Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi
The agri-food value chain includes the decisions, the processes, the organizations and institutions, that begin from farm inputs and extend to the actors and linkages that are involved between the farm and the consumer’s fork. With this course the students will develop an understanding of value chains and agribusiness in the agri-food industry and the bioeconomy. Sustainable domestic and global food chains, short and industrial chains, and networks will be analysed. Empirical examples from Swedish, European and international as well as agri-food value chains in developing countries are used as illustrations Theories and conceptual perspectives are drawn from microeconomics, industrial organisation, strategic management and behaviour, new institutional economics, transaction cost economics, agency theory and social network analysis.
Information från kursledaren
welcome to FÖ0466 - 20085.2021
dear colleague welcome to the course FÖ0466 (20085 & 20169) Sustainable Agri-Food Value Chains and Bioeconomy if you enter CANVAS you will find an introductory text with all information: SAFVC&B_FÖ0466_intr_20 we will meet on Monday/nov/2/09:15 https://slu-se.zoom.us/j/67406277751 you will also find the link in CANVAS Please note that due to the special conditions of COVID19, the course will be entirely conducted as “distance”. Therefore both courses FÖ0466 Sustainable Agri-Food Value Chains and Bioeconomy under two separate codes: 20085 (on campus Alnarp) and 20169 (off-campus) will be offered jointly as off-campus through CANVAS, ZOOM and other remote means when necessary. Both courses will use a single CANVAS room under FÖ0466 20169 irrespective of which code you are registered (20085 or 20169). At the end of the course you will receive your grade to the corresponding course code that you have registered. The attendance, literature and grading criteria will be identical for both 20085 and 20169. I apologise for any inconvenience and frustration this may cause. please do not hesitate to contact me if you have any questions or doubts about the course karantininis.konstantinos@slu.se looking forward to meet you all and have an exciting 9 weeks together cheers kostas k
2020-09-25
welcome to FÖ0466 sustainable value chains and bioeconomy
dear colleague welcome to the course : FÖ0466 sustainable value chains and bioeconomy the course is offered under two codes 20085.2021 - on-campus alnarp 20169.2021 - on-line as it turns out, due to the restrictions and complications of the covid19 pandemic we will run both courses as a single on-line course therefore it does not matter to which of the two you have registered the readings, lectures, coursework, and examination will be identical however, at the end you will receive your grade attested to the appropriate code as you registered we will run the entire course through CANVAS i will try to make it that all of you are invited on the same CANVAS page otherwise i will have to run two parallel pages with identical content i hope we can technically avoid this once this technicality is resolved i will publish the CANVAS page(s) and we will communicate through CANVAS from there on i am considering to run - if situation allows - a few physical meetings on campus ALNARP where everyone will be able to join remotely and those brave ones will attend physicaly however, this is something we will have to work out as we progress you will be notified on time and it will not be compulsory for anybody to attend physicaly please do not hesitate to contact me if you have any questions here: karantininis.konstantinos@slu.se i wish you all a happy and safe semester cheers kostas k
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0466-20085 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0466
Läsåret 2024/2025
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20092)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20083)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2023/2024
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20086)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20142)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2022/2023
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20143)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20070)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20169)
2020-11-02 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0466 Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi, 15,0 Hp
Sustainable agri-food value chains and bioeconomyÄmnen
Trädgårdsvetenskap FöretagsekonomiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp samhällsvetenskap eller 90 hp naturvetenskap, samt engelska 6.Mål
Efter kursen ska studenterna ha utvecklat en förståelse för de gröna näringarna, värdekedjor inom hortikultur och andra sektorer inom bioekonomin. Kursen omfattar såväl inhemska som globala kedjor, samt hantverksmässig och industriellt företagande i den gröna sektorn. Praktiska exempel från svenska, europeiska och internationella hortikulturella värdekedjor används.
Teorier och konceptuella ramverk används från en rik litteratur inom marknadsföring, strategi och beteende, transaktionskostnadsteori, agentteori, nyinstitutionell ekonomi, nätverksanalys och industriell ekonomi.
Vid avslutad kurs ska studenten kunna:
-kartlägga och analysera en hortikulturell värdekedja i Sverige, Europa och utvecklingsländer,
-analysera kopplingar mellan noder i nätverk och förstå organisationsformer för styrning i värdekedjan,
-analysera nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn,
-tillämpa metoder för analys av värdekedjans styrning och logistik,
-tillämpa kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder.
Innehåll
Teori och metoder baseras på vetenskaplig litteratur och branschspecifikt material.
Undervisningsmetoder bygger på såväl föreläsningar som praktiskt arbete av studenterna. Kursen omfattar gästföreläsningar, företagsbesök, uppgifter, projektarbete och skriftlig tentamen.
Kursmoduler:
• Organisation och styrning i hortikulturella värdekedjor
• Organisation i de gröna näringarna och ledning/management i trädgårdsföretag
• Ledning i värdekedjan och logistik
• Nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn
• Från jord till bord: kvalitet och konsumenten
Innovation, kvalitet och standarder
• Koordinering i värdekedjor och detaljhandel
• Globala värdekedjor, globalisering, klimatförändringar och utveckling
Obligatoriska kursmoment omfattar företagsbesök, uppgifter och projektarbete.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, godkänt resultat på projektarbete/-n och deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Grading Criteria:
There will be no final exam as such. The grading will consist two parts: Assignments and Project.
40% Assignments: 4 assignments. Due:
I: 13/xi/2020
II: 20/xi/2020
III: 27/xi/2020
IV: 4/xii/2020
60% Project work. You will receive specific instructions early in the course:
10% Project Proposal Due: 18/xii/2020
40% Written paper Due: 8/i/2021
10% Presentation During 11-15/i/2021
Grading scale:
5:Pass with Distinction
4:Pass with Credit
3:Pass
U:Fail