Fakta:
Projektet planeras att pågå 2022-2026 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).
Kolibacillos är en vanlig bakteriell infektionssjukdom som utgör ett betydande hot mot hälsan och välfärden för alla typer av fjäderfä. Begreppet kolibacillos omfattar både lokala och systemiska infektioner som kan visa sig hos fjäderfä som sporadisk sjukdom/död eller som utbrott med plötslig hög dödlighet.
Escherichia coli (E. coli) är en bakterie som förekommer i tarmarna hos många djur, inklusive fjäderfä, som en del av den normala mikrobiotan. Medan de flesta E. coli är kommensaler, vilket hjälper till att förhindra kolonisering av patogena bakterier i tarmen, kan vissa stammar av E. coli orsaka allvarliga sjukdomar hos sina värdar. E. coli-bakterier isolerade från lokala och systemiska infektioner hos fjäderfä kallas aviär patogen E. coli (APEC) och infektionerna är gemensamt kända som kolibacillos. Kolibacillos är den vanligaste orsaken till bakterieinfektion hos fjäderfä globalt och påverkar alla fjäderfäarter, åldersgrupper och produktionstyper.
En djupgående epidemiologisk studie, inklusive en omfattande riskanalys kommer att genomföras. Fjäderfä som drabbats av APEC kommer att obduceras och prover av patogena (APEC) och kommensal E. coli kommer att samlas in. Dessa E. coli-stammar kommer att genomgå sekvensering av hela genomet samt undersökning av antimikrobiell resistens för jämförelse och studie av specifika virulensgener och antibiotikakänslighet. Detta tillvägagångssätt syftar till att öka kunskapen om riskfaktorer förknippade med utbrott av kolibacillos och informera utvecklingen av effektiva kontrollstrategier. Genom att förbättra förståelsen för APEC-epidemiologi och resistensmönster kommer studien att bidra till att främja fjäderfäns välbefinnande och förbättra branschens förmåga att på ett hållbart sätt förebygga och hantera utbrott av kolibacillos.
Det övergripande syftet med detta projekt är att öka förståelsen för epidemiologin och patogenesen av kolibacillos hos fjäderfä. Ökade kunskaper är nödvändigt för att utveckla effektiva metoder att förebygga och bekämpa sjukdomen. Det övergripande målet är att främja djurhälsan på ett hållbart sätt genom att förhindra utbrott av kolibacillos, vilket gynnar både fjäderfäns välbefinnande och branschens långsiktiga motståndskraft.
Projektet planeras att pågå 2022-2026 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).