Korsningskor för mer hållbar produktion av mjölk och kött

Senast ändrad: 25 mars 2025
kor-ståendes-inomhus

Av tradition har nästan alla mjölkkor i Sverige varit renrasiga, trots att det finns många fördelar med mjölkkor som är korsningar mellan två eller tre mjölkraser. Korsningskor kan göra produktionen av mjölk och nötkött mer hållbar då kornas reproduktion, djurhälsa och slaktkroppskvalitet förbättras. Korsningskor i mjölkbesättningen ökar dessutom utrymmet för användning av könssorterad sperma och semin från köttrastjurar vilket ger kalvar som växer fortare och blir köttigare. I EU-projektet Re-Livestock följer vi mjölkgårdar som har korsningskor.

Syfte och målsättning

Det övergripande målet för Re-Livestock är att förstå och stimulera tillämpningen av innovativa metoder för att öka djurproduktionens hållbarhet, anpassa djurproduktionen till klimatförändringar och minska utsläppen av växthusgaser. Vi studerar metoder och tekniker som ännu inte är standard men som redan används i praktiken, och som kan göra skillnad för djurproduktionens hållbarhet. Arbetet sker på olika nivåer, från djur och besättning till bransch och region.

Re-Livestock bygger på ett starkt samarbete med näringen och samlar forskare från drygt trettio organisationer i Europa. Re står för resilient i betydelsen en mindre sårbar produktion av mjölk och kött. Djuren (Livestock) i Re-Livestock är nötkreatur, grisar och får och gårdarna som ingår finns i åtta länder.

Om projektet

Den svenska fältstudien om korsningskor i Re-Livestock görs i samarbete med åtta mjölkproducenter. De använder ProCross som är en alternerande treraskorsning. Några har använt ProCross länge och några har nyligen börjat med ProCross. Projektet handlar om hela gården och mjölkproducenten  - alltså inte bara mjölkproduktion, utan mjölk och kött från mjölkgårdens kalvar och kor, foderodling, och alla de nyttigheter som gården bidrar med, såsom biologisk mångfald och arbetstillfällen. Vi jobbar med intervjuer, och diskussioner på workshops där även rådgivare deltar. I en bred hållbarhetsutvärdering av varje gård kartläggs miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter.

I projektet ingår även en simulering av besättningen med verktyget SimHerd. Simuleringen bygger på data från kokontrollen och andra data från gården. Resultatet visar rekryteringsbehov, besättningsstruktur och skattat ekonomiskt resultat för gårdens nuvarande besättning i jämförelse med en renrasig besättning eller en besättning där alla kor är korsningskor.

Kontaktinformation

Fältstudien om korsningskor

Lotta Rydhmer, prof
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO)
lotta.rydhmer@slu.se, 018 674544

SLU, partner i Re-Livestock

Elin Röös, docent
Institutionen för energi och teknik (ET)
elin.roos@slu.se, 018 671866

Fakta:

Länkar

Re-Livestock: https://re-livestock.eu/

Verktyg förhållbarhetsutvärdering: https://mvarc.eu/tools/re-livestock-tool

SimHerd: https://simherd.com/

 

Mer om korsnings-kor


Kontaktinformation