Ny sökning
LV0103

Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem

Produktion och konsumtion av livsmedel hör till de mest aktuella hållbarhetsfrågorna i dag. Kursen omfattar aspekter från hela livsmedelskedjan, inklusive primärproduktion, förädling, distribution, konsumtion och avfallshantering, och komplexa samband mellan dessa. Fokus ligger på effektiv användning av resurser genom hela kedjan. Detta inkluderar även minimering av svinn i alla led, en resurseffektiv användning av uppkomna sidoströmmar och restprodukter samt återföringspotential. I kursen utgår vi från kunskap om dagens livsmedelssystem, hur de ser och fungerar och analyserar framtida förbättringspotential. Hållbara livsmedelssystem inkluderar även livsmedelssäkerhet och nutritionsaspekter. I det egna arbetet får studenterna fördjupa sig i produktionskedjor, analysera dem utifrån ett livscykelperspektiv, jämföra med andra produktionskedjor och ta fram förbättringsförslag som leder till ökad hållbarhet. Under projektets gång hålls seminarier utifrån bland annat konsumtionsperspektiv med aktivt deltagande av forskare inom området.


Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier (obligatoriska) och eget arbete utifrån fallstudier (som kombinerar individuella uppgifter och arbete i grupp) och bygger i hög grad på studentcentrerad undervisning, samt kontakter med olika aktörer inom livsmedelskedjan (som kan kräva obligatorisk närvaro). Kursen samlar studenter med olika utbildningsbakgrund och den samlade kompetensen i gruppen och de tidigare erfarenheterna hos studenterna bidrar till en fördjupad förståelse för dagens livsmedelssystem och vad som krävs för en övergång till framtidens hållbara livsmedelssystem.


Information från kursledaren

2020-06-04
Welcome to the course Prospects and challenges for sustainable food systems!
The course for the autumn semester is planned as a campus course and it will not be able to attend the course entirely remotely. However, due to the current pandemic situation we will take precautions in several ways. Parts of the course will be given online to limit the number of students on campus at one time. We will also organise on-campus teaching in a way that means that physical distance can be maintained. No students with Corona-related symptoms should participate in any physical meetings at the course. Conditions can change so please make sure that you are updated with the latest information on the course homepage and later, during the course, on Canvas. General information from SLU regarding the current situation is found here; https://student.slu.se/en/study-support/emergencies-and-incidents/information-about-the-coronavirus/. Kind regards, Pernilla Tidåker (course leader)

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LV0103-10237 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LV0103

Läsåret 2023/2024

Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10410)

2023-08-28 - 2023-10-30

Läsåret 2022/2023

Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10065)

2022-08-29 - 2022-10-31

Läsåret 2021/2022

Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10209)

2021-08-30 - 2021-11-01

Läsåret 2019/2020

Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10066)

2019-09-02 - 2019-10-31

Läsåret 2018/2019

Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103-10081)

2018-09-03 - 2018-11-11

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

See course page from 2019.

