Immunologi och allergi i ett livsmedelsperspektiv
Information från kursledaren
Welcome to the course Immunologi och allergi i ett livsmedelsperspektiv (BI1428), 2024!
The course starts on October 3rd.
Please notice that:
the introduction was moved on 03/10 at 11.15-12.00, Ratatosk at VHC
the first lecture was moved on 03/10 at 13-15, Sal Q.
The schedule was updated accordingly.
We will be using the following text-book for the course:
Understanding Immunology, 3rd edition (2012), Peter Wood Pearson Education Ltd. ISBN-10: 0273730681; ISBN-13: 9780273730682
The schedule uploaded on August 21st can be found at the course web-site.
As teachers, we consider the students comments from the evaluations and do our best to maintain the high standard when arranging the course each year. Over the years, the structure of the course has undergone significant changes based on the evaluations from previous years.
If you have questions concerning the course please contact:
eugene.savenkov@slu.se
Please notice that the administration of the course is entirely in English. The teaching is going to be in Swedish and in English.
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2024-10-24 och 2024-11-14
Andra kursvärderingar för BI1428
Läsåret 2023/2024
Immunologi och allergi i ett livsmedelsperspektiv (BI1428-10429)
2023-09-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Immunologi och allergi i ett livsmedelsperspektiv (BI1428-10337)
2022-09-29 - 2022-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1428 Immunologi och allergi i ett livsmedelsperspektiv, 7,5 Hp
Immunology and Allergy in a Food PerspectiveÄmnen
Livsmedelsvetenskap Biologi Biologi LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 10 hp kemi varav 5 hp biokemi.Mål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om immunsystemet och hur livsmedel kan ge immunologiska responser och allergier. Kursen ger även kunskaper om tillämpningar av antikroppar inom naturvetenskap speciellt inom livsmedelsvetenskap.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva grunderna i immunsystemets delar och uppbyggnad
redogöra för immunresponser och utveckling av specificitet
redogöra för vanliga komponenter i livsmedel som kan vara allergener
förklara uppkomst av livsmedels-relaterade allergier och andra inflammatoriska sjukdomar
redogöra översiktligt för hur kosthållning kan minska inflammatoriska sjukdomar
redogöra för antikroppsproduktion och laborativa standardtekniker
som bygger på antikroppsbindning
analysera och lösa problemställningar baserade på användandet av antikroppstekniker
sammanfatta utvald litteratur inom immunologi och livsmedelsallergi och presentera det skriftligt och muntligt
använda grundläggande laborationstekniker inom immunodetektion samt tolka resultat och presentera dem skriftligt
Innehåll
Kursen omfattar immunsystemets uppbyggnad, allergi och immunrelaterade sjukdomar med koppling till livsmedel, och antikroppsbaserade tillämpningar.
Vid föreläsningar och obligatoriska gruppövningar behandlas följande avsnitt:
immun-systemet och deras roll vid infektioner
allergier och livsmedelskomponenter
antikroppars struktur, egenskaper och framställning av antikroppar
tillämpningar baserade på antikroppar inom naturvetenskap och livsmedelanalyser
Vid laborationer (obligatoriska) behandlas aktuella tekniker inom immunodetektion och fördjupning görs genom gruppuppgifter om valda ämnen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs godkänd skriftlig tentamen, godkända laborationsrapporter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskraven kan uppnås t.ex. genom att ha följt kurserna Grundläggande kemi I, 15 hp (KE0062) och Grundläggande kemi II, 7,5 hp (KE0063) med minst 10 hp godkänt resultat. Kursdelar med godkänt resultat måste innehålla minst 5 hp biokemi. Alternativt kan förkunskapskravet i biokemi uppnås genom att ha följt kursen Biokemi, fortsättningskurs 7,5 hp (KE0064) med minst 5 hp godkänt resultat. Vissa delar av kursen kan ges med engelska som huvudspråk.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtbiologi