Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn
Information från kursledaren
Välkomna till kursen 'Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn' som är den första kursen inom magisterprogrammet i livsmedelstillsyn.
Välkomnande och upprop till programmet och kursen sker digitalt via Zoom den 28 augusti klockan 13:15-15:00. Här får du möjlighet att ställa eventuella frågor till kursledarna och bekanta dig med varandra. Uppropet är obligatoriskt.
------------------------
Hela kursen kommer att ges på distans via Zoom och Teams plattformar. Vi planera att även examination skall ges i distansform. Därför är det viktigt att du redan nu laddar ner och installerar Zoom; se mer information på Studentwebben:
https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/programvara-for-studenter/
Ett preliminärt schema kommer att finnas tillgängligt på kurshemsidan i början på augusti. Schemat kan komma att uppgraderas tills kursen startar!
Vi kommer att använda plattformen Canvas, där det kommer att finnas viktig information, handouts och mycket annat. Där hittar du också en länk till Zoom som kommer att användas under kursens gång.
Om du har ändrat dina planer och bestämt dig för att inte delta i kursen, vänligen meddela mig ASAP genom att skicka ett e-post till monika.johansson@slu.se . Detta underlättar den slutliga planeringen av kursen och ger plats för andra studenter.
Viktig!! Om du inte redan är SLU-student måste du registrera dig för ditt campuskonto i tid. Information om hur du gör detta finns här: https://student.slu.se/studier/nystudent/checklista/
Avslutningsvis vill vi påminna dig om att du måste registrera dig på kursen i Ladok Student, inte minst för att kunna komma åt Canvassidor.
Återigen, varmt välkommen till kursen!
Monika och Henrik
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0119-10460 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0119
Läsåret 2022/2023
Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn (LV0119-10357)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn (LV0119-10349)
2021-08-30 - 2021-11-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0119 Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn, 15,0 Hp
Food Technology with introduction to food controlÄmnen
Livsmedelsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 10,0 | 0102 |
Faktablad | 2,5 | 0103 |
Studentlektion | 2,5 | 0104 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp varav 90 hp inom något av följande utbildningsområden: biologi, husdjursvetenskap, livsmedelsvetenskap, nutrition, folkhälsovetenskap, medicin, miljövetenskap, kemi, mat- och måltidsvetenskap, kostvetenskapFörkunskapskravet är även uppfyllt av den som har en yrkesexamen som veterinär, biomedicinsk analytiker eller som dietist, och kan också uppfyllas på annat sätt som ger motsvarande kunskaper.
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
muntligt och skriftligt beskriva hur livsmedel produceras
redogöra för livsmedelskvalitet
beskriva och förklara de moment som ingår i livsmedelstillsyn
söka och sammanställa litteratur och information
redogöra för våra baslivsmedels sammansättning och teknologiska egenskaper
redogöra för våra vanligaste förädlings- och hållbarhetsprocesser
översiktligt behärska presentations- och argumentationsteknik
Innehåll
Kursen bygger på föreläsningar, inbjudna föreläsare, grupparbete, muntlig och skriftlig redovisning av uppgifter
och självstudier.
Kursen ger en introduktion till:
livsmedelsproduktion och livsmedelskvalitet
livsmedelstillsyn och dess roll i livsmedelskedjan
litteratur- och informationssökning
presentationsteknik, opponering och argumentation
Kursen behandlar de flesta livsmedelsgrupper med avseende på:
Kemisk sammansättning och dess effekter på olika egenskaper hos livsmedlen
De vanligaste processerna för förädling av olika råvaror
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Muntliga, praktiska och skriftliga tentamina.
Skriftlig tentamen: 10 hp (betyg U,3,4,5)
Faktablad: 2.5 hp (U/G)
Studentlektion: 2.5 hp (U/G)
Slutbetyg erhålls när alla obligatoriska moment uppnås.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Litteraturlista
Livsmedelsvetenskap Författare: Annica Nylander, Lena Jonsson, Ingela Marklinder, Margaretha Nydahl
ISBN: 9789144095677
(https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/omvardnad-och-vard/naringslara/livsmedelsvetenskap)
Kommentar: Andra upplagan
Föreläsarna handouts skall också användas som en del av kurslitteratur