Litteraturlista

  1. Food source Författare: FCRN [Food source] (https://foodsource.org.uk/chapter/) Kommentar: Chapters 1-4, 7-9
  2. Doughnut for the Anthropocene: humanity’s compass in the 21st century Författare: Raworth K. A Kommentar: Supplement to: Raworth K. A Doughnut for the Anthropocene: humanity’s compass in the 21st century. Lancet Planet Health 2017; 1: e48–49
  3. Food Miles or Poverty Eradication? The moral duty to eat African strawberries at Christmas Författare: Müller, B. 2007 1) The world on Agricultural Economics Författare: Martiin 2014 [The world on Agricultural Economics] (https://ebookcentral.proquest.com/lib/slub-ebooks/detail.action?docID=1170349&query=The+world+on+Agricultural+Economics) Kommentar: Chapter 21. Available in SLU e-library.
  4. Drivers for global agricultural land use change: The nexus of diet, population, yield and bioenergy Författare: Alexander et al. 2015. [Drivers for global agricultural land use change: The nexus of diet, population, yield and bioenergy] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378015300327)1) Logistics and Supply Chain Management. Strategies for reducing cost and improving service. Författare: Christopher. 1998. 1) How Does Agriculture Change Our Climate? Författare: Colombo et al. 2018. [How Does Agriculture Change Our Climate? ] (http://www.environmentreports.com/how-does-agriculture-change/#section2)1) Food Supply Chain Management and Logistics: From Farm to Fork Författare: Dani. 2015 1) The future of food and agriculture. Alternative pathways to 2050. Författare: FAO. 2018. [The future of food and agriculture. Alternative pathways to 2050.] (http://www.fao.org/3/CA1553EN/ca1553en.pdf)1) Sustainable Intensification in Agriculture: Premises and Policies Författare: Garnett et al. 2013. [Sustainable Intensification in Agriculture: Premises and Policies] (<DOI: 10.1126/science.1234485.>)1) A reflection of the use of the life cycle assessment tool for agri-food sustainability. Författare: Gava et al 2019. [A reflection of the use of the life cycle assessment tool for agri-food sustainability.] (https://www.mdpi.com/2071-1050/11/1/71/htm))1) Solutions for a cultivated planet Författare: Foley et al. 2011 1) Evaluating the environmental, economic, and social sustainability of agro-food systems through life cycle approaches. Chapter 4. In: Sustainable Food Systems from Agriculture to Industry. Författare: Gulisano et al. 2018. [Evaluating the environmental, economic, and social sustainability of agro-food systems through life cycle approaches. Chapter 4. In: Sustainable Food Systems from Agriculture to Industry.] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128119358000044?via%3Dihub)1) An agroecological Europe in 2050: multifunctional agriculture for healthy eating. Författare: IDDRI. 2018. [An agroecological Europe in 2050: multifunctional agriculture for healthy eating.] (https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/epok/dokument/201809-st0918en-tyfa.pdf)1) Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science- Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. Summary for policymakers Författare: IPBES. 2019. [Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science- Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. Summary for policymakers] (https://www.ipbes.net/system/tdf/spm_global_unedited_advance.pdf?file=1&type=node&id=35245)1) Towards sustainable animal diets: A survey-based study. Författare: Makkar & Ankers. 2014 [Towards sustainable animal diets: A survey-based study.] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377840114003010)1) Closing the food loops: guidelines and criteria for improving nutrient management Författare: McConville et al. 2015 [Closing the food loops: guidelines and criteria for improving nutrient management] (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15487733.2015.11908144)1) Recycling, recovering and preventing “food waste”: competing solutions for food systems sustainability in the United States and France Författare: Mourad. 2016 [Recycling, recovering and preventing “food waste”: competing solutions for food systems sustainability in the United States and France] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652616301536)1) Climate change and global food systems: Potential impacts on food security and undernutrition Författare: Myers et al 2017. [Climate change and global food systems: Potential impacts on food security and undernutrition] (https://www.annualreviews.org/doi/pdf/10.1146/annurev-publhealth-031816-044356)1) The role of life cycle assessment in supporting sustainable agri-food systems: A review of the challenges Författare: Notarnicola et al. 2017. [The role of life cycle assessment in supporting sustainable agri-food systems: A review of the challenges] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095965261630748X?via%3Dihub)1) Organic agriculture in the twenty-first century Författare: Reganold & Wachter. [Organic agriculture in the twenty-first century] (https://www.nature.com/articles/nplants2015221)1) Creating a sustainable food future. A menu of solutions to feed nearly 10 billion people by 2050. Synthesis report Författare: World Resources Institute. 2018. [Creating a sustainable food future. A menu of solutions to feed nearly 10 billion people by 2050. Synthesis report] (https://www.wri.org/publication/creating-sustainable-food-future)1) Does aquaculture add resilience to the global food system Författare: Troell et al 2014 1) Systematic review of greenhouse gas emissions for different fresh food categories Författare: Clune et al. 2017. 1) Environmental performance in the US broiler poultry sector: Life cycle energy use and greenhouse gas, ozone depleting, acidifying and eutrophying emissions Författare: Pelletier. 2008 1) Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers Författare: Poore & Nemecek. 2018 1) Accounting for multi-functionality of sheep farming in the carbon footprint of lamb: A comparison of three contrasting Mediterranean systems Författare: Ripoll-Bosch et al. 2013 [Accounting for multi-functionality of sheep farming in the carbon footprint of lamb: A comparison of three contrasting Mediterranean systems] (https://doi.org/10.1016/j.agsy.2012.11.002)1) The importance of including soil carbon changes, ecotoxicity and biodiversity impacts in environmental life cycle assessments of organic and conventional milk in Western Europe Författare: Trudeman-Knudsen et al. 2019 [The importance of including soil carbon changes, ecotoxicity and biodiversity impacts in environmental life cycle assessments of organic and conventional milk in Western Europe] (https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.12.273)1) The eco-friendly burger. Could cultured meat improve the environmental sustainability of meat products? Författare: Tuomisto. 2018. [The eco-friendly burger. Could cultured meat improve the environmental sustainability of meat products?] (https://www.embopress.org/doi/pdf/10.15252/embr.201847395)1) Handling multi-functionality of livestock in a life cycle assessment: the case of smallholder dairying in Kenya Författare: Weiler et al. 2014 [Handling multi-functionality of livestock in a life cycle assessment: the case of smallholder dairying in Kenya] (https://doi.org/10.1016/j.cosust.2014.07.009)1) Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy and environmentally-friendly food system Författare: European Commission [Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy and environmentally-friendly food system] (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf)1) Nutrient Imbalances in Agricultural Development Författare: Vitousek et al 2009 1) Can soil-less crop production be a sustainable option for soil conservation and future agriculture? Författare: Muller et al 2017 1) Introduction to Systems Thinking Författare: Kim, Daniel H. 1999 1) Food systems and natural resources Författare: UNEP 2016 Kommentar: Chapters 1-5, 7 and appendix 1
  5. The sustainable farm- does it exist? Författare: Röös [The sustainable farm- does it exist?] (https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/publikationer/2017/the-sustainable-farm---does-it-exist--aug2017_webb.pdf)1) Losing the Links Between Livestock and Land Författare: Naylor et al. 2005

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Sustainable Food Systems – Master's Programme Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0103 Anmälningskod: SLU-10237 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för energi och teknik Studietakt: 100%