Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för växtförädling


Det finns 130 sidor som är taggade med Institutionen för växtförädling:

Det är dags att inkludera mikrober i växtförädlingen

I framtidens jordbruk räcker det inte att bara titta på själva växten – vi måste också tänka på de osynliga mikrober som lever kring rötterna. Forskare visar nu att samarbetet mellan växter och

Disp Emilia Berndtsson

Turning over a new leaf: extracting protein, phenolic compounds and dietary fibre from green leafy biomass lotta.malmborg@slu.se Emilia Berndtsson, institutionen för växtförädling, försvarar sin

Hur grödor formar sina mikrobiella samhällen

Med hjälp av mikrober kan växter växa bättre, hålla sig friska och tåla stress bättre. I en ny studie på korakan, en slags hirs, visar forskare att växter själva spelar en aktiv roll i att välja

Vem gör Sveriges bästa äppelmust?

En bra must ska se fin ut, dofta av frukt och smaka på ett bra sätt. Dessa kvalitetsegenskaper utgör grunden för den bedömning juryn gör av inte mindre än 86 olika mustdrycker inför Must-SM den 9 maj

Must-SM

Must-SM på Alnarp johanna.grundstrom@slu.se Sveriges bästa must ska koras. Välkommen till det åttonde svenska mästerskapet i svensk äppelmust! Välkommen att deltaga på plats Vare sig du är med och

Disp Mahboobeh Yazdani

Harnessing wheat resistance to stem rust through wheat-rye introgression strategies lotta.malmborg@slu.se Mahboobeh Yazdani, institutionen för växtförädling, försvarar sin avhandling med titeln "

Har lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter av åkerböna

Förädling av nya sorter av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige, och samtidigt främja användningen som livsmedel. Nu har Hannah Ohm från SLU undersökt 220 sorter från

Mikrobiomet - nyckeln till hållbar tomatodling

I sin nya avhandling har Daniele Nicotra undersökt hur bakterier i växters mikrobiom kan hjälpa tomatplantor att må bättre och klara stress. Målet är att ta fram miljövänliga alternativ till kemiska

Annie tar täten för en hållbar matproduktion

Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion. Med bakgrund från såväl företagsutveckling inom gröna

Nya jobb

För den som siktar på en framtid inom jordbruksbranschen eller livsmedelssystemet ser utsikterna mycket lovande ut. Behovet av både produkter och kompetens förväntas öka, och under de kommande åren

Hannahs forskning bidrar till mångfalden av proteingrödor

Hannah Ohm har utvecklat genomiska verktyg för att påskynda utvecklingen av nya sorter av åkerböna med förbättrade agronomiska egenskaper och högre frökvalitet. På fredag disputerar hon med en

baljväxter med stor potential som framtidens mat

Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men

Loading…