Farmakologi och toxikologi
Kursen ger kunskap om hur läkemedel verkar och om hur de fördelas och omsätts i kroppen. Vidare ger den kunskap om läkemedels och andra kemiska ämnens negativa effekter på den levande organismen och på miljön. Exempel på i kursen ingående moment: Allmän farmakologi inkluderande principer för hur läkemedel utövar sina effekter, speciell farmakologi inkluderande läkemedels effekter på olika organsystem samt på bakterier och parasiter, metabolism och bioaktivering, farmako- och toxikokinetik, läkemedels-, livsmedels-, miljö-, eko- och yrkestoxikologi, genetisk toxikologi samt immuno- och reproduktionstoxikologi.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
VM0115-40026 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för VM0115
Läsåret 2023/2024
Farmakologi och toxikologi (VM0115-40012)
2024-03-27 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Farmakologi och toxikologi (VM0115-40068)
2023-03-29 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Farmakologi och toxikologi (VM0115-40009)
2022-03-30 - 2022-06-05
Läsåret 2019/2020
Farmakologi och toxikologi (VM0115-40128)
2020-04-02 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Farmakologi och toxikologi (VM0115-40079)
2019-04-02 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0115 Farmakologi och toxikologi, 14,0 Hp
Pharmacology and toxicologyÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Allmän farmakologi | 2,5 | 0202 |
Toxikologi | 2,0 | 0203 |
Farmakologi | 9,0 | 0204 |
Läkemedelsberäkning | 0,5 | 0205 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 75 hp veterinärmedicin.Mål
Kursen ger kunskaper om hur läkemedel och andra främmande ämnen omsätts i kroppen och hur de utövar såväl önskade som negativa effekter samt förståelse för varför effekter av främmande substanser kan variera såväl mellan djurslag som mellan individer. Kursen utgör en grund för de fortsatta kliniska studierna och möjliggör ett optimalt läkemedelsval utifrån de rådande omständigheterna inför läkemedelsbehandling. Parallellt med detta ökar förståelsen för uppkomsten av negativa effekter orsakade av främmande ämnen både hos patienten samt i miljön.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
tolka och tillämpa grundläggande farmakologiska och toxikologiska begrepp och testmetoder,
redogöra för och förklara såväl avsedda som negativa/toxiska effekter av läkemedel och andra främmande ämnen samt bakomliggande mekanismer hos djur,
redogöra för orsaker till att effekter av läkemedel och andra främmande ämnen kan variera såväl mellan djurslag som mellan individer,
värdera olika behandlingsalternativ ur en farmakologisk synvinkel,
beräkna doser och spädningar av läkemedel,
redogöra för läkemedels och skadliga ämnens betydelse inom veterinärmedicin och miljö.
Innehåll
Kursen består av tre huvudsakliga delar. Allmän farmakologi behandlar terminologi, grundläggande kunskaper inom farmakologin samt hur läkemedel doseras, tas upp, fördelas, metaboliseras och elimineras ur kroppen samt hur läkemedel och andra kroppsfrämmande ämnen utöver sin verkan. Toxikologi behandlar hur kroppsfrämmande ämnen utövar skadliga effekter på organismen. Den speciella farmakologin syftar till att integrera den allmänna farmakologin och toxikologin med fördjupade kunskaper om olika läkemedelssubstanser.
Föreläsningarna behandlar principerna för hur främmande ämnen omsätts hos husdjuren (absorption, distribution, metabolism, bioaktivering och utsöndring) och farmako/toxikologiska grundbegrepp. Dessutom behandlas mekanismer för hur läkemedel och andra främmande ämnen utövar sina effekter på molekylär och cellulär nivå samt effekter på olika organsystem. Hur effekterna på molekylär/cellulär nivå integreras med systemnivå diskuteras också. Inom farmakologin föreläses om läkemedel som verkar på olika organsystem samt om antimikrobiella och antiparasitära läkemedel.
Genom laborationer och räkneövningar får studenterna möjlighet att tillämpa sina kunskaper bland annat i farmakokinetik, farmakodynamik, grundläggande farmakologi samt att beräkna doser och spädningar. Kursen innehåller obligatoriskt moment i dosräkning. Olika farmakologiska frågeställningar diskuteras och redovisas i grupp. Inom toxikologin föreläses om skadliga effekter av läkemedel och andra främmande ämnen inkluderande sådana som förekommer i miljö och som kan finnas i foder.
Hållbarhetsperspektiv
Kursen ger grundläggande kunskaper ur ett hållbarhetsperspektiv om hur läkemedel och toxiska substanser påverkar miljö samt fördjupad kunskap om resistensproblematik hos parasiter och bakterier. Kursen ger kunskaper om ett hållbart nyttjande av läkemedel som är till gagn för både framtida djurhållning och biologi likväl som veterinärmedicin och humanmedicin.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Utöver förkunskapskraven rekommenderas att kunskaper motsvarande genomgången kurs för Allmän sjukdomslära och Speciell patologi inhämtas innan kursstart.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Litteraturlista [Litteraturlista] (https://slunik.slu.se/kursfiler/VM0115/40026.2021/Literaturlista_VM0115_vt_2021.pdf)