Animalieproduktion I
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1313-10346 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1313
Läsåret 2024/2025
Animalieproduktion I (BI1313-10025)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2022/2023
Animalieproduktion I (BI1313-10048)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Animalieproduktion I (BI1313-10183)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Animalieproduktion I (BI1313-10287)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Animalieproduktion I (BI1313-10063)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Animalieproduktion I (BI1313-10078)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1313 Animalieproduktion I, 15,0 Hp
Animal Husbandry IÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 7,5 | 0302 |
Obligatoriska moment och övningar | 2,5 | 0304 |
Quiz | 2,5 | 0305 |
Skriftlig inlämning | 2,5 | 0306 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Behörighet för lantmästare - kandidatprogram samt kunskaper motsvarande minst 30 hp på grundnivå varav minst- 20 hp lantbruksvetenskap
- 10 biologi
Mål
Den studerande ska få kännedom om och självständigt kunna beskriva, tolka och förklara produktions-, hälso- och miljömässiga aspekter på uppfödning av lantbrukets djur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
-förklara och värdera viktiga delar av lantbrukets djurs fysiologi, näringsomsättning, beteenden samt tillämpade avelsstrategier,
-beskriva viktiga djursjukdomar och förklara och planera efter viktiga principer för förebyggande djurhälsovård,
-tolka analyser av fodermedel till lantbrukets djur och beräkna och styra fodertilldelning till olika djurkategorier,
-beräkna och motivera val av nyckeltal för en hållbar djurproduktion,
-förklara och värdera omfattningen av och förutsättningarna för olika djurproduktion i olika delar av Sverige och världen,
-ge exempel på och argumentera kring miljömässiga och etiska aspekter i en djurhållning.
Innehåll
Kursen bygger främst på föreläsningar och inläsning av litteratur. Studenten får också göra övningar, laborationer och medverka i seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom externa föreläsningar och studiebesök samt genom seminarier gemensamma med branschen. Dessutom knyts undervisningen till såväl nationell som internationell forskning genom föreläsningar och litteraturstudier. I kursen ingår obligatoriska studiebesök och temadagar.
I kursen behandlas:
- djurproduktion i Sverige och världen,
- produktionens påverkan på produktkvalitet,
- djur- och näringsfysiologi,
- djurens beteende,
- tillämpad avelslära,
- fodermedelskännedom, foderstatsberäkningar och foderstyrning,
- förebyggande hälsovård och djursjukdomar,
- nyckeltal och produktionsuppföljning,
- studenterna ges möjlighet att diskutera genus- och jämställdhetsperspektiv som en del av livsmedelsproduktionens hållbarhet.
Följande moment är obligatoriska:
övningar och laborationer, studiebesök och medverkande i seminarier.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina samt aktivt deltagande i schemalagda obligatoriska moment.
• Examinatorn har rätt att ge en kompletteringsuppgift om det finns skäl för det och om det är möjligt i de fall studenten inte blivit godkänd.
• Examinatorn har rätt att till den student som har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning ge ett anpassat prov eller låta studenter genomföra provet på ett alternativt sätt.
• Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
- Moment på engelska kommer att förekomma.- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad kurslitteratur presenteras nedan. Litteraturen består av böcker, kompendier och rapporter. Utöver givna litteraturen nedan tillkommer material som tillhandahålls via Canvas. Under referenslitteratur finns användbara länkar samt litteratur till fördjupning inom respektive område.
Böcker
- Jamiesson, A. & Hessle, A. (2020). Nötkött. (244 s) **ISBN : **9789151957302
- Nilsson, M. (2017). Mjölkkor. 2 uppl. Stockholm: BMM Förlag. (232 s)
**Kompendier **
Finns tillgängliga som pdf-filer på canvas.
Grisproduktion
- Kompendium I, Om inhysning och boxsystem
- Kompendium II, Om grisraser & grisavel
- Kompendium III, Om grisutfodring
- Kompendium IV, Om hälsa & sjukdom
Fjäderfä
- Kompendium I, Äggproduktion, Inhysningssystem och stallklimat. (56 s)
- Kompendium II, Äggproduktion, Hönan. (56 s)
- Kompendium III, Äggproduktion, Smittskydd och sjukdomar. (30 s)
- Kompendium IV, Slaktfågelproduktion, Slaktfågel och sjukdomar. (66 s)
Mikrobiologi
- Bruslind, L. *General Microbiology. *Tillgänglig: https://open.oregonstate.education/generalmicrobiology/ [2023-07-05]
***Referenslitteratur: ***
Mer littertur presenteras på Canvas
**ÖVERGRIPANDE **
***Böcker ***
- Lärn-Nilsson, J., Jansson, D. S. & Strandberg, L. (2005). Naturbruk Husdjur Del 1. Stockholm: Natur och Kultur.
- Lärn-Nilsson, J. (2006). Naturbruk Husdjur Del 2. Stockholm: Natur och Kultur.
- Nielsen, D. & Permin, B. (2007). *Naturbrukets mikrobiologi. *88 pp., Tvååker: Munkagårdsgymnasiet.