SLU ekologisk produktion och konsumtion, EPOK
EPOK arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.
Ekoresan 2025
janne.nordlund.othen@slu.se Välkommen på ekoresan 2025 som går till Skåne 2-3 september! Det kommer gå två bussar, en för trädgård och en för växtodling och djur. Bussarna utgår från Hässleholm till
Fixa ogräset, gödsla cirkulärt, sänk lustgasemissionerna
janne.nordlund.othen@slu.se – Demodag på Lanna forskningsstation. Agroväst och SLU hälsar välkomna till en eftermiddag i fält på Lanna forskningsstation i Saleby utanför Lidköping. Det blir

Ny metaanalys om vad ekologiskt jordbruk åstadkommer för miljö och samhälle
I en genomgång av över 500 vetenskapliga publikationer - en så kallad metaanalys – analyseras potentialen i ekologiskt jordbruk. Resultaten visar att ekologiskt jordbruk på många områden leder till

Ny teknisk guide om bottengrödor
En ny teknisk guide om bottengrödor har utformats för att hjälpa jordbrukare att fatta välgrundade beslut om att införa bottengrödor i växtföljden. Den är skapad för att ge praktiska råd och baseras

Kombination av flera arter rovskinnsbaggar ger effektivare bekämpning av skadedjur
Rovskinnsbaggar används ofta i biologisk bekämpning mot trips i växthusodling, men är effektiva mot många olika sorters skadedjur. Rovskinnsbaggar är en stor familj av insektordningen halvvingar, och

Hur ska klimatbelastning vägas mot biologisk mångfald i köttproduktionen?
Klimatberäkningar behöver kompletteras med flera aspekter för att bedöma hållbarheten i olika produktionssystem. I denna studie under svenska förhållanden kunde det konstateras att betesbaserad

vall i växtföljd
I en ny studie har effekten av vall i växtföljden undersökts med hjälp av data från långliggande försök på olika platser i Sverige. Forskarna ville se hur vall i en sexårig växtföljd påverkade
Robust livsmedelsproduktion i freds- och kristid – är ekologisk produktion en del av lösningen?
janne.nordlund.othen@slu.se På grund av oro i omvärlden de senaste åren är fokus stort på livsmedelsberedskap idag. En del av livsmedelsberedskapen är att skapa en robust livsmedelsproduktion som

Här tävlar du om att bli Sveriges Betesmästare 2025
Tävlingen syftar till att lyfta intresset för bete och gick av stapeln för första gången förra året. Detta andra år arrangeras tävlingen av Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Vallföreningen

Betydelsen av ekologisk odling och lähäckar för ett multifunktionellt jordbruk
Att hitta mer hållbara sätt att producera livsmedel är en stor utmaning mot bakgrund av den minskande biologiska mångfalden och klimatförändringarna. Multifunktionella agroekosystem behöver utvecklas
Ny kartläggning: Så kan det svenska eko-utbudet öka
janne.nordlund.othen@slu.se Hur får vi till mer förädling av ekologiska livsmedel? Och hur kan vi öka andelen svenskt ekologiskt i förhållande till eko-mat som importeras? I lunchwebbinariet den 3

Vetenskaplig artikel: Hur uppfattar lantbrukare stödsystem för naturbetesmarker och hur kan de bli bättre?
Harold Opdenbosch från SustAinimal Academy har tillsammans med en grupp forskare publicerat en vetenskaplig artikel om naturbeten och de stöd som finns kring dessa viktiga marker. Naturbeten är