Laktationsbiologi
Information från kursledaren
CHANGE OF ROOM for the course start
The course introduction tomorrow (mandatory) will be in Loftets hörsal, which is the large auditorium at Loftet. We start at 09:15 sharp, please start early enough to be sure to find the room in time!
Best regards from
Sigrid
Welcome to biology of lactation!
The course starts on Sept 28th at 09:15 at Loftet (Ultuna Campus), in the flat seating area that has windows facing the Ultuna student union building. The course start is mandatory, it is very important that you attend since we will introduce the teaching and learning model used in the course. The second day of the course you will get an overview of the science area of the course by going to a PhD dissertation in the field. This will take place in Audhumbla and you will be in the auditorium together with scientists at the Faculty and from other Universities. In addition to an overview of this scientific field you will learn how a PhD-thesis is evaluated at SLU. On the following Monday there is again a mandatory activity.
The course schedule is available at the schedule link. Please note that the course uses a flipped classroom design and you need to plan for full days of studying to keep up with the course, even if there are few activities in the schedule. Also, we may be able to add one or two teaching activities, therefore we ask you to please check in here again a couple of weeks before the course starts to see if the schedule is updated.
We also want to inform you that your participation in the course requires access to the text book “Physiology of domestic animals” by Sjaastad et al., 3rd edition https://scanvetpress.com/. If you do not already have it you may be able to borrow it from the library or another student. It is also possible to buy the book and we are convinced you will find it very useful both for your studies and future career. Last but not least you need access to a computer and a good quality internet connection. If you do not have this at home you need to plan to study using computers or the network on campus. If you are well set up at home you will be able to do a lot of the work in the course from home.
We look forward to seeing you in the end of September!
/Anna Edvardsson Rasmussen (Course leader) and Sigrid Agenäs (Examiner)
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0194-10063 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0194
Läsåret 2022/2023
Laktationsbiologi (HV0194-10262)
2022-09-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Laktationsbiologi (HV0194-10015)
2021-09-30 - 2021-11-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0194 Laktationsbiologi, 7,5 Hp
Biology of lactationÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Laktationsbiologi | 7,5 | 0102 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
150 hp på grundnivå, varav• 60 hp biologi eller
• 60 hp husdjursvetenskap eller
• 60 hp hippologi eller
• 60 hp djuromvårdnad eller
• 60 hp veterinärmedicin eller
• 60 hp lantbruksvetenskap varav minst 30 hp husdjursvetenskap eller zoologi
samt Engelska 6
Mål
Kursens syfte är att ge fördjupade kunskaper inom faktorer som påverkar mjölkbildning samt interaktioner mellan reproduktion, nutrition, beteende och laktation, inklusive effekter av laktationen på det lakterande djuret.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för utveckling, anatomi och fysiologi hos mjölkkörteln och omkringliggande vävnad, inklusive mjölkbildningens fysiologi,
redogöra för hur mjölkens kvalitets- och processegenskaper kan påverkas av skötsel-, utfodrings- och mjölkningsrutiner samt genotypens inverkan på mjölkens sammansättning och kvalitet,
ge exempel på interaktioner mellan reproduktion och laktation,
förklara mjölknedsläppningsreflexen, beskriva dess betydelse för möjligheten att tömma mjölkkörteln och detaljerat beskriva olika steg i digivning och i mjölkningsrutiner, i detalj beskriva hur en mjölkningsmaskin fungerar och beskriva samspelet mellan djur, människor och teknik vad gäller mjölkning,
ge exempel på de vanligaste patogener och sjukliga förändringar som drabbar lakterande juver och beskriva metabola sjukdomstillstånd som är kopplade till laktation,
beskriva och föreslå olika former av analysmetodik som används för kvalitetsbestämning av mjölk,
utifrån de biologiska kunskaperna bedöma och utvärdera mjölkningstekniker, rutiner och till mjölkning angränsande skötsel för att nå en optimal produktion, mjölkråvara och djurhälsa samt diskutera inverkan på mjölkproduktionens hållbarhet ur socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv,
diskutera och sammanfatta vetenskapliga studier inom laktationsbiologi.
Innehåll
Kursinnehållet är juveranatomi, juverfysiologi, mjölkbildning, mjölkutvinning, juverhälsa, skötselrutiner, mjölkningsteknik, mjölkningsutrustning och genetik. Dessutom behandlas mjölkens sammansättning som effekt av utfodrings-, mjölknings- och skötselrutiner samt avel, mjölkkemi och mjölkanalyser.
I kursen görs jämförelser mellan olika mjölkproducerande djurslag, såsom nötkreatur, vattenbufflar, getter, får och kameler. Kursen bygger vidare på grundläggande kunskaper främst i cellbiologi, fysiologi och nutrition men etologi, djurvälfärd, livsmedelsvetenskap, produktionssystem, hållbarhet och interaktion mellan människor, djur och teknik berörs också.
I kursen jämförs olika däggdjursarter, inklusive människa, avseende laktation men kor, får och getter ges störst utrymme. Under den första delen av kursen kommer de olika ämnena att behandlas i föreläsningar, övningar och demonstrationer. I slutet av kursen arbetar studenten med projektarbeten.
I kursen tränas följande generella kompetenser: kritiskt tänkande, vetenskaplig kommunikation samt muntlig presentation
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända prov och redovisningar samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Det rekommenderas att studenten har grundläggande kunskaper i cellbiologi och fysiologi.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Physiology of domestic animals Författare: Sjaastad et al ISBN: 978-82-91743-41-7 [Physiology of domestic animals] (https://www.scanvetpress.com) Kommentar: Chapters 4, 6, 15, 19 should be read/repeated before the start of the course since they provide important background knowledge for this course.
- Physiology of domestic animals Författare: Sjaastad et al ISBN: 978-82-91743-41-7 [Physiology of domestic animals] (https://www.scanvetpress.com/) Kommentar: Course literature (will be examined in the course) includes all of chapter 20 and parts of chapters 7, 15, 16, 18 and 19.
- Scientific papers Kommentar: The main part of the course literature is a collection of scientific papers and book chapters that are provided in digital format in Canvas during the course.