Svar på era frågor om djur och natur

Senast ändrad: 19 maj 2025

Under Den stora älgvandringen 2025 står forskare redo att svara på dina frågor om djur och natur. Här presenteras svaren på era frågor.

En liten frusen sjö i formen av ett hjärta

Foto: Jepser Stenmark

Jag har ett enormt älgintresse. Finns det något sätt att arbeta med älg dagligen?

Det finns många olika sätt att jobba med djur så som ett första steg är vårt tips att fundera på vilket sätt du skulle vilja jobba med älg/vilda djur. Några exempel: bevarande och naturvård/ekologi, forskning, jaktfrågor, veterinärmedicin/djurhälsa, djurparker, ta fram policy/riktlinjer m.m.

Utbildningsmässigt kanske det främst är biologi som blir aktuellt, men även skoglig utbildning eller veterinär kan vara aktuellt – det beror helt på vilket sätt du vill jobba med älg.

Du kan se SLU:s grundprogram här: https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-grundniva/

På SLU:s campus i Umeå finns sedan ett masterprogram som heter Conservation and Management of Fish and Wildlife som är specialiserat just för de vill jobba med vilda djur: https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-avancerad-niva1/management-of-fish-and-wildlife-populations/

Det finns också olika enstaka kurser som handlar om djur och natur, till exempel distanskursen om skogens djur:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/kurs/SG0253/30225.2223/Skogens-djur/

Om du skulle ha fler frågor om just utbildningar som ges vid SLU är du varmt välkommen att boka ett samtal med SLU:s studie- och karriärvägledare via den här sidan: https://student.slu.se/studieservice/studiestod/studievagledning/

Hoppas att det här kan hjälpa dig framåt mot din dröm!

- Cecilia Esbjörnsson, studie- och karriärvägledare

Varför ser jag ofta Tjäderhönor i vägrenen på skogsgrusvägar i maj. Ibland flera. Har klurat, men inte riktigt klar. Övergång till animalisk föda och brynen erbjuder mer insekter och tidigare näringsrika vegetabilier? Tjädertupparna är upptagna med att slåss, för dom ser man innan spelet. Kan det ha något med äggläggning att göra? Att det finns något i gruset? Är det lika överallt. Bor i Lit, så kanske kalk? Vet att hönorna håller ihop vid spel senare på dagen. Det här är i sensolen. Mellan ca 17 och 20 när solen når vissa vägkanter.

Svar: Alla skogshöns plockar grus för att kunna mala ner skott, barr och annan föda i muskelmagen. Under våren (maj) dvs under tjäderspelet och parningssäsongen ser man oftare hönorna i vägkanten. De är då även i extra behov av mineraler inför äggläggning o häckning.

- Johan Månsson

Har nyfödda älgkalvar lös avföring?

Svar: En frisk en till två dagar gammal kalv passerar förmodligen fortfarande innehållet i tarmarna som fanns där före födseln. Dessa innehåll, som kallas mekonium, är ofta gul/orange till färgen. Avföring från en frisk kalv som diar är vanligtvis gul eller ljusbrun till färgen och har konsistensen av tjock kräm. Den gula färgen kommer från bilirubin i gallan som utsöndras från leverns gallblåsa till tarmkanalen. När kalven blir äldre blir deras avföring stelare. Kalvar som har en ko med mycket mjölk och som diar ofta kan ha ganska lös avföring.

- Margareta Stéen

Varför har älgkon så många moderkakor?

Kort svar: Jag tror att placentan (livmodern) förväxlats med antalet karunkler och kotelydoner.

Långt svar: De flesta hjortdjur får 1 till 2 ungar, sällan fler. Varje unge utvecklas i var sitt livmoderhorn och har var sin moderskaka (placenta). Moderkakan består av ett arrangemang av membran som transporterar näringsämnen från kon till kalven och avfallsprodukter i motsatt riktning. Hos älg och andra idisslare fäster moderkakan vid livmoderväggen genom strukturer som kallas kotyledoner (hjärtblad) på fostersidan och karunkler upphöjningar ovanför livmoderytan. Det genomsnittliga antalet kotyledoner och karunkler hos älg är 7 till 12. Andra hjortdjurs har maximalt 10 och de flesta har endast 4–6. Detta är i motsats till kor, får och andra idisslare, som har upp till tio gånger så många kotylodoner och karunkler.

