Animaliska livsmedel
Kursen ges för livsmedelsstudenter men är också öppen för andra studenter som är intresserade av ämnet. Eftersom kursen ges på avancerad nivå och fokuserar på kemiska, biokemiska och mikrobiologiska förändringar under hantering, lagring och bearbetning av animaliska livsmedelsråvaror, behöver du en bred kunskap i livsmedelsvetenskap eller biologi, samt baskunskaper i djurfysiologi och mikrobiologi.
Kursen ger dig kunskap om olika kvalitetsaspekter relaterade till livsmedelsråvarorna mjölk, kött, fisk och ägg. Du lär dig om hur ost och korv produceras, samt om faktorer i process och hantering med avgörande betydelse för produkternas kvalitet. Exempel på frågor som kommer att belysas är: Vad händer under ostlagringen? Hur får korv den fina rosa färgen?
I kursens praktiska delar får du tillverka ost, jämföra hur textur och smak hos animaliska livsmedelsprodukter påverkas av variation i processen, lära dig utvärdera kvalitet hos olika fiskarter och mäta kvalitetsegenskaper som färg och textur på köttprodukter. Du får också besöka ett slakteri och ett mejeri.
Aktuell forskning inom området presenteras av och diskuteras i grupper.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan
LV0108 Animaliska livsmedel, 15,0 Hp
Animal Food ScienceKursplan fastställd
2018-11-26Ämnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skrivning mejerivetenskap och -teknologi | 6,00 | 1002 |
Skrivning köttvetenskap och fiskkvalitet | 6,00 | 1003 |
Deltagande i övriga obligatoriska moment | 3,00 | 1004 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp varav 90 hp i något av huvudområdena biologi eller livsmedelsvetenskap, varav 5 hp djurfysiologi och 5 hp mikrobiologi. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:- utförligt redogöra för sammansättning och egenskaper samt hur olika produktionsfaktorer påverkar användbarhet, processbarhet och den färdiga produktens kvalitet för mjölk, kött och fisk
- redogöra för industriella processer som omvandlar och vidareförädlar mjölk, kött och fisk till ätfärdiga produkter
- redogöra för de biokemiska, mikrobiella och hygieniska faktorernas betydelse för användbarheten av mjölk, kött och fisk och för de slutliga produktkvalitetsegenskaperna.
Innehåll
Kursen behandlar olika produktionskedjor för animaliska livsmedel, inklusive mjölk, ägg och kött från nötkreatur, gris, fjäderfä och fisk. Tyngdpunkten ligger på kemisk sammansättning och strukturer i animaliska livsmedelsråvaror, och hur dessa påverkas av externa faktorer i produktion och hantering. Viktiga processer för framställning av animaliska livsmedel, t.ex. för mjölk och fermenterade mjölkprodukter, smör, ost, nötkött, skinka, korv och fiskprodukter, kommer att beskrivas, varvid relationen mellan råvarans sammansättning och ätkvaliteten hos de resulterande produkterna kommer att betonas.Kursen består av föreläsningar, laborationer, gruppuppgifter, seminarier och studiebesök.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina samt godkänt deltagande i obligatoriska moment inkluderande laborationer, grupparbeten och seminarier.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.