Hoppa till huvudinnehåll

Biodiversity ­Challenge 2024

2 maj–28 juni gäller det att hitta och rapportera så många olika vilda arter som möjligt på SLU:s campusområden. Utmaningen är ett samarbete och en tävling mellan 19 europeiska universitet.

Program Alnarp

Här finns inga aktiviteter ännu!

Rapportera gärna arter på ditt campusområde själv eller tillsammans med andra till Artportalen.

Vill du lägga till en aktivitet? Kontakta: mats.svensson@slu.se

Program Skara

Här finns inga aktiviteter ännu.

Men rapportera gärna arter från ditt campusområde själv eller tillsammans med andra på Artportalen.

Vill du lägga till en aktivitet? Kontakta: Lotta.Berg@slu.se

Program Skinnskatteberg

Rapportera gärna arter från ditt campusområde själv eller tillsammans med andra på Artportalen.

Vill du lägga till en du aktivitet? Kontakta: Grzegorz.Mikusinski@slu.se

 

27/5 2024 16:00-18:00 Intressanta växter med fågelkvitter i bakgrunden

Samlingsplats: Vi samlas vid Herrgårdens trappa

Beskrivning: Majpromenad inom Skinnskattebergs Campus med florakännare Lena Helin och fågelexperten Grzegorz Mikusinski.

 

Program Umeå

Rapportera gärna arter från ditt campusområde själv eller tillsammans med andra på Artportalen.

Har du en aktivitet som du vill lägga till? Kontakta: andreas.press@slu.se

 

22/5 12:00 Artbonanza på campus

Vi firar biologiska mångfaldens dag med att försöka hitta och rapportera så många arter som möjligt under två timmar, var med hela tiden eller droppa av när du vill. Samling kl. 12 utanför SLU:s huvudentré på Skogsmarksgränd. Kontakt: Andreas Press 072-234 42 85

23/5 08:30 Nattfjärilar

Var med på fälltömning och fotodokumentation av nattfjärilar. Andreas Press visar och berättar om de fjärilar som hamnat i ljusfällorna under natten. Samling kl. 8:30 utanför SLU:s huvudentré på Skogsmarksgränd både den 23 och 24 maj. Kontakt: 072-234 42 85

24/5 08:30 Nattfjärilar

Var med på fälltömning och fotodokumentation av nattfjärilar. Andreas Press visar och berättar om de fjärilar som hamnat i ljusfällorna under natten. Samling kl. 8:30 utanför SLU:s huvudentré på Skogsmarksgränd både den 23 och 24 maj. Kontakt: 072-234 42 85

Program Ultuna

Rapportera gärna arter på ditt campusområde själv eller tillsammans med andra till Artportalen.

Vill du lägga till en aktivitet? Kontakta: cecilia.nordstrom@slu.se

 

Tidigare aktiviteter

Mini-Bioblitz – jaga arter under lunchen

Tid: 2 maj, kl. 12:00–13:15

Plats: Vid Amfiteatern

Vi kickstartar Biodiversity Challenge med en mini-bioblitz. Under en timme ska vi hitta så många arter som möjligt runt gräsmattan nedanför Service center (den svarta kuben). Alla organismgrupper, från fåglar till maskrosor och hoppstjärtar, ska med. Vi behöver allas hjälp, oavsett om du är nybörjare eller expert. 

På plats finns stereolupp och viss bestämningslitteratur. Man kan också få hjälp med rapportering om man inte vill göra det själv. Så kom förbi under lunchen och leta arter! Varför inte ta med dig maten och äta ute i det fria?

En bioblitz är en utmaning att under en begränsad tid hitta så många arter som möjligt i ett visst område. Likväl experter som nybörjare samarbetar för att tillsammans intensivt inventera platsen.

Bild på fjäril och text: Biodiversity Challange 2 maj–28 juni. Foto

Nu är det dags igen!

Den 2 maj går startskottet för Biodiversity Challenge 2024. Tävlingen, som internationellt heter Biodiversity Challenge for ICA members, är ett samarbete mellan 19 lantbruks- och livsvetenskapsuniversitet i 16 europeiska länder. Från och med 2 maj till och med 28 juni gäller det att hitta och rapportera de vilda arter (inte odlade) som förekommer på dessa universitets campusområden.

Förra året var SLU:s första. Vi kom då på andra plats med 1 845 unika arter och 6 587 fynd. University of Hohenheim vann med 2 088 arter och KU Leuven kom med sina 1 488 arter på tredje plats.

Både SLU:are och utomstående kan följa med på aktiviteter, ta en lunchpromenad tillsammans eller rapportera själva – det viktiga är att vi rapporterar in vilda arter på artportalen.se.

Här kan du se hur det går för våra olika camups-områden.

Vi kommer att fylla på med aktiviteter under perioden kontinuerligt, så håll koll.

Vill du arrangera en aktivitet?

Vi söker nu förslag på aktiviteter eller personer som vill arrangera aktiviteter.  Exempel på tidigare aktiviteter: Trädpromenad, leta dyngbaggar, fågelpromenad, strån och blad. Hör av dig med förslag till cecilia.nordstrom@slu.se.

Ladda ner kartor

Här hittar du kartor till våra olika campusområden. Ifall ditt campusområde inte finns med kan du rapportera på projekt "Biodiversity Challenge 2024" i Artportalen.

Rapportera arter till Biodiversity Challenge 2024

Här hittar du instruktioner och hjälp kring hur du rapporterar dina observationer till Biodiversity Challenge 2024.

Huvudbild: © Mikael Svensson/SLU Artdatabanken

Publicerad: 02 maj 2024 - Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se
Loading…