SLU-nyhet

Lokala mjölkkoraser i ekologisk produktion – föråldrad sed eller nya möjligheter?

Publicerad: 09 maj 2018

Lokala raser kan vara intressanta på många sätt inom ekologisk produktion, bland annat för att de kan vara särskilt anpassade till den lokala miljö där produktionen finns. Det har dock inte studerats hur lokala raser fungerar i ekologisk produktion jämfört med kommersiella högproducerande raser. I en ny film från CORE Organic presenteras den schweiziska delen av två projekt som utvärderat hur lokala raser i Tyskland, Österrike, Sverige, Polen och Schweiz presterar.

Det är de schweiziska deltagarna i projekten 2-Org-Cows och OrganicDairyHealth från CORE Organic Plus som presenterat sina resultat vid en workshop och som förväntat mjölkade de högpresterande mjölkraserna betydligt bättre än de lokala kombinationsraserna. Tittar man däremot på funktionella egenskaper som fertilitet, uthållighet och livslängd presterade de lokala raserna signifikant bättre.

Workshopdeltagarna var övertygade om att lokala raser kommer att få större betydelse i framtiden. Högpresterande raser fungerar exempelvis inte särskilt bra på magra marker och mindre gynnsamma marker. Kombinationsraser som föds upp för både för kött och mjölk fungerar just nu bra i Schweiz då det relativt låga mjölkpriset vägs upp av ett högt pris på nötkött.


Kontaktinformation