Todd Alsing Johansson

Presentation
Jag är disputerad i veterinär vårdhygien sedan 2024 och har en bakgrund som veterinär samt har en magister i infectious disease control sedan 2014. Jag har ett stort intresse för vårdhygien, särskilt effekt av rengöring och desinfektion. Jag sitter i styrelsen för Veterinär vårdhygienförening vilken anordnar en årlig hygienkonferens.
Undervisning
Jag är kursledare i kursen vårdhygien på djursjukskötarprogrammet. Jag undervisar djursjukskötar- och veterinärstudenter i vårdhygien. Jag är programstudierektor för masterprogrammet i djuromvårdnad som startar 2025.
Forskning
Sjukdomsframkallande mikroorganismer på patientnära ytor i sjukvårdsmiljön innebär en risk för spridning av vårdrelaterade infektioner. Att många sjuka djur samlas på den relativt sett lilla yta som ett djursjukhus eller klinik utgör ökar också smittriskerna. På grund av en ökande antibiotikaresistens hos många bakterier skärps kraven på smittprevention inom human- och djursjukvård. Under senare år har utbrott av infektioner med antibiotikaresistenta bakterier rapporterats på djursjukhus i Sverige.
I mitt doktorandprojekt undersökte jag bakteriebördan i luft (passiv luftprovtagning) och på tagytor, patientnära ytor och sterila ytor i en operationssal och ett ultraljudsrum. Kunskap om bakteriebördan dvs. bakteriemängd och bakterieflora samt faktorer som påverkar bakteriemängden är viktiga underlag för att ta fram och förbättre vårdhygienrutiner. Jag undersökte även effekten av rengöring och desinfektion av patientnära ytor och utrustning. Rengöring och desinfektion är viktiga vårdhygienåtgärder för att minska mängden sjukdomsframkallande mikroorganismer.
Antalet bakterier var genrellt lågt i luft och på ytor i operationssal och ultraljudsrum. Efter rengöring och desinfektion av patientnära ytor i hundburar, förutom på golvet efter att det rengjorts med en fuktad mikrofibermopp. På tandutrustning och patientnära ytor i hästtandvården var bakteriebördan hög efter tandvård. Efter rengöring och/eller desinfektion var bakteriebördna hög på tandutrustning medan den ofta var låg på patientnära ytor. Gener som bär på resistensegenskaper mot klorhexidin och kvartära ammoniumföreningar hittades hos stafylokocker i miljprover från operationssalen och ultraljudsrummet. Sammanfattningsvis indikerar resultaten från mina doktorandstudier ett behov av evidensbaserade rengörings- och desinfektionsrutiner för ytor och utrustning i djursjukvården, för att minska risken för vårdrelaterade infektioner.
Mitt doktorandprojekt finansierades av Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm, Jan Skogsborgs stiftelse och Gymnasiedirektör Stina Johansson i Fränsta.
Bakgrund
Utbildning
Doktor i veterinär vårdhygien, SLU, 2024
Magisterprogram i Infectious Disease Control, Södertörns Högskola 2014
Veterinärprogrammet, SLU, 2011
Tjänster
Universitetsadjunkt i djuromvårdnad, SLU 2015-
Klinikveterinär, på olika mindre veterinärkliniker 2012-2015
Amanuens i anatomi, SLU 2009
Laboratorietekniker i parasitologi, SLU 2006-2008
Handledning
Jag är huvudhandledare åt en veterinärstudent vars examensarbete har den preliminära titeln "Brucella canis - risker i svensk djursjukvård"
Jag har varit biträdande handledare åt två magisterstudenter i vårdhygien vid Göteborgs Universitet.
Jag har handlett 2-3 kandidatarbeten i djuromvårdnad årligen, med undantag för 2023-2024, sedan 2016.
Publikationer i urval
Alsing-Johansson, T., Torstensson, E., Bergström, K. et al. A comparison of two cleaning methods applied in a small animal hospital. BMC Vet Res 21, 171 (2025). https://doi.org/10.1186/s12917-025-04631-0
Alsing-Johansson T, Bergström K, Sternberg-Lewerin S, Bergh A, Östlund E, Penell J. Environmental bacterial load during surgical and ultrasound procedures in a Swedish small animal hospital. Acta Vet Scand. 2024 Sep 2;66(1):43. doi: 10.1186/s13028-024-00768-4.
Alsing-Johansson, T.; Pedersen, A.; Bergström, K.; Sternberg-Lewerin, S.; Penell, J.; Bergh, A. Bacterial Contamination of Equine Dentistry Equipment—Effect of Cleaning and Disinfection. Animals 2021, 11, 2320. https://doi.org/10.3390/ani11082320