett annat avsnitt i kursen är hur djurens termiska närmiljö påverkas av klimatet ute och inne samt hur man med byggnadstekniska lösningar och ventilationsteknik kan förbättra denna. Här är värmebalansberäkningen och tolkningen av denna en central del.
Kursen behandlar tekniska installationer i svensk och internationell djurhållning med nötkreatur (mjölk och nötkött), grisar, fjäderfä, häst samt får. Mest fokus är på mjölk-, gris-, och fjäderfä-produktion. Installationerna som tas upp är utfodrings- (inkl sönderdelning och blandning av foder), utgödslings-, mjölknings- och ägghanteringssystem samt ventilationssystem baserade på naturliga drivkrafter så väl som mekaniska. Kursen tar även upp hur inhysningssystem för de vanligaste produktionsdjuren är utformade samt vilka faktorer som är centrala för respektives systems funktion.
Som syntes i kursen gör studenten ett projektarbete i grupp där ett djurstall planeras för att utveckla djurproduktionen på en gård och redovisar detta både skriftligt och muntligt. Studenten granskar även andra studenters arbete med avseende på djur- och arbetsmiljö, byggnadsfunktion samt hållbarhetsaspekter som är viktiga delar i detta arbete.
Byggnadsteknik och djurmiljö 4,5 hp
Teknik och byggnadsfunktion 3,0 hp
Seminarier och studiebesök 2,5 hp
Projektuppgift 5 hp
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina, godkänt projektarbete, godkänd laborationsrapport och inlämningsuppgifter samt aktivt deltagit i andra obligatoriska moment
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
TN0340 Djurhållningens teknologi, 15 hp
Mål
Den studerande ska kunna beskriva och planera hur fysikaliska principer och tekniska lösningar samverkar med djurhållningen.
Studenten ska efter genomgången kurs kunna:
- beskriva de vanligaste byggnadsmaterialen, konstruktionsprinciperna samt tekniska hjälpmedel inom svensk djurhållning.
- kunna utföra en dimensionering av ventilationsbehov samt kombinera denna med en värmebalansberäkning.
- beskriva och förklara olika inhysningssystem för djurproduktion,
- visa förmåga att planera och argumentera för och emot förslag till byggnadsplanlösning för djurproduktion.
Betyg
Betygsgraderna är följande:
Tentamen del Ventilation och byggnadsteknk: U, 3,4, 5;
Betyg 3 ger 3 meritpoäng till slutbetyget
Betyg 4 ger 4 meritpoäng till slutbetyget
Betyg 5 ger 5 meritpoäng till slutbetyget
Referatuppgift: U, 3,4, 5;
Betyg 3 ger 0 meritpoäng till slutbetyget
Betyg 4 ger 0,5 meritpoäng till slutbetyget
Betyg 5 ger 1,0 meritpoäng till slutbetyget
Projektarbete: U, 3,4, 5;
Betyg 3 ger 3 meritpoäng till slutbetyget
Betyg 4 ger 4 meritpoäng till slutbetyget
Betyg 5 ger 5 meritpoäng till slutbetyget
När alla delarna har minst betyg 3 vägs de samman enligt nedan
6 - 7 meritpoäng - Kursbetyg 3
7,5-8,5 meritpoäng - Kursbetyg 4
9 - meritpoäng - Kursbetyg 5
Betygskriterierna för varje moment framgår av tabell på nästa sida.
Tentamen Avsnitt ventilation och byggnadsteknik
- Betyg 3 Har >60% av maxpoäng på hela tentamen, vara minst 60% av maxpoäng på uppgift om värmebalansberäkning. Studenten ska även deltagit i obligatoriska moment och godtagbart gjort labrapporten
- Betyg 4: Uppfyller kraven för betyg 3 samt har >75% av maxpoäng på avsnittet om ventilation, värmebalans samt djurens närmiljö.
- Betyg 5: Uppfyller kraven för betyg 4 samt har >80% av maxpoäng på hela tentamen.
Referatuppgift
- Betyg 3: Referat och Reflektion är godkänd efter mer än enstaka kompletteringar och ändringar. Uppgiften att vara Diskussionsledare är godtagbart genomförd
- Betyg 4: Uppfyller kraven för betyg 3 men är godkänd efter mindre kompletteringar och ändringar inom de tidsramar som angetts. Reflektionen visar att studenten kan se flera utvecklingsmöjligheter.
- Betyg 5: Uppfyller kraven för betyg 4 samt visar att studenten hittat och läst ytterligare en artikel som anknyter till den ursprungliga artikelns ämne.
Projektarbete
- Betyg 3: Har i grupp planerat för djurproduktion utifrån givna förutsättning samt lämnat relevanta synpunkter på en annan grupps arbete samt gett förslag på lämplig mekanisering.
- Betyg 4: Uppfyller kraven för betyg 3 samt gör en självständig analys av planlösning, inredning och teknik för ett av de gårdsexempel som ingått i grupparbetet. Studenten diskuterar de (2-3) viktigaste faktorerna och visar på god förståelse. Diskussionen ska stödjas av fakta från kurslitteratur och föreläsningar.
- Betyg 5 Uppfyller kraven för betyg 4 samt gör en självständig analys av planlösning, inredning och teknik för ett av de gårdsexempel som ingått i grupparbetet. Studenten diskuterar flertalet relevanta faktorer och visar på mycket god förståelse för varje faktors del av helheten. Diskussionen ska stödjas av fakta från kurslitteratur och föreläsningar.
Litteraturlista
- Litteraturlista [Litteraturlista] (https://slunik.slu.se/kursfiler/TN0340/10188.2122/literaturlista_tn0340-2021.pdf)