Samlingen i Genetiska trädgården innehöll
- Björk
- Hägg
- Prydnadsäppelträd
- Syren
- Spireor
- Lönn
- Pioner
- Rosor
- Klematis
- Granar med genetisk variation
- Rododendron
- Prydnadskörsbär
- Tuja
- Cypress
- Grå valnöt
- Bok
- 400 år gamla ekar
- m.m.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Ultunas genetiska trädgård grundades år 1937 av professor Göte Turesson som botanisk-genetisk trädgård. Mycket av det forskningsmaterial som Turesson samlade i Sverige och Nordamerika planterades i trädgården. Här finns bland annat en stor samling björkar av olika provenienser.
Trädgården har använts för undervisning i växtbiologi då den väl visar den stora variationen i växters form och funktion. Den ligger 4 km söder om Uppsala intill Dag Hammarskjölds väg.
Nu byggs det bostäder på stora delar av området.
I trädgården finns en unik samling av björkar längs med Dag Hammarskjölds väg. Dessa björkar är utvalda och insamlade från hela Sverige och planterades runt 1980. De representerar individer från den sydligaste udden till den nordligaste hörnan av Sverige.
Träden fäller fortfarande sina löv på hösten som om de stod kvar på sina ursprungliga platser. Lövfällningen regleras nämligen av nattlängden. Under hösten påminner oss övergången mellan de gröna, gula, och nakna träden om den cirkadiska klockans (dygnsrytmens) inflytande.
Så här såg Genetiska trädgården på Ultuna ut med karta och lista över växter och områden i trädgården. Hösten 2015 började det byggas bostäder på stora delar av området.
Kartoriginal: Elisabeth Ärnström
Björk
Jens Sundström, universitetslektor och samverkanslektor
Institutionen för växtbiologi, SLU
jens.sundstrom@slu.se, 018-67 32 47
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen