Ny sökning
BI1457

Ekologi för fiskevård

Ämnesmässigt innehåll


I fördjupningsföreläsningar behandlas viktiga aspekter inom fiskekologi och förvaltning av fisk, såsom fiskens roll i akvatiska födovävar, fiskars livscykel, restaureringsekologi och populationsgenetik som sedan används, i relevant urval, i projektarbetet.



I kursen behandlas också effekter av klimatförändringar på fisk och deras miljö liksom effekter av både fritids- och kommersiellt fiske, vilka kopplar till många aktiviteter inom förvaltning och bevarande av fisk. Kursen kommer även att beröra europeiska och nationella regelverk med avseende på natur och miljö som både sätter ramar och är drivkrafter för många fiskevårdsinsatser. Fältbesök och praktisk träning i provfiskemetodik ingår och görs i form av resor över en till flera dagar från Ultuna.


Genomförande


Kursen består av föreläsningar, övningar, grupparbeten och exkursioner.


Kursen har ett studentcentrerat lärande baserat på fallstudier och grupparbeten. Studenterna genomför ett större projektarbete inom fiskevård eller fiskförvaltning i samverkan med aktörer i fiskevårdsprojekt. Projektet omfattar formulering av relevanta problemställningar inom fiskevård, och att utifrån ekologisk teori och praktik förslå och motivera lösningar på problemen genom t.ex. åtgärdsprogram.


I kursen fokuseras på följande generella kompetenser


Studenter får också träning i skriftliga och muntliga förmågor samt hur man effektivt kommunicerar kunskap i fiskeekologi, t.ex. genom korta filmer och postrar.


Obligatoriska moment


Obligatoriska moment är exkursioner och fältmoment samt vissa övningar.


Kursplan och övrig information

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: EnvEuro - European Master in Environmental Science Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Biologi
Kurskod: BI1457 Anmälningskod: SLU-10274 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för akvatiska resurser Studietakt: 100%