Kotyledonerna har artärer som tillför näringsämnen och vener som för bort rest produkter. Kotyledonerna från fostersidan och karunklerna från modersidan utgör ett av flera placentom (platsen där kotyledonerna förenas med karunklerna)

Lite mer om livmodern och embryon.

Livmoderväggen består av tre delar, endometrium som är det innersta mukösa membranet, mittersta delen myometrium som består av muskellagret, och ytterst av perimetrium vilket består av bindväv.  Endometrium har många körtlar vars produktion av sekret styrs av hormoner, muskelcellerna i myometrium är också styrda av hormoner. Livmoders yttre hinnan kallas korion (åderhinnan) och direkt innanför ligger amnion (vattenhinnan), vilken i sin tur omsluter själva fostervattnet. De flesta hjortdjursplacentor har sina navelsträngar fästa vid korion (åderhinnan) vid den yttre sidan (mesometriet) av livmodern.

Embryot/fostret: Det är svårt med ett naket öga att lokalisera det utvecklande älgembryot i livmodern före 29 dagars dräktighet. Från den tidpunkten sker den embryonala utvecklingen mycket snabb, allt eftersom embryot utvecklas så gör även livmodern det. Den anatomiska strukturen som är förknippad med dräktighet och embryonal utveckling är moderkakan (placentan). Det är sällan det finns anastomoser (öppen förbindelse mellan blodkärl) hos hjortdjurs ”tvillingplacentor”.

- Margareta Stéen

 

En årskalv som blir ensam strax innan vandringen skall börja, modern kanske omkommer i en olycka. Hur vet den att det är dags att vandra norrut? Följer den bara efter andra älgar eller har den en inbyggd kompass som säger att nu skall du gå norrut? Eller är vandringen nedärvd i generna?

Svar: Vid vandring sommar- till vinterområde är kalven förmodligen alldeles för liten för att kunna klara sig.

Vid vandring vinter- till sommarområde är kalven nästan ett år och har en bättre chans att klara sig – förmodligen kommer den haka på andra vuxna älgar om den får chansen.

Studierna hittills visar på att vandring är en kulturell överförd kunskap.

 

Varför har inte älgar någon svans?

Svar: En intressant fråga där jag med min bristande kunskap i svans-ämnet bara kan spekulera.

De flesta hjortdjur lever i flock, där det är viktigt att signalera fara till de övriga djuren ingående i flocken. Då är det bra med en stor svans som djuret kan fälla upp, oftast med vit undersidan, som signalerar fara som en flagga, vimpel!

Svansar som sådana kan man se hos små antiloper i Afrika, och hos tex vitsvanshjort och mulåsnehjort i Nordamerika, vilka som signalerar fara med sina svansar.

Min tanke är att älgen inte är ett flocklevande djur och därför behöver den inte signalera fara till sina gelikar.

Dessutom lever älgen i ett kallt område, där det kan vara en nackdel att ha en stor svans med riklig blodtillströmning, som kan förfrysa.

- Margareta Steen

 

Hur många älgar dödas av rovdjuren per år i Sverige? Fördelat på björn, varg, lo och järv?

Svar: För varg bör detta vara ca 4000-5000 älgar per år under de senaste åren.

- Henrik Sand

Jag dubblerar det för björn: 8-10 000, men storleken på björnstammen och åldersfördelningen i densamma är en stor osäkerhet.

- Jonas Kindberg

Jag skulle säga att lodjur och järv inte  dödar några älgar alls. Rådjur är det huvudsakliga bytesdjuret för lodjur söder om renskötselområdet. Järvar utnyttjar älgkadaver som andra rovdjur dödat.

- Henrik Andrén

 

Kommer älgen sluta sina vandringar när klimatet blir varmare?

Svar: Vi vet inte men förväntar oss att vandringsmönster (t ex tajmning) kan komma att förändras över tid och det känns inte osannolikt att också avståndet kan påverkas.

