Skoglig modellering för hållbar skogsskötsel
Information från kursledaren
Hi, and welcome to the course Forest modelling for sustainable forest management. I'm Martin Goude, and I'm the course leader. The other teachers and I look forward to meeting you this November. During the course, we will cover parts of the vast topic of forest growth and yield modelling. We will discuss what a model is and what it is used for in forestry. How models are developed, what data is needed for development, and how that data is collected. The fourth week of the course will be a field-based week where we visit the Östad forest estate and combine filed based and lecture hall exercises.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0276-20114 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan
SG0276 Skoglig modellering för hållbar skogsskötsel, 7,5 Hp
Forest modelling for sustainable forest managementÄmnen
SkogsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav(A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande 120 hp inklusive- 60 hp skogsvetenskap eller
- 60 hp skogshushållning eller
- 60 hp skogsbruksvetenskap eller
- 60 hp biologi eller
- 60 hp miljövetenskap eller
- 60 hp landskapsarkitektur eller
- 60 hp lantbruksvetenskap eller
- 60 hp naturresurshushållning
samt
- Engelska 6.
Mål
Kursens övergripande mål är att ge studenterna en fördjupad förståelse av skogliga modeller med inriktning på hållbart skogsbruk. Kursen ger studenterna förmågan att utföra analyser av skogens utveckling med hjälp av skogliga produktionsmodeller samt inblick i vad för data och information som behövs för att utveckla och tillämpa dessa modeller. Studenterna får också kunskap om vad skillnaden är mellan empiriska och mekanistiska modellerar, de olika modelltypernas användningsområden och begränsningar.Efter avslutad kurs skall studenterna kunna
- beskriva försöksdesign och utveckla skogliga fältförsök, samt analysera och utvärdera skogliga fältförsök
- diskutera och kritiskt granska egenskaper och begränsningar hos olika skogliga produktionsmodeller
- beskriva och analysera empiriska och mekanistiska modeller
- använda modeller för att analysera och presentera interaktioner mellan skogstillväxt, beståndsdynamik och klimateffekter genom användande av surveymaterial och försöksdata.
Innehåll
Kursen kommer att behandla modeller och koncept som behövs för en fördjupad förståelse av skogsproduktion och för en klimatanpassad hållbar skogsskötsel. Undervisningen bedrivs genom föreläsningar, seminarier, individuella uppgifter, grupparbeten, övningar och exkursioner i fält som berör följande ämnen kopplade till skogliga modeller och deras implementering:- Försöksdesign och etablering av survey-ytor
- Beroende variabler, t.ex. grundyta, volym, biomassa och kol
- Skoglig föryngring
- Allokering av tillväxt
- Förband, konkurrens och avgång
- Ståndortsvariabler och deras variation på olika skala
- Beståndsstruktur, beskrivning och dess effekt på tillväxt
- Väder och klimatdatas användning vid analys av experiment och i tillväxtmodeller
- Mekanistiska och empiriska tillväxtmodeller
Övningar, grupparbeten och individuella inlämningsuppgifter kommer bestå av litteraturstudier, samt analys och problemlösning av teoretiska och praktiska frågeställningar med hjälp av statistisk databearbetning och simuleringsverktyg.
Inlämningsuppgifter baserade på individuellt arbete och grupparbete, seminarier samt exkursioner i fält är obligatoriska.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt på två skriftliga inlämningsuppgifter samt deltagande i obligatoriska moment. Av betygskriterierna framgår vad som krävs för olika betygsgrader och vilken prestation som bedöms.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Kursen är i huvudsak campusbaserad men kan anpassas till distansundervisning vid behov.SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för Sydsvensk skogsvetenskap