Fodervetenskap och vallfoderproduktion
Information från kursledaren
Hi everybody!
Please, be aware that a "new" timetable is now available (with small changes as compared with the former one).
See you soon (on Zoom)!
Best,
Horacio
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0166-40025 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0166
Läsåret 2023/2024
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40002)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40134)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40008)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2019/2020
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40120)
2020-03-25 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40135)
2019-03-26 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0166 Fodervetenskap och vallfoderproduktion, 15,0 Hp
Feed science and forage productionÄmnen
Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Foderanalyser | 6,0 | 0102 |
Foderoptimering | 1,0 | 0103 |
Sluttentamen | 8,0 | 0104 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande- 180 hp på grundnivå, varav
- 60 hp biologi eller husdjursvetenskap eller hippologi eller djuromvårdnad eller veterinärmedicin
alternativt 60 hp lantbruksvetenskap (varav minst 30 hp husdjursvetenskap/zoologi)
samt
- Engelska 6
Mål
Kursens övergripande mål är att skapa kunskap om kemiska analyser som beskriver sammansättning och utnyttjandet av fodermedel. Kursen omfattar fodermedel för herbi-, omni- och karnivorer. Ett särskilt fokus läggs på vallproduktionens komplexitet genom synergi mellan växtodlings- och husdjursvetenskap.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
föreslå och motivera relevanta processtekniker, skörde- och lagringsmetoder för vegetabiliska och animaliska fodermedel samt kunna värdera dess påverkan på fodrets näringsmässiga och hygieniska kvalitet,
definiera och förklara nutritionella och antinutritionella egenskaper i olika fodermedel,
föreslå och beskriva relevanta analyser för att bestämma fodrets näringsmässiga innehåll och värde,
redogöra för och använda de grundläggande principerna för optimering av en foderstat eller foderblandning,
ge konkret vägledning i frågor som rör vallodling och foderutnyttjande ur produktions- och naturvårdssynpunkt,
analysera hur olika odlingsfaktorer av vallfoder påverkar mängd och näringskvalitet hos vallfodret med hänsyn till användningen som foder till olika djurslag samt annan användning,
diskutera etiska aspekter vid val av fodermedel och utfodringsstrategi.
Innehåll
I föreläsningar behandlas samband mellan lagrings- och processmetoder och fodrets näringsmässiga och hygieniska kvalitet. Metoder för att värdera vallfodrets odlings- och skördemetoder och dess näringsmässiga kvalitet för att användas till olika djurkategorier behandlas i föreläsningar, laborationer och övningsuppgifter. Kursen behandlar även fodermedlens nutritionella och antinutritionella egenskaper. En viktig del av kursen utgörs av foderlaborationer som studenterna genomför och utvärderar.
Kursen omfattar även seminarier, exkursioner och ett projektarbete. I kursen ingår föreläsningar, övningar, laborationer, studiebesök och projektarbete.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. laborationer, seminarium, projektarbeten, övningar och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader i samband med studiebesök kan tillkomma.Kursen behandlar vallväxter och odlingsmetoder under Nordeuropeiska förhållanden
Kursen kan inte ingå i examen samtidigt som kurserna BI1005, HV0117.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Course: HV0166 Feed science and forage production 2021 |
||||||||
Grade and grade criteria |
5 |
The student can explain how the nutritional value can be manipulated by different types of forage conservation and concentrate processing |
The student can identify the mechanisms that renders feeds their different nutritional and antinutritional properties and be able to apply the principles for predicting properties for new feeds |
The student can point out limitations in current methods for feed analysis and feed evaluation and evaluate the effect of current analytical uncertainty. |
The student can apply an optimization tool to solve problems on pricing of feeds |
The student can suggest suitable forage species and seed mixtures for different production situations |
The student can explain mechanisms that reduce rumen protein degradation in certain forage species |
|
4 |
The student can explain mechanisms that causes detoriation in feed conservation |
The student can explain methods for reducing antinutritional properties |
The student can explain detailed analytical fractionation of feeds for ruminants and important additional analyses for monogastrics. |
The student can explain the output from a sensitivity report |
The student can explain conflicts between production and biodiversity conservation at semi-natural pastures |
The student can explain the main differences between the most important forage species in how the nutritional value change with increasing development stage. |
|
|
3 |
The student can name key analyses that indicates hygienic quality of conserved feeds and describe the requirements for a safe conservation of forage of different dry matter concentration and botanic origin |
The student can describe the most important nutritional properties for important feed categories. The student can also describe factors associated with these categories that reduce nutrient availability or have toxic effects. |
The student can describe the components of the proximate analysis, digestibility assays for forage, the detergent system, the principles for calculation of the feed's energy value and protein supply from the analyses and how they are used for routine feed evaluation. |
The student can use an optimization tool in a systematic way to create rations for different animal categories |
|
The student can describe in general how forage botanical category, development stage and fertilization influence quantity as well as energy and protein value of the forage. |
The student can identify the most important ethical considerations in current feeding practices of the most important livestock species |
|
Learning |
Suggest and justify relevant process technologies and methods for harvest and storage of feeds of vegetable and animal origin and be able to evaluate the influence on the nutritional and hygienic quality of the feed |
Define and explain nutritional and anti-nutritional properties of different feeds |
Suggest and describe relevant analyses for determining the nutritional content of the feed and the feeding value, |
Understand the basic principles for optimization of a diet or a feed mixture |
Give concrete guidance in issues that concern forage production and utilization of forage from both production and nature conservation viewpoints |
Analyze how different factors of forage cultivation influence quantity and nutritional quality of the forage considering its use as a feed for different animal species or for other purposes |
Discuss ethical considerations in choosing feed and feeding strategy |
|
Examination |
Written examination |
Written examination |
Written examination |
Optimization project |
Written examination |
Written examination |
Lecture discussion |
|
For passing the course the student must participate in mandatory teaching, pass CANVAS Multiple choice tests |
||||||||
and have got passed reports on laboratory analyses and optimization project. |
||||||||
For obtaining grade 4 on the course the criteria for grade 4 must be met for four of the six learning objectives that are graded above 3. |
||||||||
For obtaining grade 5 on the course the criteria for grade 5 must be met for five of the learning objectives that are graded above 3. |
Litteraturlista
- Improved Grassland Management – New edition. (2011). Författare: Frame, J., Laidlaw, S. ISBN: 978-1-8479-7261-3 [Improved Grassland Management – New edition. (2011). ] (https://www.crowood.com/details.asp?isbn=9781847972613&t=Improved-Grassland-Management---New-Edition) Kommentar: You need to have this book available already when the course starts.
N.B. Unfortunately, this book is currently out of stock, and I have now got the new information from Crowood Press in UK that it will not be reprinted in due time for this course. However, since you need it already in the beginning of the course, I will recommend you to get the on-line version, e.g. available on https://www.adlibris.com/se/e-bok/improved-grassland-management-9781847977274 There will also be some books in the Ultuna library, both e-books and printed versions.
- Animal Nutrition 7th ed. (2011). Författare: McDonald, P., Edwards, R. A., Greenhalgh, J. F D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A., Wilkinson, R. G. ISBN: 978-1-4082-0423-8 [Animal Nutrition 7th ed. (2011). ] (https://cdon.se/b%c3%b6cker/peter_mcdonald/animal_nutrition-11795171)1) In addition selected scientific papers and handouts on laboratory methods will be used in the course.