Livsmedelssäkerhet, djurvälfärd och författningskunskap
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa. Kursen ger även en övergripande introduktion till författningskunskap, djurvälfärd, djurskydd, djuretik, användning av djur för vetenskapliga ändamål, djurskydds-, livsmedels- och läkemedelslagstiftningen i Sverige, samt hur EU-lagstiftningen hanteras på nationell nivå.
Kursplan och övrig information
Kursplan
TU0035 Livsmedelssäkerhet, djurvälfärd och författningskunskap, 15,0 Hp
Food safety, animal welfare and legislationÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Veterinärexamen från land utanför EU/EES och Schweiz. Beslut från Jordbruksverket om kompletterande utbildning. Kunskaper i svenska motsvarande kravet för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa. Kursen ger även en övergripande introduktion till författningskunskap, djurvälfärd, djurskydd, djuretik, användning av djur för vetenskapliga ändamål, djurskydds-, livsmedels- och läkemedelslagstiftningen i Sverige, samt hur EU-lagstiftningen hanteras på nationell nivå.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för lagstiftning som omgärdar veterinäryrket, nationell lagstiftning och EU-lagstiftning som rör djurskydd, användning av djur för vetenskapliga ändamål, livsmedel, livsmedelssäkerhet, livsmedelskontroll och foder, samt redogöra för hur lagstiftningen tillämpas i Sverige,
- redogöra för och tillämpa nationell lagstiftning och EU-lagstiftning som rör ordination, tillhandahållande, användning och förskrivning av läkemedel,
- använda djurskyddslagstiftning, redogöra för hur djurskyddskontrollen bedrivs i Sverige samt vad som ingår i ett veterinärintyg/utlåtande,
- redogöra för hur djurvälfärd objektivt kan bedömas,
- hantera möss och råttor,
- redogöra för syftet med etisk reflektion och etikens olika grundkomponenter, föra en saklig etisk argumentation, samt tillämpa djuretiska teorier på vanligt förekommande situationer inom veterinäryrket,
- tillämpa erhållna kunskaper inom delområdena djurvälfärd, djurskydd, djuretik och läkemedelsanvändning på några vanliga situationer inom svensk djurhållning,
- redogöra för grunderna i produktion, distribution, hantering och kvalitetsbedömning av olika livsmedel,
- redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedel och foder,
- redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, de bakomliggande orsakerna, samt förebyggande åtgärder och kontroll,
- redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, de bakomliggande orsakerna, samt förebyggande åtgärder och kontroll,
- beskriva hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel, inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation,
- beskriva kontrollen före och efter slakt, samt redogöra för hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer avseende levande djur och kött enligt gällande lagstiftning,
- redogöra för olika system för kontroll inom livsmedelskedjan.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
I kursen ingår allmän livsmedelssäkerhet, innefattande produktion av olika livsmedel och foder, mikrobiologiska och toxikologiska faror (inkl. bakterier, parasiter, svamp, virus, prioner och toxiska ämnen), i hela livsmedelskedjan från produktion till konsumtion, samt allergier. Kursen tar upp viktiga hållbarhetsaspekter kring hur livsmedel och foder ska förvaras för att minska matsvinnet och skydda djur och människor från sjukdom.
I kursen ingår hur livsmedelslagstiftningen är uppbyggd och tillämpas. Både offentlig- och egenkontroll behandlas, vilket inkluderar revision, inspektion, provtagning och HACCP. Kontroll före och efter slakt inbegriper besiktning med syfte att upptäcka sjukdomar som kan påverka människors hälsa och bristande djurskydd, samt epizootisjukdomar.
Inom livsmedelstoxikologi förklaras bl.a. hur gränsvärden (MRL) för läkemedelsrester och karenstider tas fram för att skydda konsumenter från hälsorisker på grund av läkemedelsrester efter veterinärens behandling av livsmedelsproducerande djur.
Kursen innehåller en även en genomgång av hur aktuell europeisk och nationell lagstiftning är uppbyggd, vad som styr den och var den hittas. Tillvägagångssätt för europeiska och svenska rättsväsendet beskrivs.
Djurskyddslagstiftningens innehåll och tillämpning behandlas i föreläsningar och falldiskussioner. Studenten ges en överblick över hur djurskyddskontrollen bedrivs i Sverige. Grundläggande terminologi inom djurvälfärd beskrivs samt hur begreppen djurskydd, -välfärd och -etik hänger ihop och påverkar varandra. Kursen belyser djurvälfärdsaspekter i djurhållning och hantering, samt åtgärder för en god djurvälfärd i praktiken.
Studenten ges en överblick över etikens grundläggande områden och terminologi och får öva sig på saklig argumentation. Olika etiska ståndpunkter kring djur och djuranvändning diskuteras liksom djurens roll i samhället, i Sverige och i andra länder.
Genom föreläsningar och övningar får studenten kunskap om lagstiftning och kontroll, etisk prövning, hantering, hälsa och välfärd avseende djur som används för vetenskapliga ändamål.
Studenten får, via föreläsningar, kunskap om läkemedelslagstiftningen och hur den används. Kursen innehåller övning i att förskriva läkemedel.
Studenten tränar att identifiera problem och vidta nödvändiga åtgärder avseende samhällets krav på djurskydd, säkra livsmedel och trygg läkemedelshantering.
*Genomförande*
Kursen nyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, laborationer, självständiga studier, inlämningsuppgifter enskilt och i grupp, muntliga redovisningar, övningar och studiebesök.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Informationskompetens, problemlösning, vetenskapliga metoder, kritiskt tänkande, samarbete, skriftlig och muntlig kommunikation och framställning, samt vikten av självständighet och integritet vid intyg, utlåtande och receptförskrivning.
*Följande moment är obligatoriska: *
Laborationer, övningar, redovisningar, seminarier och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina, godkända inlämningsuppgifter och godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Undervisningsmoment på engelska kan förekommaAnsvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper