Ny sökning
TD0013

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv

Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta sker genom föreläsningar med påföljande diskussion på distans, litteratur samt individuellt uppgifter.


Kursen ger en introducerande översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt tas upp på kursen, liksom orsaker till matsvinn. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en översiktlig orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd, och dess påverkan på landskapets utformning.


Kursvärdering

Andra kursvärderingar för TD0013

Läsåret 2022/2023

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50099)

2023-06-05 - 2023-08-27

Läsåret 2021/2022

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50095)

2022-06-06 - 2022-08-28

Läsåret 2020/2021

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50089)

2021-06-07 - 2021-08-29

Läsåret 2019/2020

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50087)

2020-06-08 - 2020-08-30

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

**Datum/****Ansv. lärare/**Litteratur till kurstillfället

7/6 Love Silow:

Maten i ett globalt perspektiv

Kortversion av regeringens proposition 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige − fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. https://arcgisserver.karlskrona.se/webdata/Dokument/OP2050_utstallning/livsmedelsstrategin_sverige_kortversion_.pdf

Svenska FAO-kommittén (2020). **Inledning – **Förändring kräver systemperspektiv. I Hållbara livsmedelssystem – kunskap, innovation och samarbete. Svenska FAO-kommitténs skriftserie nr 14 ISSN: 1652-9316. sid 6-9. 2020fao_sv_final-.pdf (svenskafaokommitten.se)

13/6 Lotta Nordmark:

Matproduktion – odling av vegetabilier

Elisabeth Ögren och Pauliina Jonsson. Odlingsbeskrivningar för ekologiskt odlade grönsaker. Jordbruksverket P10:12. https://www2.jordbruksverket.se/download/18.6158fe7914f8dfce46a8f47c/1441265400554/p10_12.pdf

Läsanvisningar: Ekologisk grönsaksodling, odlingsbeskrivningar s 4-12, 22-42, 58-60 (ej växtskydd).

20/6 Elisabeth von Essen:

Vegetariska måltider och ätande – mer än bara mat

Fox, N., & Ward, K. J. (2008). You are what you eat? Vegetarianism, health and identity. Social Science & Medicine, 66(12), 2585-2595. doi:10.1016/j.socscimed.2008.02.011

You are what you eat? Vegetarianism, health and identity - ScienceDirect

Shapiro, K. J. (2015). "I am a Vegetarian": Reflections on a Way of Being. Society and Animals, 23(2), 128-147. doi:10.1163/15685306-12341356

“I am a Vegetarian”: Reflections on a Way of Being (wellbeingintlstudiesrepository.org)

von Essen, E. (2021). Young adults’ transition to a plant-based diet as a psychosomatic process: A psychoanalytically informed perspective. Appetite, 157, 105003. doi:https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.105003

von Essen, E., & Mårtensson, F. (2014). Young adults' use of food as a self-therapeutic intervention. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 9:23000, 1-9. doi:10.3402/qhw.v9.23000

doi:10.3402/qhw.v9.23000 (slu.se)

von Essen, E., & Mårtensson, F. (2017). Young adults' use of emotional food memories to build resilience. Appetite, 112, 210-218. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2017.01.036

27/6 Anders Herlin:

Djurhållning och köttproduktion

(Fördjupningslitteratur: se nederst)

Spratt, E., Jordan, J., Winsten, J., Huff, P., van Schaik, C., Grimsbo Jewett, J., Filbert, M., Luhman, J., Meier E. & Paine, L. (2021) Accelerating regenerative grazing to tackle farm, environmental, and societal challenges in the upper Midwest. Journal of Soil and Water Conservation 76: 15A-23A; DOI: https://doi.org/10.2489/jswc.2021.1209A

https://www.jswconline.org/content/jswc/76/1/15A.full.pdf

Leroy, F., Abraini, F., Beal, T., Dominguez-Salas, P., Gregorini, P., Manzano, P., Rowntree, J., van Vliet, S. (2022) Animal board invited review: Animal source foods in healthy, sustainable, and ethical diets – An argument against drastic limitation of livestock in the food system. Animal 16:3 100457 https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100457

4/7 Ingrid Sarlöv-Herlin:

Hur påverkar mat samhälle och landskap

Patrick Mundler, Sophie Laughrea. The contributions of short food supply chains to territorial development: A study of three Quebec territories, Journal of Rural Studies, 45, 2016, 218-229, ISSN 0743-0167, https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2016.04.001.

Maggie Roe, Ingrid Sarlöv Herlin & Suzanne Speak (2016) Identity, food and landscape character in the urban context, Landscape Research, 41:7, 757-772, DOI: 10.1080/01426397.2016.1212324

Gunhild Setten (2005) Farming the heritage: on the production and construction of a personal and practised landscape

heritage, International Journal of Heritage Studies, 11:1, 67-79, DOI: 10.1080/13527250500037054

11/7 Gun Hagström:

Mat och process-metoder, livsmedels-säkerhet

Fakta om musttillverkning: råvara och råvarukvalitet https://pub.epsilon.slu.se/12448/

Fakta om musttillverkning: krossning https://pub.epsilon.slu.se/12449/

Fakta om musttillverkning: pressning https://pub.epsilon.slu.se/12452/

Fakta om musttillverkning: pastörisering https://pub.epsilon.slu.se/12450/

Fakta om musttillverkning: blandning och klarning https://pub.epsilon.slu.se/12455/

Fakta om musttillverkning: fyllning https://pub.epsilon.slu.se/12454/

18/7 Georg Carlsson:

Jordbruk och klimat

Elin Röös, Georg Carlsson, Ferawati Ferawati, Mohammed Hefni, Andreas Stephan, Pernilla Tidåker and Cornelia Witthöft (2018) Less meat, more legumes: prospects and challenges in the transition toward sustainable diets in Sweden. Renewable Agriculture and Food Systems, 35, 192-205. https://doi.org/10.1017/S1742170518000443

25/7 Helena Persson Hovmalm:

Växtförädling för framtidens behov

Framtidens mat – om husdjursavel och växtförädling.

