Ny sökning
LV0110

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik

Kursen är för dig som vill lära dig mer om mat; kemisk sammansättning av olika livsmedel, deras fysiska egenskaper och hur dessa påverkas av förädlingsprocesser. Du kommer att analysera innehållet i en färdig rätt, tillverka egen majonnäs och lära dig att analysera fysiska egenskaper såsom viskositet i livsmedel.



Kursen ges till studenter på agronomprogrammet livsmedel men är öppen för andra studenter med intresse för mat. Goda kunskaper i kemi behövs då kursen berör matens kemiska, biokemiska och fysikokemiska egenskaper. Du behöver grundläggande kunskaper inom livsmedelsvetenskap för en bättre förståelse av effekten av hantering och förädling av råvaror på matens egenskaper.



Du kommer att lära dig om olika matkomponenter som vatten, kolhydrater, lipider, proteiner, vitaminer, mineraler, konserveringsmedel och antinutrienter. Några frågor som besvaras är: Varför smälter chokladen i munnen, varför får bröd en brun skorpa när den bakas, varför blir ketchupen mer flytande när man skakar flaskan och vad ger majonnäs den perfekta konsistensen?



Du kommer att använda olika analysmetoder för att analysera en färdig rätt och att lära dig att utvärdera dina resultat och dra slutsatser om viktiga aspekter såsom stabilitet, kostnad, kvalitet, säkerhet och näringsvärde. Du lär dig att analysera och utvärdera fysiska egenskaper som konsistens, viskositet och textur i några livsmedels exempel.



Du kommer att skriva en rapport och ge en muntlig presentation av dina resultat.

Information från kursledaren

2021-07-08
Welcome!
Dear students! Welcome to the course Food Chemistry and Food Physics 2021! Please find the relevant course literature published. Have also a look at the schedule. We have decided to have all lectures in Zoom (link given in the schedule). However the very first lecture which basically gives some introduction, some group discussions and seminars, and some of the labs will be in real life. If you have questions regarding zoom check here: https://student.slu.se/en/sw-news/2020/3/new-tool-for-e-meetings-for-slu-students

Hope you have a nice summer and looking forward to seeing you all in August!

Saeid and Galia

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LV0110-10205 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LV0110

Läsåret 2024/2025

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10241)

2024-09-02 - 2024-10-31

Läsåret 2023/2024

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10331)

2023-08-28 - 2023-10-30

Läsåret 2022/2023

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10057)

2022-08-29 - 2022-10-31

Läsåret 2020/2021

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10279)

2020-08-31 - 2020-11-01

Läsåret 2019/2020

Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10058)

2019-09-02 - 2019-10-31

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Objective

Describe the theoretical and practical grounds relating to the composition of raw and processed foods in chemical-physical terms

Account for the major chemical –physical changes that occur in foods from raw-material to consumption

5

Analyze and reflect upon the chemistry and physical properties of food components and the composition of raw materials and foodstuffs in great detail

Analyze and reflect upon a larger share of these chemical and physical changes in great in great detail

4

Discuss the chemistry and physical properties of food components and the composition of raw materials and foodstuffs in detail

Discuss about a greater share of the chemical and physical changes in detail

3

Describe the basic chemistry and physical properties of food components and composition of raw materials and foodstuffs

Describe the most important chemical and physical changes occurring in foods from raw materials to consumption

Litteraturlista

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Kemi Livsmedelsvetenskap Kemi
Kurskod: LV0110 Anmälningskod: SLU-10205 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%