Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Framtidens mat

SLU Framtidens mat/SLU Future Food. Svensk livsmedelsproduktion och livsmedel i vid bemärkelse, både animalier och vegetabilier.


Det finns 56 sidor som är taggade med SLU Framtidens mat:
Insekter_SLU_160920_9491_jenny_svennas_gillner_webb.jpg

Workshop - Insekter som mat och foder i Sverige

Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU. Med en workshop vill SLU Future Food samla forskare vid SLU och representanter från näringen, myndigheter med flera, som är intresserade av insekter som mat eller foder för att ...

majs300.jpg

Ska säkerhetsgranskade GM-grödor få odlas i EU? Låt länderna bestämma själva, föreslår experter

Bland de genmodifierade växtsorter som har fått godkänt i EU:s riskbedömning men ändå inte får odlas, finns bland annat flera majssorter (majsen på bilden är dock ingen GM-gröda). Foto: David Stephansson, SLU Odlingen av genetiskt modifierade ...

sustainable-food.jpg

Hållbara livsmedelssystem - ett masterprogram i samarbete med livsmedelssektorn

Om du är intresserad av livsmedelssystem från produktion till konsumtion, ta en titt på det nya masterprogramet "Hållbara livsmedelssystem". Du som har gått programmet kan arbeta inom en rad olika områden, t ex i livsmedelsindustrin, på statliga ...

not.jpg

Tre korta reportage från Nötköttsdagen

Lantbruksnytt gjorde reportage från Nötköttsdagen i Alnarp den 8 december. Några publicerades den 22 december 2017. Korna känner av om de går på ett halkigt golv och anpassar sin gång därefter. Evgenij Telezhenko forskar om golv och kors rörelsebeteende ...

Grisar. Foto: Tim Meier.

God jul?

Grisar. Foto: Tim Meier. Dags att köpa julskinka? Julen blir godare när det som står på matbordet har producerats på ett hållbart sätt. Väljer du svensk julskinka gör du en god insats. Syftet med just detta råd är inte att främja ...

SLU får viktigt FN-uppdrag om antibiotikaresistens

SLU får viktigt FN-uppdrag om antibiotikaresistens

FN:s Livsmedels- och lantbruksorganisation (FAO) har bett SLU att leda arbetet med att ta fram en manual hur man reducerar antibiotikaanvändningen i djurhållningen på ett ansvarsfullt sätt samt att genomföra kurser inom området för djurhälsopersonal ...

garrido_svinbete_300.jpg

Skilda förutsättningar för betade eklandskap i Sverige och Spanien

Traditionellt spanskt dehesa-landskap där iberiska frilevande svin äter ekollon på hösten. Foto: Pablo Garrido. I både Sverige och Spanien minskar arealerna av kulturpräglade eklandskap. Kan bättre kunskaper om hur människor värdesätter dessa ...

SLU Alnarp får EU-miljoner till matprojekt

SLU Alnarp får EU-miljoner till matprojekt

EU-projektet Nextfood har som mål att utveckla och testa nya sätt att jobba med utbildning och innovation inom lantbruksnäringen, med avsikten att bidra till en mer hållbar matproduktion. SLU Alnarp har nu fått drygt 13 miljoner kronor för sin ...

vikinggenetics171206_liten.jpg

Hård konkurrens om industridoktorander

Hans Stålhammar presenterar förslaget från VikingGenetics. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU Konkurrensen har varit hård, men nu är beslutet fattat om vilka 15 projekt som går vidare till slutförhandlingar om industridoktorander inom livsmedelsområdet. ...

peas.jpg

Är baljväxter framtidens mat?

Från att ha varit en hotad näring är plötsligt efterfrågan på baljväxter större än på länge - det sägs vara framtidens mat. Men även om allt fler äter det, hur blir bönor och ärter av med tråkstämpeln? Kan det rent av lagas till så ...

grisproduktion.jpg

SLU efterlyser mer forskning kring grisbedövning

Foto: Ulf Nylén Enligt djurskyddslagen ska grisar, precis som andra djur, bedövas vid slakt. Bedövning innebär att djuret görs medvetslöst, så att det inte kan känna smärta och stress i samband med den efterföljande avblodning som sedan leder ...

julbord.jpg

Julaftonsmåltiden - årets enda riktiga mattradition

Julbord. Foto: Dan Wirdefalk. Varför har vi skinka på julbordet? Hur gör de som kommer till Sverige utan en kulturell historia av julkorv, dopp-i-grytan och lussebullar? Varför blir julbordet en tidsresa? Om det skriver Richard Tellström, måltidforskaren ...

Fler resultat:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5