Hoppa till huvudinnehåll

Biodiversity ­Challenge 2025

För tredje året i rad deltar SLU i Biodiversity Challenge, en tävling mellan europeiska universitet i att hitta flest arter inom sitt campusområde. Tävlingen startar 30 april och pågår till 27 juni.

Vad är Biodiversity Challenge?

Biodiversity Challenge är en tävling i att hitta och rapportera flest vilda arter inom sitt campusområde. Tävlingen pågår mellan 30 april och 27 juni och riktar sig till europeiska universitet som är medlemmar i Association for European Life Science Universities (ICA). I år deltar 18 universitet från 14 länder.

Biodiversity Challenge organiseras av ICA-sekretariatet vid Wageningen University i Nederländerna. De observationer som registreras kan följas online, och resultaten kan användas inom utbildning och vetenskaplig forskning.

Rapportera arter till Biodiversity Challenge

Här hittar du instruktioner och hjälp kring hur du rapporterar dina observationer till Biodiversity Challenge 2025.

Ladda ner kartor

Här hittar du kartor till våra olika campusområden. Ifall ditt campusområde inte finns med kan du rapportera på projekt "Biodiversity Challenge 2025" i Artportalen.

Vad rapporterades in 2024?

Ett oväntat fynd var turkduva Streptopelia decaocto som observerades i Umeå. I Sverige är turkduvans utbredning koncentrerad till Skåne, Öland, Gotland och kusttrakterna från Kalmar till Uddevalla. Några andra trevliga fynd var sommargylling Oriolus oriolus i Alnarp, grusbräcka Saxifraga tridactylites i Ultuna och strömstare Cinclus cinclus i Skinnskatteberg. 

Många av arterna som hittades har få rapporter i Artportalen sedan tidigare. Ett exempel är det lilla knallröda gummibåtskvalstret Limnochares aquatica, med endast 14 rapporterade fynd i Sverige! De få observationerna kan bero på att de antingen är väldigt ovanliga eller att det inte är någon som tittar efter dem i vanliga fall. Utmaningen har därmed uppmuntrat folk att titta även efter det som ingen annan tänker på.

Det är lätt att glömma bort de vanligaste arterna. Örnbräken Pteridium aquilinum är Sveriges kanske vanligaste ormbunke och förekommer i nästan hela landet, men den rapporterades inte in förrän två dagar innan tävlingen var slut. Den invasiva och utbredda arten parkslide Reynoutria japonica rapporterades först på tävlingens näst sista dag!

På bilden: Massariosphaeria mosana, en ”pyrenomycet” på gamla vasstrån i vattnet. Troligen det fjärde fyndet för landet och det första i Uppland. Bilden visar sporsäckar (sporernas knottriga yta och geléhöje framgår inte). Foto: Roger Andersson

Program Alnarp

Här finns inga aktiviteter ännu!

Rapportera gärna arter på ditt campusområde själv eller tillsammans med andra till Artportalen.

Vill du lägga till en aktivitet? Kontakta: mats.svensson@slu.se

Program Skara

Här finns inga aktiviteter ännu.

Men rapportera gärna arter från ditt campusområde själv eller tillsammans med andra på Artportalen.

Vill du lägga till en aktivitet? Kontakta: Lotta.Berg@slu.se

Huvudbild: © Mikael Svensson/SLU Artdatabanken

Publicerad: 24 april 2025 - Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se
Loading…