Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi
Information från kursledaren
dear colleague
welcome to the course
FÖ0466 (20070) Sustainable Agri-Food Value Chains & Bioeconomy
all information about the course is in the file :
SAFVC&B_FÖ0466_intro_21.pdf
uploaded in SLUNIK (Timetable, Grading criteria)
all readings and relevant files are available in the google drive:
https://drive.google.com/drive/folders/1w04_7woBqAkAy5hLG8B8V4X2XJCMTEiv?usp=sharing
eventualy all will be available in the CANVAS page once it is ready -you will be invited anytime soon
please prepare for the course and do not hesitate to contact me if you have any questions:
Kostas Karantininis, Professor, Department of People & Society, SLU
karantininis.konstantinos@slu.se
tel: office: +46(0)4041-5474, mobil: +46 730968654
Office (with appointment): 404 Slottsvägen 5, Alnarp
cheers
kostas k
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0466-20070 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0466
Läsåret 2023/2024
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20083)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2023/2024
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20086)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20142)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2022/2023
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20143)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2020/2021
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20085)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2020/2021
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20169)
2020-11-02 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0466 Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi, 15,0 Hp
Sustainable agri-food value chains and bioeconomyÄmnen
Trädgårdsvetenskap Företagsekonomi TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp samhällsvetenskap eller 90 hp naturvetenskap, samt engelska 6.Mål
Efter kursen ska studenterna ha utvecklat en förståelse för de gröna näringarna, värdekedjor inom hortikultur och andra sektorer inom bioekonomin. Kursen omfattar såväl inhemska som globala kedjor, samt hantverksmässig och industriellt företagande i den gröna sektorn. Praktiska exempel från svenska, europeiska och internationella hortikulturella värdekedjor används.
Teorier och konceptuella ramverk används från en rik litteratur inom marknadsföring, strategi och beteende, transaktionskostnadsteori, agentteori, nyinstitutionell ekonomi, nätverksanalys och industriell ekonomi.
Vid avslutad kurs ska studenten kunna:
-kartlägga och analysera en hortikulturell värdekedja i Sverige, Europa och utvecklingsländer,
-analysera kopplingar mellan noder i nätverk och förstå organisationsformer för styrning i värdekedjan,
-analysera nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn,
-tillämpa metoder för analys av värdekedjans styrning och logistik,
-tillämpa kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder.
Innehåll
Teori och metoder baseras på vetenskaplig litteratur och branschspecifikt material.
Undervisningsmetoder bygger på såväl föreläsningar som praktiskt arbete av studenterna. Kursen omfattar gästföreläsningar, företagsbesök, uppgifter, projektarbete och skriftlig tentamen.
Kursmoduler:
• Organisation och styrning i hortikulturella värdekedjor
• Organisation i de gröna näringarna och ledning/management i trädgårdsföretag
• Ledning i värdekedjan och logistik
• Nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn
• Från jord till bord: kvalitet och konsumenten
Innovation, kvalitet och standarder
• Koordinering i värdekedjor och detaljhandel
• Globala värdekedjor, globalisering, klimatförändringar och utveckling
Obligatoriska kursmoment omfattar företagsbesök, uppgifter och projektarbete.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, godkänt resultat på projektarbete/-n och deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
FÖ0466 Sustainable Agri-Food Value Chains & Bioeconomy Kostas Karantininis (ISM, SLU) Mudules & Grading Module 1. The Firm and the market Modul 1. Företaget och marknaden Score: 10% [1,5 hp] Grading Scale: Four point (5,4,3,U) Grading Method: Assignments Module 2. Strategy Modul 2. Strategi Score: 20% [3,0 hp] Grading Scale: Four point (5,4,3,U) Grading Method: Assignments Module 3. Governance Modul 3. Styrning Score: 25% [3,5 hp] Grading Scale: Four point (5,4,3,U) Grading Method: Assignments & presentation Module 4 Networks Modul 4. Nätverk Score: 10% [1,5 hp] Grading Scale: Four point (5,4,3,U) Grading Method: Assignments Module 5 Applications . Modul 5. Tillämpningar Score: 35% [5,5 hp] Grading Scale: Four point (5,4,3,U) Grading Method: Written paper & presentation
Litteraturlista
- FÖ0466 AFVC&B INTRODUCTION Författare: Kostas Karantininis [FÖ0466 AFVC&B INTRODUCTION] (https://drive.google.com/drive/folders/1w04_7woBqAkAy5hLG8B8V4X2XJCMTEiv?usp=sharing)