Nordisk forskning om vallproduktion sammanställd

En grupp forskare vid SLU har sammanställd forskning om vallodling och utfodring med vallfoder i de nordiska länderna under perioden 2000 till 2021. Sammanställningen omfattar slåttervall, inte bete, och går på djupet inom odling, skörd och konservering, fodervärde och ekonomi. Epoks Niels Andresen har sammanställt ett urval av de slutsatser och framtida forskningsbehov som presenteras i rapporten.
Odling av vall – potential med ökad mångfald
Valet av vallväxter och hur de kombineras i fröblandningar är basen i vallodlingen. Vanligt förekommande arter som timotej och rödklöver utgör en solid grund för foderproduktion. Men att vara alltför beroende av ett litet antal arter är i sig riskfyllt. I utvärderingen identifierades biologisk mångfald i vallar som ett utvecklingsområde för att öka motståndskraften och förbättra avkastningsstabiliteten. Detta kräver fler tester av olika fröblandningar och utveckling av metoder för att hantera dem på lämpligt sätt.
Skörd och konservering
Växtfaktorer, såsom art och mognadsstadium vid skörd, och hanteringsfaktorer, såsom flytgödseltillförsel, förtorkning, skörde- och lagringsmetoder samt användning av ensileringsmedel påverkar ensilagekvaliteten och djurens prestanda. Framtida forskning måste omfatta hur ny skördeteknik påverkar djurens produktionsförmåga. Likaså måste effekterna av ensilagefermentering på våmfermentering och idisslarnas produktion undersökas mer ingående i framtiden, eftersom den forskning som hittills har gjorts har visat motstridiga resultat.
Fodervärde för djur
Mjölkproduktion
En del forskning indikerar att det är möjligt att upprätthålla mjölkavkastningen med mindre koncentrat, vilket kan påverka lönsamheten i produktionssystemet. Effekterna av förhållandet mellan grovfoder och kraftfoder på mjölkkornas prestation kommer dock att variera beroende på vallens kvalitet. Framtida forskning skulle kunna testa effekterna av förhållandet mellan grovfoder och kraftfoder på mjölkkor som utfodras med vallar av varierande kvalitet som olika arter, utvecklingsstadier och antal skördar.
Nötköttsproduktion
Att skörda vall i ett tidigt utvecklingsstadium påverkar köttrastjurarnas tillväxt positivt, men framtida forskning måste inriktas på utvärdering av hela produktionssystemet där även fodervärdet till övriga djurkategorier beaktas samt hur det påverkar den samlade ekonomin på gården.
Får
Ett område för framtida forskning är att utvärdera nya fodergrödor som är lämpliga för nordiska får, delvis på grund av ändrade odlingsförhållanden till följd av klimatförändringarna. Olika metoder för att öka grovfoderkvaliteten och konsumtionen är viktiga att studera, med målet att så mycket som möjligt minska användningen av kraftfoder med ingredienser som är ätliga för människor.
Ekonomi
Begränsad forskning har bedrivits om ekonomiska faktorer när det gäller vall. I rapporten konstateras att det finns ett stort behov av att utveckla mångsidiga system och modeller som kan hantera beräkningar, mätningar och analyser av ekonomin i olika produktionssystem.
Rapportens betydelse för ekologisk produktion
Vallen är den viktigaste grödan i ekologisk produktion och denna sammanställning av forskningen inom området är viktig baskunskap som är till stor nytta både inom utbildning och rådgivning, men även för den praktiska driftledningen i vallproduktionen. I rapporten finns mycket kunskap om hur man bäst tar hand om vall-baljväxterna, vilket är en av de viktigaste förutsättningarna för att lyckas med den ekologiska produktionen.
Läs hela rapporten på SLF:s webbplats
Niels Andresen