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/mistra-biotech/publikationer/shaping-our-food/

Sidhänvisningar:

6-19, (domesticering och förädling, historiskt sett, lite grundbegrepp)

32-47, (olika förädlingsmetoder; en överblick)

51-52, (etik i växtförädlingen)

55-61, (regelverk GMO)

Nordic Agriculture and Climate Change – Migitation and Adaptation (pdf):

https://www.norden.org/en/publication/nordic-agriculture-and-climate-change-mitigation-and-adaptation

SLU Grogrunds årsrapport 2021

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/grogrund/dokument/slu_arsrapport_2021_webb.pdf

1/8 Johan Stenberg:

Växtskydd för matgrödor

Chen et al. 2015. Crop domestication and its impact on naturally selected trophic interactions. Annual Review of Entomology: 60: 35-58.

https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-ento-010814-020601

Muola et al. 2017. Direct and pollinator-mediated effects of herbivory on strawberry and the potential for improved resistance. Frontiers in Plant Science 8: 823. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2017.00823/full

Pinar et al. 2017. Effects of bunch rot (Botrytis cinerea) and powdery mildew (Erysiphe necator) fungal diseases on wine aroma. Frontiers in Chemistry 5: 20. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2017.00020/full

8/8 Annie Drottberger:

Aktörer i livsmedels-kedjan, konsument-frågor

Drottberger, A.; Melin, M.; Lundgren, L. Alternative Food Networks in Food System Transition—Values, Motivation, and Capacity Building among Young Swedish Market Gardeners. Sustainability 2021, 13, 4502. https:// doi.org/10.3390/su13084502. https://www.mdpi.com/2071-1050/13/8/4502/pdf

Fernqvist, F., & Göransson, C. (2021). Future and recent developments in the retail vegetable category–a value chain and food systems approach. International Food and Agribusiness Management Review (slu.se)

J. Pollard, S. F. L. Kirk and J. E. Cade. Factors affecting food choice in relation to fruit and vegetable intake: a review. Nutrition Research Reviews (2002), 15, 373–387, 2002. https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/factors-affecting-food-choice-in-relation-to-fruit- and-vegetable-intake-a-review/10E9F71AC1F88DEAC917088E9D2C3290

L**äsanvisningar för detta tillfälle: se separat dokument på Canvas

15/8 Marie Olsson:

Matens innehåll, odlings- och processeffekter, betydelse för hälsan

Råd om bra matvanor- risk- och nyttohanteringsrapport. Brugård Konde Å., Bjerselius R., Haglund L, Jansson A., Pearson

M., Sanner Färnstrand L.J., Johansson A.-C. Livmedelsverket Rapport 5-2015. (läs mycket översiktligt för att förstå vilka rekommendationerna är) https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2015/rapp-5-hanteringsrapport-slutversion.pdf

Läs för att förstå vilka kostrekommendationerna är:

Läs första hand sid 2, 10-14, 18-22, 23-26, 27-30, 33-36, 37-41, 52-54 (som mest handlar om de stora livsmedelsgrupperna)

Slutsatser sid 7, 9, 17, 32, 43, 45, 48, 50, 51.

Van Boekel M., Fogliano V., Pellegrini N., Stanton C., Scholz G., Lalljie S., Somoza V., Knorr D., Jasti P.R., Eisenbrand G. A review on the beneficial aspects of food processing. Mol. Nutr. Food Res. 2010, 54, 1215–1247. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.200900608

L**äs följande: Sammanfattning, avsnitt 1.1, 1.2, 2, 2.2-2.5, 2.8.2, 3.1 (inte 3.1.1), 3.2 (inkluderande 3.2.1-3.2.3), 4.1

Johansson E., Hussain A., Kuktaite R., Andersson S.C., Olsson M:E: Contribution of Organically Grown Crops to Human Health.

Int. J. Environ. Res. Public Health, 11(4), 3870-3893, 2014; doi:10.3390/ijerph110403870

http://www.mdpi.com/1660-4601/11/4/3870/htm

Matsvinn och förluster vid livsmedelsproduktion - Jordbruksverket.se

Läs websidan (länkarna på sidan är fördjupning för den intresserade, men ingår inte i kurslitteraturen)

22/8 Anna-Lovisa Nynäs:

**Mat och cirkulär bioekonomi **

Kommer senare

**Fördjupning; avsnitt Djurhållning och köttproduktion (ej på hemtentan): **

Wang, L., Delgado-Baquerizo, M., Wang, D., Isbell, F., Liu, J., Feng, C., Liu, J.,

Zhonga, Z., Zhua, H., Yuan, X., Changa, Q. & Liu, C. (2019) Diversifying livestock promotes multidiversity and multifunctionality in managed grasslands. Proceedings of the National Academy of Sciences 116: 6187-6192; DOI: 10.1073/pnas.1807354116

https://www.pnas.org/content/116/13/6187

Cady, R.A. (2020) A Literature Review of GWP*: A proposed method for estimating global warming potential (GWP*) of short-lived climate pollutants like methane. Global Dairy Platform, Rosemont, Illinois, United States, Available at: https://www.globaldairyplatform.com/wp-content/uploads/2020/11/literature-review-of-gwp-nov_20.pdf [2021-04-13]

Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes. (2023) FAO. https://doi.org/10.4060/cc3912en

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap
Kurskod: TD0013 Anmälningskod: SLU-50177 Plats: Ortsoberoende Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtförädling Studietakt: 50%