Miljörelaterade frågor i växtproduktion
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1283
Kursplan
BI1283 Miljörelaterade frågor i växtproduktion, 15,0 Hp
Environmental Issues in Crop ProductionKursplan fastställd
2016-11-16Ämnen
Biologi TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp varav 30 hp i biologi, trädgårdsvetenskap, lantbruksvetenskap, miljövetenskap eller landskapsarkitektur, samt engelska 6.Mål
Kursen fokuserar på miljöproblem som uppstår i samband med växtproduktion. Den ger kunskap och erfarenhet som kan tillämpas vid användning och hushållning av naturresurser, oavsett om växten används för mat, foder, råmaterial för industri eller vid utformning av det urbana landskapet.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- översiktligt beskriva påverkan av växtproduktion på miljön, med fokus på biologiska och ekologiska processer
- välja metoder och verktyg för att beskriva, analysera och utvärdera miljöproblem
- självständigt beskriva, analysera och utvärdera användningen av icke-förnybara resurser inom jordbruks- och trädgårdsproduktion, deras påverkan på miljön samt föreslå alternativ
- självständigt beskriva användningen av pesticider inom jordbruks- och trädgårdsproduktion, deras påverkan på människa och omgivande miljön samt föreslå alternativ
- beskriva hur certifierings- och märkningssystem kan användas för att minska växtodlingens negativa miljöeffekter
- föreslå lösningar och förebyggande åtgärder för växtproduktion som kan leda till mera hållbara brukningsmetoder, bevarandet av naturresurser, uppfyllelse av miljömål samt bidra till en hållbar utveckling
- presentera ett ämne, relevant för kursen, på ett vetenskaplig underbyggt och kritiskt reflekterande sätt.
Innehåll
Kursen består till stor del av projekt som tränar studenten att formulera, analysera och lösa miljöproblem. Projektrapporter presenteras muntligt och skriftligt. Projektarbetena stöds av föreläsningar och litteraturseminarier.- Introduktion till olika miljö- och resursrelaterade problem inom växtproduktion.
- Introduktion till miljö- och hållbarhetsmål i relation till växtodling.
- Beskrivning, analys och utvärdering av växtproduktions påverkan på miljön samt användning av förnybara och icke-förnybara resurser såsom energi, näring, vatten och pesticider.
- Metoder för att beskriva, analysera och utvärdera miljöpåverkan, t ex livscykelanalys (LCA), Cost-Benefit analys och andra systemanalysmetoder. Träning i använda LCA.
- Åtgärder för att minska negativa effekter på miljön och användningen av icke-förnybara resurser.
- Möjligheter för växtproduktionen att bidra till biologisk mångfald och estetiska värden i landskapet.
- System för dokumentation och styrning av miljöskydd. Certifierings- och märkningssystem för växtproduktion.
- Diskussioner om hur socioekonomiska processer påverkar hur naturresurser exploateras i växtodling.
Schemalagda seminarier, handledning och studiebesök är obligatoriska.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen består av skriftliga och muntliga redovisningar samt projektrapporter. För godkänd kurs krävs godkända skriftliga och muntliga redovisningar och projektarbete.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.