Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna
Obligatorisk kurs inom lantmästarprogrammet.
Information från kursledaren
Hej och Välkommen till Apr 2
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1314-40037 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1314
Läsåret 2021/2022
Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna (BI1314-40082)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2020/2021
Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna (BI1314-40131)
2021-03-24 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna (BI1314-40039)
2020-03-25 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna (BI1314-40045)
2019-03-26 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1314 Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna, 15,0 Hp
Animal Husbandry with Applied Law for the Rural EnterprisesÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Animalieproduktion 2 | 11,0 | 0102 |
Tillämpad juridik | 4,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Behörighet för lantmästare - kandidatprogram samt kunskaper motsvarande minst 50 hp på grundnivå varav minst- 40 hp lantbruksvetenskap
- 10 hp djurbiologi.
Mål
Kursen ger träning i helhetssyn och förmåga att väga samman kunskap i olika ämnen inom lantbrukets verksamhetsområde.
• Animalieproduktion
Den studerande gess förutsättningar för att självständigt kunna arbeta i ledande befattningar inom animalieproducerande företag eller bedriva rådgivning inom animalieproduktion.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
analysera och värdera produktionen i ett animalieföretag i biologiska, tekniska, arbetsmässiga, ekonomiska och miljömässiga termer på ett hållbart sätt.
utforma och motivera förändringsförslag i problembesättningar,
planera arbetsrutiner och ha kännedom om och förståelse för olika arbetsbehov i animalieföretag.
• Tillämpad juridik
Kursen ger juridiska kunskaper som är tillämpbara på företag inom den areella näringen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
genomföra juridisk problemlösning av enklare karaktär inom för företag viktiga områden,
förklara och tillämpa juridiska begrepp som är centrala för ägarledda företag i gröna näringen,
på ett välorienterat sätt efterfråga och kravsätta inköp av juridiska tjänster från specialister.
Innehåll
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studentaktivitet och diskussion, genom föreläsningar, litteraturstudier, studiebesök, övningar, uppgifter, enskilda arbeten och fallstudier. I kursen förekommer obligatoriskt deltagande vid moment som t.ex. vissa övningar och studiebesök,
Samverkan med det omgivande samhället belyses genom externa föreläsningar, studiebesök, fallstudier och genom att studenterna "skuggar" yrkesverksam.
Kursen är uppdelad i två moment som examineras var för sig.
Animalieproduktion 11 hp
Tillämpad juridik 4 hp
• Animalieproduktion
I kursen behandlas i föreläsningar, studiebesök och övningar områdena foderoptimering, foderstyrning, produktionsuppföljning, animalieproduktionens miljöpåverkan, djurvälfärd, avel på besättningsnivå och arbetsledning. Dessutom ska studenten:
i ett individuellt arbete fördjupa sig i ett ämne inom något utav ovan nämnda områden. Studenten kan fritt välja djurslag.
i ett projektarbete inom mjölk- eller grisproduktion arbetar i grupp med en verklig gård. Studenterna besöker utvald gård, samlar information och analyserar produktionen, därefter utformar de förslag med bl.a. nya foderstater, skötselrutiner och framtida strategier.
under en dag följa yrkesverksam rådgivare inom animalieproduktionen.
• Tillämpad juridik
I kursen behandlas juridik dels med utgångspunkt från rättsreglerna, dels problemorienterat med verklighetsbaserade uppgifter:
rättsreglernas funktion för företag med tonvikt på ägarledda företag, grundläggande om metod och problemlösning i avtal och tvister
grundläggande rättslig systematik, EU-rättens förhållande till svensk rätt
grundläggande äktenskapsrätt/samborätt och arvsrätt
grundläggande avtalsrätt, köprätt inkl distansavtal och internationella köp, marknadsföring, vanliga standardavtal inom grön näring inkl kreditstandardavtal
grundläggande associationsrätt med tonvikt på ägarledda aktiebolag
grundläggande arbetsrättsliga frågor i ägarledda företag i gröna näringen
grundläggande fastighetsrätt inkl köp, arrende, förvaltning, pant, fastighetsreglering m.m.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända redovisningar av fallstudier och inlämningsuppgift samt aktiv medverkan i schemalagda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rekommenderade förkunskaper motsvarande genomgångna kurserna Animalieproduktion I och Djurhållningens teknologi.För begränsning av antalet tentamenstillfällen se regelsamling för utbildningar vid SLU.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**Litteraturlista **
Animalieproduktion med tillämpad juridik, BI1314, 2023
Juridikdelen:
Agell, A., Malmström, Å., Ramberg, C. och Sigeman, T., Civilrätt, Liber, senaste upplaga (ca 350 sidor, en del extensivt)
Animaliedelen:
Kosignaler, Hulsen, J.
Översatt av: Bram Corthals och Maria Mehlqvist
Utgivare: Roodbont Publishers B.V.
©Jan Hulsen 2015
ISBN 978-91-982215-4-1
Häftad. 112 sidor
Den går bland annat att beställa på :
Dessutom vetenskapliga publikationer, föreläsningsmaterial och utvalt material exempelvis länkar till rapporter som kommer att göras tillgängliga i Canvas under kursens gång.
Referenslitteratur
**Mjölk/nötkreatur **
von Keyserlingk MA, Rushen J, de Passillé AM, Weary DM. Invited review: The welfare of dairy cattle--key concepts and the role of science. J Dairy Sci. 2009 Sep;92(9):4101-11. DOI: 10.3168/jds.2009-2326
Beaver, A., Proudfoot, K,L., von Keyserlingk, MA. (2020). Symposium review: Considerations for the future of dairy cattle housing: An animal welfare perspective. J Dairy Sci 2020 jun;103(6):5746-5758. https://doi.org/10.3168/jds.2019-17804
**Gris **
Laerebog i fysiologi. Nutritional physiology of pigs, 2012. https://svineproduktion.dk/Services/Undervisningsmateriale2
(scrolla ner och klicka på ‘Laerebog i fysiologi’)
e-bok tillgänglig gratis från Internet
The genetics of the pig. Chapter 16. Genetic improvement of the pig. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20113037218
e-bok tillgänglig gratis från Internet
Presentationer och föredrag från SEGES Grisekongres 2021
https://svineproduktion.dk/Services/Plancher?utm_source=Nyhedsbrev&utm_medium=E-mail_Globase&utm_campaign=Nyhedsbrev_uge43_2021#kongres-2021
**Får **
Får. 2007. Natur & Kultur
Författare: Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I.
ISBN: 9789127117860
**Gemensam **
Presto Åkerfeldt, M., Gunnarsson, S., Bernes, G. and Blanco Penedo, I. 2020. Health and welfare in organic livestock production systems - A systematic mapping of current knowledge. Organic Agriculture 11(1), 105-132. https://doi.org/10.1007/s13165-020-00334-y
Svensson, C., Forsberg, L., Emanuelson, U., Reyher, K.K., Bard, A.M, Betnér, S., von Brömssen, C., Wickström, H. Dairy veterinarians’ skills in motivational interviewing are linked to client verbal behavior. Animal 2020, DOI: 10.1017/S175173112000107X
Fodertabeller SLU
https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/
Hemsida med olike verktyg att använda för foderstatsberäkning och näringsrekommendationer
Lundmark Hedman, F., Berg, C., Stéen, M. Thirty Years of Changes and the Current State of Swedish AnimalWelfare Legislation. Animals 2021, 11, 2901. https://doi.org/10.3390/ani11102901