Ny sökning
MX0151

Framtidens livsmedelssystem - trender och strategier för hållbar mat

Syftet med kursen är att utveckla förståelse för livsmedelsförsörjning ur ett globalt hållbarhetsperspektiv, samt vilka faktorer och processer som underlättar och försvårar förändringar av livsmedelsproduktion- och konsumtion. Kursen behandlar översiktligt nutida och möjliga framtida livsmedelssystem, trender och strategier, med särskilt fokus på lokalt initierade förändringsprocesser för hållbar, urban och cirkulär livsmededelsproduktion och konsumtion.

Information från kursledaren

Kursens struktur och olika moment
Kursens struktur kretsar kring tre olika moment som bygger på varandra: 1) en föreläsningsserie, 2)
självständiga studier inför varje föreläsning, och 3) ett mindre projektarbete i grupp.

Föreläsningarna
Föreläsningarna inleds med att lärarna först presenterar utifrån sina respektive teman (se titel i
schemat). Sedan öppnas för frågor och diskussion med kursdeltagarna, vilka därför uppmanas att
förbereda sig genom att läsa och formulera egna frågor utifrån den kurslitteratur som tillhör
respektive föreläsning (se kurslitteratur).
Målet med föreläsningarna är att kursdeltagarna tränas i att kritiskt reflektera kring olika aspekter av
livsmedelssystem. Kurslitteraturen fungerar också som lästips för fördjupning i samband med
projektarbetet.

Studiebesök
Under förutsättning att Corona-läget tillåter, genomförs ett studiebesök under en heldag den 10
mars. Under denna dag tar vi oss runt i Uppland med buss tillsammans. Vi besöker några platser där
vi kan se konkreta exempel på alternativa livsmedelssystem. Våra värdar visar oss runt och berättar
om sin verksamhet, i form av föreläsningar på plats. Obs! Studiebesöken förutsätter fysiskt
deltagande på plats i Uppsala. Föreläsning 5-8, ges alltså fysiskt, inte via Zoom.
Detaljer för denna dag är under planering och kommer delges efter kursstart. Eventuellt tillkommer
litteratur som våra värdar rekommenderar som förberedelse för vårt besök. Håll därför utkik i
Canvas för eventuella uppdateringar av litteraturlistan.

Projektarbete
Ett projektarbete genomförs i grupper om max fyra studenter. Med inspiration från föreläsningarna
och kurslitteraturen, väljer varje grupp en fråga att fördjupa sig i inom projektarbetet. Detta kan vara
en tematik som gruppen finner särskilt spännande, eller ett praktiskt fall från verkligheten, tex ett
projekt, en plats, ett innovativt företag eller annat initiativ – som ett exempel på hållbara
livsmedelssystem. Projektarbetet får också innehålla ett studiebesök, fysiskt eller digitalt.
Projektarbetena ska dokumenteras i en kortare skriftlig rapporten, och kan presenteras med valfri
metod, tex PowerPoint, film, muntlig presentation, eller kanske ett samtal med någon person
gruppen besökt. Här utgår vi ifrån gruppernas egna intressen och det är fritt att använda sin fantasi,
naturligtvis med stöd av kurslärarna och deras nätverk.

Alla detaljer kring projektarbetet, inklusive gruppindelning, val av tematik och planering sker genom
grupphandledning den 11e februari. Därefter arbetar grupperna vidare med sina projektarbeten
självständigt och i parallell med föreläsningarna. Med jämna mellanrum erbjuds dock möjligheten till
drop-in-handledning efter behov.
En skriftlig rapport av projektarbetet lämnas via Canvas senast den 15 mars (obligatoriskt).
Presentation av projektarbetena sker under vecka 12 (obligatoriskt)

Examination
Den skriftliga rapporten och presentationen av projektarbetena utgör grund för examination av kursen. Upplägget skapar samtidigt förutsättningar för varje grupp att fördjupa sig inom sitt favoritområde, samtidigt som alla får ta del av en bredd av perspektiv på hållbara och framtida
livsmedelssystem.

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

MX0151-30285 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för MX0151

Läsåret 2020/2021

Framtidens livsmedelssystem - trender och strategier för hållbar mat (MX0151-30292)

2021-01-18 - 2021-03-23

Kursplan och övrig information

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Miljövetenskap Miljövetenskap
Kurskod: MX0151 Anmälningskod: SLU-30285 Plats: Uppsala Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för stad och land Studietakt: 50%