Migrationen är en strategi att fördela resursutnyttjandet (foder) över en större yta och därmed lätta på konkurrens mellan individer (älgar), samt att få tillgång till kanske mer foder av bättre kvalitet.  

Blir resursen (fodret) mer tillgängligt i samma kvalitet och kvantitet i området de vandrar ifrån, kan det nog vara att en del älgar väljer att stanna.

Man ser sådana förändrade vandringsmönster hos en del flyttfåglar.  

Säsongsvariationen styr mycket av vandringsmönster – till exempel, ser vi att andelen älgar som vandrar och avståndet som vandras är större ju längre norrut och ju närmare fjällen man kommer i medeltal. Det finns nästan inga vandringsälgar i södra Sverige

– Wiebke Neumann

 

Är det samma älgar som gör den stora vandringen eller är det nya som kommer varje år? Om det är samma älgar, återvänder de då på samma ställe?

Svar: Både och. En del av vandringsälgarna är gamla älgar, andra är unga som vandrar för första gång på egen hand (utan sin mor). Vi märker älgar i mars när de är i sina vinterområden och därmed följer deras vandring till sommarområde. Genom åren har vi sett att älgar är ganska så individualistiska där en älg vandrar inte lika lång eller längre än en annan och också vandrar till andra sommarområde. Älgar är inga flockdjur och vandrar därmed inte tillsammans på sättet som till exempel renen gör. Även om älgarna är individualistiska, är de ganska så trogen sin egen strategi och säsongsområden. De flesta återvänder till sina säsongsområden år efter år.

– Wiebke Neumann

 

Vilken ålder måste älgen vara för att man ska kunna skjuta den?

Svar: Det finns ingen särskild ålder utom den som regleras av jakttiderna. I norra Sverige börjar älgjakten 1/9 och i södra och mellersta Sverige 8/10. Målsättningen är ofta att skjuta ungefär hälften vuxna djur och hälften kalvar. I Norrland innebär det att ganska många av de älgar som skjuts är 3-4 månader gamla, längre söderut en månad äldre.

Sedan finns det ofta olika frivilliga regler om vilka vuxna djur som får skjutas. Vissa jaktlag och älgskötselmråden prioriterar att spara unga tjurar så att de hinner bli äldre, andra sparar medelålders tjurar och så finns det de som bara skjuter unga tjurar. Detta är dock inget som regleras av staten.
– Fredrik Widemo

 

När föder älgarna?

Svar: Slutet av maj och en bit in i juni är kalvningstider i området. Här kan du läsa mer om älgkornas kalvningstider.

– Göran Ericsson

 

Varför har älgen en "skinnbit" på halsen?

Svar: Hakskägget består av en hudflik med långa hår. Mest välutvecklad är den hos tjurarna och dess storlek och utseende varierar med djurets ålder. Kanske en signal om tjurens styrka och ålder på samma sätt som hornen?

Som vanligt hade de antika författarna förklaringar på sådant som vi idag inte kan förklara. De ansåg att hudfliken var en påse för att förvara vatten, ja till och med varmt vatten för att användas i försvar mot fienden. Dags att gå ut i skogen och kolla mer noga på älgarna!

–Kjell Danell

 

Kan färgen på pälsen berätta något om älgens ålder?

Svar: Älgen har fyra typer av hår - täckhår, ullhår (underhår), ögonfransar och krusigt hår. Täckhåren täcker hela kroppen likväl som underhåret gör utom på benen och i ansiktet. Det krusiga håret är koncentrerat runt ögon och munregionen. På själva mulen finns hårlös fläck. Hårfärgen varier över kroppen, under säsong och av kön och ålder.

Hos välmående individer är hårlaget glänsande. Olika underarter av älg har olika färgkombinationer.
Kalvars päls är röda i tidig ålder som varefter de blir äldre övergår till en gråbrunaktig ton.
Äldre/gamla älgars päls kan bli mer gråaktiga än brunaktiga ju äldre de blir, men det är också individuellt.
Mycket gamla kor > 20 år (som jag obducerat) kan vara mycket gråa nästan vita i ansiktet. Men jag kan inte säga att man kan åldersbestämma älgar med hjälp av hårfärgen.
– Margareta Steen

 

Min bror sköt en 24 taggare i början av 80 talet i Norrland. Hur gammal kan den tjuren ha varit?

