SLU-nyhet

Ur Skog & Framtid: Fyra nyanser av hyggesfritt

Publicerad: 12 november 2019

Future Forests tar ett helhetsgrepp på frågan om hyggesfritt skogsbruk. Det handlar inte bara om virkesproduktion och biologisk mångfald utan också om upplevelser.

I debatten framställs det ofta som att det är möjligt att i princip från en dag till en annan sluta med att ta upp kalhyggen och i stället gå över till hyggesfria metoder.

– Men så enkelt är det inte, säger Johan Sonesson som leder studien. Det skulle få stora konsekvenser i samhället som ju är beroende av ett jämnt flöde av råvaror från skogen. En total omställning till hyggesfritt skogsbruk skulle ta minst ett halvt sekel. Det beror på att de svenska skogarna till övervägande del består av likåldriga bestånd. För att göra dessa olikåldriga måste man gradvis ta ut en del träd och invänta att nya träd etablerar sig under dem som lämnas kvar. Detta skulle innebära att virkesuttagen måste minskas kraftigt under hela den tid som omställningen pågår.

Resultaten från simuleringar som gjorts indikerar en minskad virkesproduktion på 5–40 procent för de olika hyggesfria metoderna jämfört med trakthyggesbruk. Det är siffror som bör ses i perspektiv av samhällets starka önskan att, av klimatskäl, i stället öka virkesproduktionen.

Fakta:

Den här texten är hämtad från Future Forests tidning Skog & framtid nr 1 2017.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Annika Mossing, kommunikatör
Fakulteten för skogsvetenskap, SLU
annika.mossing@slu.se, 0727-10 39 44