Växtbiologi - för framtidens skogsbruk
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0242-30174 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0242
Läsåret 2021/2022
Växtbiologi - för framtidens skogsbruk (SG0242-30061)
2022-01-17 - 2022-02-17
Läsåret 2020/2021
Växtbiologi - för framtidens skogsbruk (SG0242-30017)
2021-01-18 - 2021-02-17
Läsåret 2019/2020
Växtbiologi - för framtidens skogsbruk (SG0242-30015)
2020-01-20 - 2020-02-19
Läsåret 2018/2019
Växtbiologi - för framtidens skogsbruk (SG0242-30246)
2019-01-21 - 2019-02-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0242 Växtbiologi - för framtidens skogsbruk, 7,5 Hp
Plant biology- for future forestryÄmnen
Skogsvetenskap SkogsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skriftlig tentamen | 5,0 | 0005 |
Labbrapport | 1,0 | 0006 |
Uppsats | 1,0 | 0007 |
Presentation | 0,5 | 0008 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande- 90 hp skogsvetenskap inklusive
- 10 hp kemi
samt
- Engelska 5
eller
- 90 hp biologi inklusive
- 10 hp kemi
Mål
Kursen syftar till att ge kunskaper om hur modern växtbiologi kan bidra till skogsbrukets hållbara utveckling, inte minst genom design av träd lämpade för en biobaserad ekonomi.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
redogöra för vedbildning och vedegenskaper i skogsträd
beskriva och förklara ett antal nya, molekylära tekniker för skogsträdförädling
identifiera ett antal olika kvalitativa trädegenskaper av betydelse för framtida skogsbruk och biobaserad ekonomi samt redogöra för deras förädlingspotential
tillämpa grunderna i populärvetenskapligt skrivande och muntligen redovisa och värdera för- och nackdelar med genmodifierade träd och plantageskogsbruk
med viss handledning utföra ett laborativt arbete inom molekylär växtbiologi och utvärdera resultatet
Innehåll
Kursen ger en förståelse för hur grundläggande biologi fungerar som bas för tillämpningar i framtidens skogsbruk. Kursen behandlar nyckelfaktorerna som vatten- och kväveupptag, fotosyntes och kolhydratmetabolism och -transport som är avgörande för trädets tillväxt. I diskussioner samt fallstudier skapar studenterna sig en förståelse på hur dessa processer påverkas av yttre faktorer (t.ex. klimatförändring, gödsling etc.) och kan effektiviseras, t.ex. genom genteknik.
Vid föreläsningar och diskussioner behandlas sedan trädegenskaper av betydelse för kvalitén av framtida skogsprodukter och för en biobaserad ekonomi som fiberegenskaper, kemiskt innehåll, energivärde m.m. Nya tekniker för skogsträdförädling såsom markörassisterat urval, klonuppförökning och genmodifiering och dess betydelse för plantageskogsbruk presenteras. Under obligatoriska laborationsmoment inkl. rapportskrivning fördjupas kunskapen om hur genmodifiering görs rent praktiskt i växter.
Värdet av dessa nya metoder för framtida skogsbruket samt samhällets syn på dessa tas upp i diskussioner. För- och nackdelar med plantageskogsbruk jämfört med traditionellt skogsbruk behandlas i efterföljande obligatoriska rapportskrivning och seminarium. Studenten får möjlighet att träna på att kommentera och granska andra studenters arbeten i dessa moment.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkänd skriftlig redovisning av laborationer, godkänd essäskrivning samt deltagande i obligatoriska seminarium.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Inom programkurserna SG0141Ekosystemets biogeokemi och fysik 19 hp eller kursen SG0210 Skogsekosystemets kemiska grunder 15 hp uppnås kunskper motsvarande 10 hp kemi för studenter på jägmästarprogrammet.SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi