Hoppa till huvudinnehåll

SLU ekologisk produktion och konsumtion, EPOK

EPOK arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.


Det finns 196 sidor som är taggade med SLU Ekologisk produktion och konsumtion:

Betesvall i förändrat klimat

Agroväst Livsmedel AB, Hushållningssällskapet Sjuhärad, och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå ska tillsammans undersöka egenskaperna hos olika betesfröblandningar i olika klimatzoner. Studierna

Ökad kornskörd med tätare radavstånd

Större skörd, mindre mängd ogräs, minskad arbetsinsats och bättre växtnäringsutnyttjande – bara genom att minska radavståndet på såmaskinen. Detta visar resultaten av SLU:s fältförsök med vårkorn,

Rafaelle Epok

Från och med 1 juni jobbar Rafaelle Reumaux för Epok på 50 procent. Hennes uppdrag blir att titta på skördeskillnader mellan ekologisk och konventionell produktion. Först och främst utifrån

Kompostte kan vara effektivt mot gråmögel – men kompostens ursprung spelar roll

Kompostte har använts i närmre 100 år i syfte att ge växter näring och skydd mot växtsjukdomar, framför allt inom biodynamisk odling. Forskning gjord på kompostte har visat på varierande resultat

Hållbara matval – vems ansvar?

janne.nordlund.othen@slu.se Med inflation och höga räntor har matpriserna hamnat i fokus, medan hållbarhet och andra mervärden hamnat i skymundan. Är handeln en passiv aktör som enbart styrs av

Ökad hållbarhet i livsmedelssektorn genom banbrytande innovationer

Livsmedelssektorn står inför stora utmaningar - naturresursanvändningen behöver effektiviseras, den negativa påverkan på klimat och miljö behöver minska, arbetsmiljön förbättras och de ekonomiska

Träff för djurskyddsansvariga på slakterier

Träff för djurskyddsansvariga på slakterier elin.spangenberg@slu.se Den 24 september 2024 arrangerar Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW, tillsammans med KRAV den årliga träffen för

Disputation i miljövetenskap: Melanie Karlsson

janne.nordlund.othen@slu.se Melanie Karlsson försvarar sin avhandling måndag den 10 juni 2024 i ämnet miljövetenskap med avhandlingstitel: Developing organic farming - agroecological challenges for

Nytt faktablad om pyralidrester i växtnäringsprodukter presenterades på välbesökt seminarum

Missväxt i ekologiska grönsaksodlingar uppmärksammades i flera av de nordiska länderna under odlingssäsongen 2019, med fortsatta problem efterföljande år. Källan till problemen visade sig vara rester

Mindre klimatbelastning från betande kor

Denna tid på året kommer korna ut i hagarna och det är underbyggd att bete är positivt för kornas hälsa. Nu börjar det även komma forskning som visar att metanutsläppen minskar när korna släpps på

Har ekologiska kycklingar bättre välfärd än konventionella?

Det framhålls ofta att djur i ekologisk produktion har bättre välfärd jämfört med djur i konventionell produktion. Det ekologiska regelverket har mycket fokus på såväl välfärd som naturlighet i

Fördelarna med ekologisk odling för växtmångfalden fortsätter att öka under flera årtionden efter omställning

Övergång till odlingssystem med lägre användning av insatsmedel, som till exempel ekologiskt jordbruk, mildrar jordbrukets negativa effekter på den biologiska mångfalden. Hur lång tid det tar för den

Loading…