Ny sökning
LV0108

Animaliska livsmedel

I kursen lär du dig om animaliska livsmedelsprodukter. Vi studerar kvalitetsaspekter och egenskaper hos olika produkter i relation till sammansättning och egenskaper hos livsmedelsråvarorna mjölk, kött och fisk. Kursen bygger på föreläsningar, laborationer och seminarier, och vi besöker ett mejeri och ett slakteri.



Kursen ges för livsmedelsstudenter men är också öppen för andra studenter som är intresserade av ämnet. Eftersom kursen ges på avancerad nivå och fokuserar på kemiska, biokemiska och mikrobiologiska förändringar under hantering, lagring och bearbetning av animaliska livsmedelsråvaror, behöver du en bred kunskap i livsmedelsvetenskap eller biologi, samt baskunskaper i djurfysiologi och mikrobiologi.



Kursen ger dig kunskap om olika kvalitetsaspekter relaterade till livsmedelsråvarorna mjölk, kött, fisk och ägg. Du lär dig om hur ost och korv produceras, samt om faktorer i process och hantering med avgörande betydelse för produkternas kvalitet. Exempel på frågor som kommer att belysas är: Vad händer under ostlagringen? Hur får korv den fina rosa färgen?



I kursens praktiska delar får du tillverka ost, jämföra hur textur och smak hos animaliska livsmedelsprodukter påverkas av variation i processen, lära dig utvärdera kvalitet hos olika fiskarter och mäta kvalitetsegenskaper som färg och textur på köttprodukter. Du får också besöka ett slakteri och ett mejeri.



Aktuell forskning inom området presenteras av och diskuteras i grupper.

Information från kursledaren

Dear student,

time for the roll-up call of the course Animal food science is approaching! Welcome on Wednesday March 24 at 10 o'clock for information about the schedule and the different course activities. The link and pass word below will be used throughout the course:

Zoom link: https://slu-se.zoom.us/j/65242521868

Password: AnimalFood

The up-dated schedule is now available on this website, and the Canvas room will be open March 24 for eveyone who has registered for the course. Thus, don't forget to register already now!

Looking forward to seeing you soon!

Best regards Åse and Sabine

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LV0108-40124 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LV0108

Läsåret 2022/2023

Animaliska livsmedel (LV0108-40042)

2023-03-22 - 2023-06-04

Läsåret 2021/2022

Animaliska livsmedel (LV0108-40093)

2022-03-24 - 2022-06-05

Läsåret 2019/2020

Animaliska livsmedel (LV0108-40034)

2020-03-25 - 2020-06-07

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Course objectives and grading criteria LV0108 Animal food science

After completion of the course, the student should be able to:

  1. comprehensively describe composition and properties and how different production factors may influence upon utilisation, processing and final product quality for milk, meat and fish
  2. clearly account for industrial processes which transform raw milk, meat and fish into ready-to-eat products
  3. comprehensively describe the importance of biochemical, microbiological and hygienic factors for the utilisation of milk, meat and fish and for the final food product quality.

Grade

Course objective 1

Course objective 2

Course objective 3

5

Evaluate how variation in the composition of the raw food material (milk, meat, fish) may affect the refining process and suggest necessary modifications in the process

Assess the importance of different metabolic and biochemical factors in predicting the final quality of animal food products

4

Apply scientific principles to explain how different production factors will affect the composition and processing of milk, meat and fish as well as final food product quality for milk, meat and fish.

Explain how different stages of processing are integrated within the chain, using own examples.

Apply scientific principles to explain the importance of biochemical, microbiological and hygienic factors for the utilisation of milk, meat and fish and for the final food product quality

3

Comprehensively describe composition and properties of milk, meat and fish and how different production factors influence utilisation, processing and final food product quality for milk, meat and fish

Clearly account for the industrial processes that transform and refine milk, meat and fish into ready-to-eat products.

Comprehensively describe the importance of biochemical, microbiological and hygienic factors for the utilisation of milk, meat and fish and for the final food product quality

Forms of examination of the course objectives

Course objective 1

Course objective 2

Course objective 3

Form of exam

For all three course objectives:

  1. Participation in compulsory activities of the course (exercises, quizzes, seminars, literature reviews; U/G)
  2. Written examination, dairy science and technology (6 hp; U/3/4/5)
  3. Written examination, meat science and fish quality (6 hp; U/3/4/5

Litteraturlista

  1. Dairy science and technology (2nd edition, 2005) Författare: Walstra, Wouters and Geurts ISBN: ISBN: 9780824727635 1) http://www.fao.org/docrep/V7180E/V7180E00.HTM [http://www.fao.org/docrep/V7180E/V7180E00.HTM] (https://www.fao.org/docrep/V7180E/V7180E00.HTM)1) Meat science. An introductory text. (2nd edition, 2010) Författare: Warris ISBN: ISBN: 9781845935931

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Biologi Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0108 Anmälningskod: SLU-40124 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%