Kontaktinformation
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Årets direktsända älgvandring lockade en hängiven tv-publik både i Sverige och internationellt. Även i år har tittare skänkt pengar till den älgforskning som görs vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) . Drygt 26 000 kronor samlades in och pengarna kommer att gå till den årliga kalvräkningen i Junseleområdet.
2025 års älgvandring fick en rivstart. Våren kom tidigt och när älgarna samlades vid Ångermanälvens kant redan i mitten av april valde SVT att börja sända tidigare än planerat. 70 simmande älgar fångades av kamerorna under tre veckor och miljontals tittare världen över följde Den stora älgvandringen. Och det är en hängiven publik. I en Facebookgrupp med över 90 000 medlemmar har det för andra året i rad samlats in pengar till SLU:s älgforskning. Insamlingen är avslutad och i år kom 26 200 kronor in via Swish.
- Jag vill rikta ett stort tack till alla som stödjer oss! Pengarna går till forskningen i Junseleområdet så att vi kan fortsätta serva tittarna med kunskap, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.
Precis som förra året kommer pengarna alltså att gå till forskningen som SLU bedriver med hjälp av GPS-halsband på älgar i området där programmet visas. Halsbanden samlar in älgarnas positioner och ger kunskap bland annat om hur de använder landskapet och hur klimatförändringar, jakt och rovdjur påverkar dem. Rörelserna visar också när älgkorna stannar till och det är dags att föda. Varje försommar åker forskarna ut och räknar antalet kalvar.
- Pengarna kommer användas för medfinansiering av vår årliga kalvöverlevnadskontroll i fält. Att dokumentera och följa antalet kalvar som föds och överlever sommaren är ett viktigt mått för att kunna förstå populationsdynamiken i den lokala älgstammen. Det är härligt att se hur älgar och forskning kring älgar engagerar svenska folket, säger Wiebke Neumann, forskare vid SLU och ansvarig för forskningen i området.
Här hittar du en sammanfattning av förra årets kalvkoll.
Engagemanget kring Den stora älgvandringen har också blivit föremål för forskning. SLU-forskaren Minh-Xuân Truong studerar just nu hur programmet påverkar tittarna.
Älgvandringen ökar intresset för skogens konung, men tittarna får också upp ögonen för annat som kamerorna visar i Junseleskogarna. SLU får många frågor och bidrar med kunskap på flera sätt: I SVT:s chattar och livesändningar, i sociala medier, med lektionsmaterial till skolor och i år även genom SLU:s egen frågelåda. Forskarna har svarat på många frågor om älgar men också om skog, rovdjur och fåglar.
- De frågor vi får och tittarnas insamling är ett kvitto på det stora förtroendet som allmänheten har för SLU och vår kunskap, säger Göran Ericsson.
SLU:s samlingssida: Allt du vill veta om älg