Analys av miljödata 1
Denna kurs riktar sig till alla studenter som vill uppleva data på ett roligt och spännande sätt. Du kommer inte att behöva memorera statistiska teorier och matematiska paradigm. I den här kursen kommer du att lära dig genom att göra och arbeta direkt med data genom guidade övningar, interaktion med instruktörer och dina kamrater. Du behöver inte vara rädd för data längre!
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SV0019-10303 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0019 Analys av miljödata 1, 7,5 Hp
Analysis of environmental data 1Ämnen
Skogsbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp inkluderande något av följande- 60 hp i Skogsbruksvetenskap
- 60 hp i Biologi
- 60 hp i Miljövetenskap
- 60 hp i Naturresursförvaltning
- 60 hp i Skogshushållning
- 60 hp i Markvetenskap
samt engelska 6.
Mål
Syftet med kursen är att lära studenter metoder för att analysera data, för att skaffa underlag för slutsatser och beslutsfattande om ekologi- och skogsbruksrelaterade frågor och problem. Studenterna tillgodogör sig grundläggande teoretisk bakgrund och praktiska erfarenheter av design, datahantering och analyser av data typisk för skogsforskning, biologi och närliggande fält som markvetenskap.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- självständigt analysera miljödata inhämtat från skoglig forskning
- manipulera och organisera population/biodiversitet/miljö data
- utforska och illustrera biologiska data från skogsbestånd
- identifiera och kategoriserar skillnader mellan olika statistiska test för ekologiska data
- motivera och genomföra lämpligt analyser av skogliga data.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar miljödata över olika ekosystem, med fokus på skog, ur olika aspekter. Några exempel på data som analyseras i kursen är: populationer, biodiversitet, individuella skogsbestånd, hydrologiska data som vattendrag och ytligt grundvatten, hydrologiska och biogeokemiska cykler och genetiska data. Kursen täcker också grundläggande principer i ett hållbart skogsekosystem.
Kursen fokuserar på att ge studenterna praktiska erfarenheter av datahantering, visualisering, och analyser i program som vanligtvis används inom forskning och praktisk verksamhet. Kursen är uppdelad i flera individuella avsnitt som kommer att fokusera på: 1) Datahantering och organisering; 2) Data visualisering; 3) Experimentell design; 4) Dataanalyser.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom interaktiva föreläsningar och övningar.
Varje avsnitt börjar med online introduktioner och övningar som studenterna gör i sin egen takt, litteratur för inläsning och inspelade föreläsningar. Varje avsnitt avslutas med en inlämningsuppgift där studenterna ska lösa ett problem med ett nytt dataset. Studenterna kommer att ha möjlighet för konsultationer med läraren.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: vetenskapliga metoder, digital kompetens, teknikanvändning, självständighet, kreativitet.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att kursuppgifter baseras på verklig och komplex data som studenter kan möta i sina framtida jobb, inklusive data från Skogsstyrelsen eller Sveriges Geologiska Undersökning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända inlämningsuppgifter
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
ProgressionDen här kursen förbereder studenterna för deras masterexamensarbeten och ge dem kunskaper för att designa sin studie, samla och analysera sitt data. De får också generella kompetenser i flera områden listade för mastersprogrammet på skogsfakulteten.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens ekologi och skötsel