Hippologisk baskurs
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HO0104
Kursplan
HO0104 Hippologisk baskurs, 10,0 Hp
Basic course in equine scienceKursplan fastställd
2016-11-08Ämnen
HippologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2cNaturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1, Fy 1a, Ke 1 eller Bi 1, Fy 1b1+1b2, Ke 1)
Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Godkänt Antagningsprov
Mål
Syftet med kursen är att ge introduktion till vetenskapligt förhållningssätt och metodik samt ge en breddad inblick i hästnäringen.Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- översiktligt beskriva vetenskapsteoretisk grund samt översiktligt förklara principer för kvalitativ och kvantitativ metodik,
- sammanfatta en internationell vetenskaplig publikation såväl med vetenskapligt som populärvetenskapligt skrivsätt
- redogöra översiktligt för den svenska hästnäringens organisation
- beskriva hästens ekonomiska, historiska och sociala betydelse i samhället samt de etiska värderingar som styr människans användande av hästen,
- beskriva hälso- och arbetsmiljöfaktorer som påverkar yrkeslivet inom hästnäringen
- analysera arbetsmiljö i en hästverksamhet och tillämpa kunskaper om arbetssätt och ergonomi samt uppvisa säker och korrekt hästhantering.
- diskutera drift av hästanläggning i ett hållbarhetsperspektiv
Innehåll
Studenten introduceras till bibliotekets resurser och värdering av källors trovärdighet genom föreläsning och demonstration. Studenterna tränar sin färdighet i att söka, samla och skriva vetenskapliga texter. Definiera sökord och att söka internationella publikationer i SLU bibliotekets databaser. Genom diskussioner och obligatoriska övningar i grupp tränar studenten sin förståelse i hur en vetenskaplig studies försökdesign (kvalitativa eller kvantitativa metoder) påverkar studiens resultat, analys och slutsats. Studenterna ges introduktion till studieteknik, demokratiska arbetsformer och mötestekniker samt tränar detta under kursens gång i samband med bearbetning av lärandemålen. Genom studiebesök (obligatoriska) och/eller föreläsningar får studenten kontakt med andra betydande discipliner inom hästsporten. I föreläsningsform ges en överblick av hästens historia, och användningsområden samt hästens betydelse i ett samhällsperspektiv. Studenterna tränar, i obligatoriska övningar, säkra och ergonomiska stallrutiner. Studenten tränar även att hantera hästar på ett korrekt sätt, att analysera uppkomna situationer ur ett arbetsmiljöperspektiv och att identifiera åtgärder för en hållbar hästhållning.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig tentamen. Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete, övnings- och inlämningsuppgifter. Godkänt deltagande i obligatoriska övningar och studiebesök.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
I kursen avsätts hälften av tiden till träning i vetenskapsteoretisk studieteknik och hälften av tiden till hästsport och tillämpad träning av säker hästhantering utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.Utbildningsanordnaren tillhandahåller de hästar som är en förutsättning för utbildningens genomförande. Med beaktande av hästarnas välfärd åligger det studenterna att ansvara för skötseln av i utbildningen ingående hästar. Även skötsel av dessa hästars utrustning, stall och närmiljö åligger studenten.