Svar: Redan vid treårsåldern får hornen betydelse för tjurens individuella spelrum och storleken på hornen börjar bli viktiga för tjurens rangordning, tjurarna växer i kroppen under en längre tid, upp till ca åtta års ålder och blir därmed tyngre. 

De yngsta åldersgrupperna har övervägande cervina horn, medan tjurar i åldrarna 6,5 till 10,5 ofta har en mellanvariant av cervina och palmata horn, eller horn av palmat typ. Många gånger är den cervina horntypen vanligast i söder och den palmata i norr. Då tjuren går i retur så ökar den cervina horntypen och den palmata typen minskar. De ärftliga förutsättningarna för olika horntyper ses därför bäst när älgen är i sin bästa ålder. 
Kroppsegenskaper och hornstorlek är starkt kopplade till varandra. Typen av horn kan vara avgörande för tjurens fortplantningsframgångar, då en tjur med större hornkrona lättare kan hävda sig mot sina rivaler. Tjurarnas vikt och hornstorlek är viktiga för att de ska få betäcka korna och framgången hos korna ökar med tjurens ålder, ju äldre tjurar desto mer lyckosamma är de. Då älgtjurarna når sin fulla potential först vid fem- till sjuårsåldern, som toppar vid sju till 10 år, är det angeläget att i stammen ha tillräckligt många kapitala tjurar, dvs. tjurar som är fullt utvuxna, med stor hornkrona och många taggar, för att betäcka korna vid första brunsten. 
Jag skulle därför vilja tippa att din brors tjur var i ca 7- 12 års åldern, i sin mest produktiva ålder. Ju mer kalkrik mark, befrämjar också hornens utväxt. 
Bäst är ju att läsa av en tand hos tjuren för att veta hur gammal den är.
– Margareta Steen

 

Hur många tänder har en älg?

Svar: En älgkalv föds med sex framtänder (incisiver) och fyra kindtänder. Alla framtänder byts ut mellan 6-12 månaders ålder. De tre första kindtänderna byts ut under samma period medans den fjärde kindtanden är kvar livet ut. Som vuxen har älgen sex kindtänder där de första tre kallas premolarer och de sista tre molarer. De första tre kindtänderna kallas också premolarer.

- Jonas Malmsten

 

Hur påverkar klimatförändringarna vandringen? Flyttar älgarna ändå? Hur påverkar dygnstemperaturen?

Svar: Vi vet att under snöfattiga vintrar väljer en del älgar att vara kvar på sina sommarområden – samtidigt som en del älgar oavsett när och om snön kommer alltid vandrar till ett vinterområde. Ett framtida förändrat klimat kommer vi särskilt i norra Sverige se en ökande andel älgar som inte vandrar alls, eller vandrar kortare eller vandrar senare på hösten till vinterområdet – och troligen vandrar de också tillbaka tidigare. En viktig faktor är vegetationsutvecklingen. Dygnsmedeltemperaturen avgör när vegetationsperioden startar, så ja dygnstemperaturen är en nyckel som styr när vandringen börjar varje år.

- Göran Ericsson

 

Hur mycket björn finns det i området kring Björnmyren?

Svar: En björn har stora levnadsområden och rör sig under perioden den inte ligger i idet långa sträckor. Hemområdet för en hona är ca 10 km i radie och för en hanbjörn ca 25 km. Så det är lite svårt att säga hur många björnar som nu finns i området kring myren. 

- Jonas Kindberg

 

Hur kommer det sig att älgkorna blir så mycket äldre än tjurarna? Är det vanligt i djurriket med så stora skillnader?

Svar: Att korna blir äldre än tjurarna i ett land som Sverige där man jagar, beror framförallt på att korna i regel sparas vid jakten, då de är de som ses som ett ”kapitalet” dvs är mödrar som ger avkastning i form av kalvar. Så är det också att tjurarna lever ett ”hårt liv”, de äter inte så mycket under brunsten och har sen en efterkommande vinter som de ska klara. Tjurarna är också utsatta för fler skador i form av brunststrider om korna.  

