SLU-nyhet

Omställning till agroekologiska metoder – lantbrukares erfarenheter

Publicerad: 09 maj 2018

I en ny brittisk rapport berättar lantbrukare om sina erfarenheter av att på olika sätt använda sig av agroekologiska metoder. Syftet med rapporten är att med praktiska exempel visa hur det brittiska jordbruket kan möta framtida hållbarhetsutmaningar. Stora förändringar väntar och rapporten är ett inspel till de nya miljö- och jordbrukspolicys som ska skrivas i och med Storbritanniens utträde ur EU.

I rapporten, som är författad av Organic Research Centre (ORC) och Game & Wildlife Conservation Trust (GWCT), har man studerat 14 gårdar i Skottland, England och Wales. Gårdarna som var både småskaliga och stora kommersiella lantbruk med olika typer av produktion och inriktning intervjuades om sina erfarenheter av att införa exempelvis agroforestry, ekologisk produktion eller djuruppfödning med betesdrift.

Generella slutsatser i rapporten visar att lantbrukarna sökte långsiktiga ekonomiska och praktiska lösningar. De ville ”framtidssäkra” sina gårdar genom att exempelvis investera i ”naturligt kapital” som markbördighet men också i att bygga egna varumärken och hitta nya kortare distributionskedjor. Lantbrukarna vittnade om att omställningen till mer agroekologiska metoder var en aktiv process där de hela tiden lärde sig nya saker och där de blivit tvungna att ändra grundläggande uppfattningar om jordbruk flera gånger.

Rapportförfattarna drar slutsatsen att jordbrukssystem som arbetar ”med naturen” kan bli mer lönsamma, produktiva samtidigt som de är bättre för miljön, för de som arbetar på gården och bidrar till samhällsnyttan i stort.


Kontaktinformation