SLU ekologisk produktion och konsumtion, EPOK
EPOK arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.
![](/globalassets/ew/subw/sustainimal/wp/gll-huvudsida/gll/nod-vast/mjolkkor-annika-arnesson.jpg?height=200&width=354)
Betesvall i förändrat klimat
Agroväst Livsmedel AB, Hushållningssällskapet Sjuhärad, och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå ska tillsammans undersöka egenskaperna hos olika betesfröblandningar i olika klimatzoner. Studierna
![](/globalassets/ew/org/centrb/partnaln/pa-nyheter-okt-2017-/sadensitet-1-625_ingress.jpg?height=200&width=354)
Ökad kornskörd med tätare radavstånd
Större skörd, mindre mängd ogräs, minskad arbetsinsats och bättre växtnäringsutnyttjande – bara genom att minska radavståndet på såmaskinen. Detta visar resultaten av SLU:s fältförsök med vårkorn,
![](/globalassets/ew/org/inst/vpe/nyheter/vpe-nyheter-2024/rafaelle240216.jpg?height=200&width=354)
Rafaelle Epok
Från och med 1 juni jobbar Rafaelle Reumaux för Epok på 50 procent. Hennes uppdrag blir att titta på skördeskillnader mellan ekologisk och konventionell produktion. Först och främst utifrån
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/komposttepasar-i-bryggare.jpg?height=200&width=354)
Kompostte kan vara effektivt mot gråmögel – men kompostens ursprung spelar roll
Kompostte har använts i närmre 100 år i syfte att ge växter näring och skydd mot växtsjukdomar, framför allt inom biodynamisk odling. Forskning gjord på kompostte har visat på varierande resultat
Hållbara matval – vems ansvar?
janne.nordlund.othen@slu.se Med inflation och höga räntor har matpriserna hamnat i fokus, medan hållbarhet och andra mervärden hamnat i skymundan. Är handeln en passiv aktör som enbart styrs av
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/foodhills-bjuv---stor.jpeg?height=200&width=354)
Ökad hållbarhet i livsmedelssektorn genom banbrytande innovationer
Livsmedelssektorn står inför stora utmaningar - naturresursanvändningen behöver effektiviseras, den negativa påverkan på klimat och miljö behöver minska, arbetsmiljön förbättras och de ekonomiska
Träff för djurskyddsansvariga på slakterier
Träff för djurskyddsansvariga på slakterier elin.spangenberg@slu.se Den 24 september 2024 arrangerar Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW, tillsammans med KRAV den årliga träffen för
Disputation i miljövetenskap: Melanie Karlsson
janne.nordlund.othen@slu.se Melanie Karlsson försvarar sin avhandling måndag den 10 juni 2024 i ämnet miljövetenskap med avhandlingstitel: Developing organic farming - agroecological challenges for
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/bildknapp-pyralider.jpg?height=200&width=354)
Nytt faktablad om pyralidrester i växtnäringsprodukter presenterades på välbesökt seminarum
Missväxt i ekologiska grönsaksodlingar uppmärksammades i flera av de nordiska länderna under odlingssäsongen 2019, med fortsatta problem efterföljande år. Källan till problemen visade sig vara rester
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/betande-kor-niels-andresen.jpg?height=200&width=354)
Mindre klimatbelastning från betande kor
Denna tid på året kommer korna ut i hagarna och det är underbyggd att bete är positivt för kornas hälsa. Nu börjar det även komma forskning som visar att metanutsläppen minskar när korna släpps på
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/ekokyckling-lina-goransson.jpg?height=200&width=354)
Har ekologiska kycklingar bättre välfärd än konventionella?
Det framhålls ofta att djur i ekologisk produktion har bättre välfärd jämfört med djur i konventionell produktion. Det ekologiska regelverket har mycket fokus på såväl välfärd som naturlighet i
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/vit-hostspelt-dinkel_al.jpg?height=200&width=354)
Fördelarna med ekologisk odling för växtmångfalden fortsätter att öka under flera årtionden efter omställning
Övergång till odlingssystem med lägre användning av insatsmedel, som till exempel ekologiskt jordbruk, mildrar jordbrukets negativa effekter på den biologiska mångfalden. Hur lång tid det tar för den