- Margareta Steen

 

Varför har älgen en puckel på ryggen?

Svar: Det är nog inte så många som tänker på vad puckeln egentligen har för funktion och varför den finns där.

Puckeln består till största delen av skelett och det är de främre bröstkotornas och bakre halskotornas relativt höga tornutskott. Resten är muskler, senor och ligament kan man säga. Älgens huvud är stort och tungt, och för att kunna bära upp det krävs stora och starka muskler, och det är puckelns muskler som står för denna förmåga. Älgkons och kalvarnas huvud är lättare än tjurens (som dessutom har flera kilo tunga horn ibland), för att de inte behöver bära upp lika mycket vikt. 

- Jonas Malmsten

 

En rödhake sitter och sjunger ihärdigt när alla andra har tystnat i mörkret, från ca kl 22 till ca 02.30 (vet inte när den slutar för då har jag äntligen somnat). Jag blir bekymrad för att den är stressad av våra gatlyktor och för att vi har påverkat naturen så att djuren är stressade… Jag vet iofs också att flyttfåglar flyger om natten. Han kanske väntar på sin befjädrade mö?

Svar: Du har rätt; ljus från gatlyktor kan störa fåglarnas beteende och leda t ex till att de sjunger mycket senare under natten än i naturliga förhållanden. Även din idé om att det är en hane som väntar på sin befjädrade mö är på sätt och vis rätt - det är ensamma rödhakehanar som sjunger mycket. De som redan är ett par sjunger mycket mindre.
Intressant hos rödhakar är att honor sjunger också - speciellt de individerna som stannar kvar under vinter. Det är en relativt ny upptäckt och alla känner inte till detta. Se här

- Grzegorz Mikusiński

 

Hur långt orkar en älg simma? De får ju kämpa ganska bra i älven eftersom det är så strömt.

Svar: I strömt vatten orkar älgen simma tillräckligt långt för att ta sig över. Vi vet att de klarar kallt vatten länge. De kan simma kilometersvis mellan öar på vår och höst.

- Göran Ericsson

 

Vilka fåglar reagerar älgen mest på?

Svar: Jag skulle säga att älgen är van med de flesta fåglar och läten i deras närhet.

När vi testar skrämselljud (som ska användas för att hålla hjortar och vildsvin borta från grödor, järnvägar mm) så brukar vi ha vanliga fågelläten som kontrolljud för att se att de inte reagerar för dessa. Däremot tror jag att alla fåglar som kan överraska älgarna i olika situationer kan få dem att reagera. Som tex morkullor som trycker och tvärt flyger upp kan säkert få älgar att reagera precis som vi när vi stöter upp fåglar precis framför oss.

- Johan Månsson

 

Jag undrar om älgen har bra mörkerseende? Eftersom de verkar vara aktiva i gryning och skymning.

Svar: Det finns få studier avseende älgars syn, ljusintensitet eller färguppfattning. Men det är troligt att älg kan se färger i ett ganska brett spektra. Synavståndsförmågan hos älg är troligen mindre viktig än hörseln, och vittring. 

Vid minskad, lägre, ljusintensitet ändras den elliptiska och horisontellt liggande pupillen till att bli cirkulär och gör att älgen får ett mer begränsat synfält och får en bättre ”synskärpa”.

Älgar måste för att bedöma ett föremål på nära håll röra sina ögonglober, för att se små föremål behöver de ”vrida” sina ögonglober nedåt. För att se objekt bättre på olika avstånd måste den hela tiden röra på huvudet och föra ögongloberna uppåt och nedåt. 

- Margareta Steen

 

När på dagen simmar de flesta älgarna över älven?

Svar: Älgarna rör sig mest under gryning och skymning enligt Jonas Malmsten. Men om det stämmer även för simning frågade vi älgpubliken - av de 240 röstningar som inkommit i skrivande stund (20250420) så var 60% för gryning. 

