Hur kan ekologisk produktion bidra till livsmedelsberedskap?

I en ny rapport har SLU Ekologisk produktion och konsumtion samlat verksamhetens anknutna forskare för att sammanställa befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Rekommendationer till beslutsfattare och de viktigaste slutsatserna har sedan sammanställts i en Policy Brief som presenterades på ett seminarium på KSLA i början av maj. Seminariet spelades in och finns nu tillgängligt på KSLA:s webbplats.
Efter några år av tilltagande kriser i Sverige, Europa och världen har beredskap fått ett stort fokus. Vad gäller livsmedelsberedskap talas det mycket om att höja produktiviteten för att se till ökad självförsörjningsgrad, både inom EU och inom Sverige. Men vi behöver även producera livsmedel på ett sätt som säkerställer möjlig produktion även för framtida generationer. Hållbarhet och beredskap gå hand i hand och på SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har vi sett ett behov av att genomlysa hur ekologisk produktion kan bidra till att möta utmaningarna med ökad beredskap och fortsatt arbete med en hållbar livsmedelsproduktion.
Viktiga faktorer som lyfts fram i rapporten är att minska beroendet av importerade insatsvaror och stödja små och medelstora jordbruk vilket kan leda till att Sverige blir bättre rustat att hantera framtida kriser. Den ekologiska produktionen kan bidra till ökad resiliens och hållbarhet, men det behövs långsiktiga strategier och stöd för att övervinna de utmaningar som finns.
Policy Brief och seminarium
Rekommendationer till beslutsfattare och de viktigaste slutsatserna från rapporten har sammanfattats i en policy brief som presenterades vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i början av maj.
Rekommendationerna i policy briefen kan sammanfattas i tre punkter:
- Stöd och stimulans för ekologisk produktion som en del av ett diversifierat svenskt lantbruk med hög självförsörjningsgrad
- Stärk den inhemska produktionen av insatsvaror till det ekologiska lantbruket samt stimulera lokal och regional livsmedelsförädling
- Satsa på forskning och utveckling inom ekologisk produktion och marknad
Vid seminariet på KSLA presenterade också Hanna Eneroth från SLU ett forskningsprojekt om olika aktörers syn på jordbrukets förmåga att försörja befolkningen med livsmedelsråvara vid en kris samt Stina Olofsson från Greppa näringen om det nya rådgivningsverktyg för beredskap som håller på att tas fram.
Eftermiddagen avslutades med en paneldiskussion där Tora Råberg från Epok, redan nämnda Stina Olofsson, Erika Olsson från Ekologiska lantbrukarna, Anders Karlsson, riksdagsledamot Centerpartiet samt Anders Drottja, politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren diskuterade livsmedelsberedskap, robust primärproduktion och hållbarhet under ledning av Malin von Essen. Det blev en intressant diskussion där det rådde stor samsyn i många frågor och utmaningar men också en del olikheter om hur vi ska lösa problemen på kort och lång sikt.
Presentationerna och paneldiskussionen spelades in och går att se på KSLA:s webbplats via denna länk.