Nyhet

Ny metaanalys om vad ekologiskt jordbruk åstadkommer för miljö och samhälle

Publicerad: 28 april 2025
En traktor kör ett rött redskap över en åker, foto.

I en genomgång av över 500 vetenskapliga publikationer - en så kallad metaanalys – analyseras potentialen i ekologiskt jordbruk. Resultaten visar att ekologiskt jordbruk på många områden leder till lägre miljöpåverkan än konventionellt jordbruk även om metoden som forskarna använt i studien leder till mindre säkra uppskattningar av exakt hur stora skillnaderna är mellan systemen.

Ekologiskt jordbruk anses vara en hållbar form av jordbruk och främjas därför politiskt. Det finns dock olika bedömningar av dess potential inom politik och vetenskap. För att få en välgrundad översikt över det aktuella kunskapsläget och för att utvärdera de nyttor som tillhandahålls av ekologiskt jordbruk har ett forskningskonsortium lett av FiBL utvärderat den vetenskapliga litteraturen om detta ämne.

I studien ägnades särskild uppmärksamhet åt områdena vattenskydd, markbördighet, biologisk mångfald, begränsning av och anpassning till klimatförändringar, resurseffektivitet och djurvälfärd. Författarna till studien utvärderade 528 publikationer där totalt 33 parametrar jämfördes mellan ekologiskt och konventionellt skötta gårdar. Resultaten har nu publicerats i den internationella tidskriften Organic Agriculture.

Fler daggmaskar - men ingen tydlig trend för fosfor

Studien visar att ekologiskt jordbruk har potential att skydda grund- och ytvatten. Frånvaron av syntetiska kemiska bekämpningsmedel har en positiv inverkan här. Ekologiskt jordbruk minskade också kväveläckaget med i genomsnitt 28 procent.

Mängden daggmaskar och deras biomassa var i genomsnitt 78 respektive 94 procent högre i ekologisk jämfört med konventionell odling. Ingen tydlig trend kunde dock identifieras för innehållet av växttillgängligt fosfor i marken.

Ekologiskt jordbruk hade också positiva effekter på den biologiska mångfalden ovan mark. Till exempel ökade det genomsnittliga antalet arter i åkerfloran med 95 procent, antalet fältfåglar med 35 procent och antalet blombesökande insekter med 23 procent.

Oklara klimateffekter, men positivt när det gäller resursförbrukning

Det ekologiska jordbrukets bidrag till klimatskyddet är mindre tydligt. Enligt utvärderingen släpper ekologiska gårdar i genomsnitt ut 1082 kg mindre CO2-ekvivalenter per hektar och år på grund av en högre kolinlagring och minskade utsläpp av lustgas. Men på grund av de lägre avkastningsnivåerna i ekologiskt jordbruk är fördelarna med klimatskydd förmodligen jämförbara med dem i konventionellt jordbruk när man räknar per kilo produkt.

Studiens resultat understryker också att ekologiskt jordbruk kan bidra till att förebygga erosion och skydda mot översvämningar. Aggregatstabiliteten var i genomsnitt 15 procent högre i ekologiskt jordbruk medan infiltrationen var 137 procent högre. Detta minskar ytavrinningen och jorderosionen.

Den ekonomiska användningen av resurser i ekologiskt jordbruk återspeglas bland annat i kväve- och energieffektivitet. I växtodlingen var kväveeffektiviteten i genomsnitt 12 procent högre och energieffektiviteten 19 procent högre än i det konventionella jordbruket.

De specifika skötselmetoderna är viktigare för djurvälfärden

Majoriteten av forskningen om djurvälfärd som sammanfattades hade utförts på mjölkkor och fokuserade på djurhälsa. I 46 procent av jämförelseparen fanns det inga tydliga skillnader mellan ekologisk och konventionell djurhållning. I 35 procent av jämförelseparen fanns det fördelar med ekologisk djurhållning och i 19 procent fördelar med konventionell djurhållning. När det gäller djurhälsan fanns det därför inga tydliga genomsnittliga skillnader och författarna drar slutsatsen att de specifika skötselmetoderna är mer avgörande än produktionssystemet.

Mindre tillförlitlig metod

På grund av stor variation i vilka data som presenterades i de underliggande studierna gjordes endast en enklare och mindre tillförlitlig metaanalys som sammanfattade den genomsnittliga procentuella skillnaden mellan ekologisk och konventionell produktion för de 33 parametrarna.  En sådan analys tar inte hänsyn till att de olika underliggande studierna kan vara olika omfattande eller ha olika stor osäkerhet i sina skattningar. Vad det gäller djurvälfärd gjordes bara en än mer förenklad analys där antalet positiva, neutrala eller negativa effekter för ekologisk jämfört med konventionell produktion räknades samman.

Ola Lundin


Kontaktinformation