En omröstning som visar att de flesta älgar simmar i gryning

Kan älgar bli brunstiga tidigare på hösten om kommande vår är tidigare? Verkar som det redan föds en del kalvar och det är en månad för tidigt.

Svar: Det är många faktorer som påverkar reproduktionen, och det går inte att ge ett helt säkert svar. Tidpunkten för när korna kommer i brunst påverkas av hur välnärda de är och av deras ålder; två variabler som dessutom delvis hänger samman.

Älgen lägger på sig energi i form av fett under växtsäsongen; kalla blöta somrar är näringsvärdet högre i fodret, och korna kommer vara i bättre energimässig status när brunsten närmar sig. Därmed kan man tänka sig att brunsten i genomsnitt infaller något tidigare, men tidpunkten styrs även av dagslängden dvs tiden på året.

Dräktighetstiden varierar mindre, men det finns studier som visar på en viss effekt av hur mycket näring kon har tillgång till även efter att hon befruktats. Den viktigaste faktorn som bestämmer när kalvarna föds kommer vara när korna befruktades i höstas, och det finns liten flexibilitet att föda kalvarna tidigt bara för att våren blev tidig. 

Så till den egentliga frågan om vad som kommer ske i höst? Det vet vi inte ännu, men svaret beror mycket på vilket väder vi kommer ha under maj-juni. Faktum är att det nog är mer sannolikt att den tidiga våren är negativ, än positiv. Fodret är mest näringsrikt direkt efter lövsprickningen, och näringsinnehållet minskar sedan under växtsäsongen. Älgarna är anpassade till att föda kalvarna vid den tid som i genomsnitt är optimal ur ett foderperspektiv.
Om våren blir ovanligt tidig så kommer korna inte ha lika god tillgång till foder av hög kvalitet som de annars skulle ha när kalvarna väl föds. Därmed är det möjligt att korna kommer få jobba hårdare för att producera mjölk till årets kalvar, särskilt om det fortsätter vara varmt och torrt. Detta kan dels få till resultat att korna får svårare att lägga på sig fett i sommar, dels att kalvarna får både mindre mängd och mindre näringsrik mjölk.
Följaktligen skulle vi kunna få en effekt där brunsten blir senare än normalt, delvis till följd av att våren varit tidig. En blöt och kall försommar kan dock åtminstone delvis rätta upp det hela för älgarna.
– Fredrik Widemo

 

Har förstått nu att älgvandringen handlar om att älgen vandrar norrut. Men varför det, när det grönskar mycket snabbare söderut?

Svar: Bättre näringsinnehåll och tillgång den korta tid som det är sommar.

Det är alltså en kombination av kvalitet och kvantitet gör att en del vandrar nordväst. Ytterligare en aspekt är att konkurrensen troligen är lägre. 

- Göran Ericsson

 

Hur klarar älgarna den kalla temperaturen i vattnet? De ser helt obrydda ut, jag hade ju fått panik av att bara stoppa ner lilltån.

Svar: Älgarna har en väldig tät underull som isolerar mot kylan och vätan och det mesta av det kalla vattnet stannar i "ytterpälsen" (täckhåren) där det sedan torkar.

– Jonas Malmsten

 

Hur mycket älg finns det i Kullbergområdet?

Svar: Antalet älgar förändras över året, allt eftersom nya älgar föds om våren och älgar dör genom jakt och av andra skäl. Vintertid ansamlas dessutom älgarna i vissa områden i Norrland, vilket gör att de lokala tätheterna blir höga på vissa håll och lägre på andra. Älgen förvaltas inom älgförvaltningsområden, som är tänkta att täcka den lokala älgstammens rörelser under året och i genomsnitt är lika stora som två kommuner. Våra undersökningar av sändarförsedda älgar antyder att de flesta älgarna som passerar Kullberg på sina vandringar rör sig inom Strömsund-Sollefteå älgförvaltningsområde. I hela det området finns enligt SLU:s skattningar idag c:a 6500 älgar, men med stora lokala variationer nu under vandringen. I Kullberg är förstås tätheten just nu mycket hög.

- Fredrik Widemo


Kontaktinformation