Nyheter, evenemang, press

Evenemang presenteras kontinuerligt på museets Facebooksida - Veterinärmuseet i Skara.
Veterinärmuseets Facebooksida.
Aktuellt
Fladdermussafari
Fredag 2 juni 2023 kl. 20.30
I Skara är det lätt för fladdermöss att gömma sig och att jaga. Veterinärmuseet arrangerar årligen en fladdermussafari för att se de små däggdjuren på nära håll. Det finns trädgårdar och alléer i vars trädkronor fladdermössen jagar föda. Det finns också ett flertal broar där vattenfladdermusen kan krypa in under dagen. Fladdermusen vill gärna bo i en naturlig hålighet som i ett träd. Men tyvärr har dessa boplatser minskat.
De som vill hjälpa fladdermössen att hitta en bostad att hänga i på dagen, föda sina ungar i och övervintra i, får bygga en fladdermusholk med hjälp av kunniga slöjdare.
Fladdermusaktiviteterna arrangeras årligen.
Biologen Gunnar Sporrong håller ett föredrag om fladdermöss och sedan går vi ut med pejlare och värmekamera för att leta efter fladdermöss längs Drysan och vid Viktoriasjön här i Skara. Avslut ca kl. 23.00.
Detta är ett samarrangemang med Veterinärmuseet, Västergötlands Museum, AstroSweden och Medborgarskolan.
Anmälan på telefon 0511-400 704 eller mail vetmus@slu.se
Skaras Minibiologer
Tisdag 20 juni kl.13.00-14.30 och kl.15-16.30
Vi undersöker vad som surrar, flyger, simmar och växer mitt i staden utanför Veterinärmuseet.
Utrustade med fjärilshåv, hink och förstoringsglas upptäcker och lär barnen mer om djur och natur. Med mikroskop kan vi titta på det lilla planktonet i vattnet från ån Drysan och en fjäder från Skogsduvan som bor här i parken.
Aktiviteten är kostnadsfri och passar barn i åldern 6 till 12 år.
Anmälan på vetmus@slu.se eller telefon 0511-400 704 då antalet platser är begränsade.
Barnen fika med glass och saft.
Arrangör: Veterinärmuseet, Medborgarskolan, Västergötlands museum och Astro Sweden.
Veterinär Mjaus Gosedjursklinik
Mottagning lördag 8 juli och lördag 5 augusti kl. 11-15 på Veterinärmuseet i Skara.
Din nalle kan bli undersökt och få hjälp av veterinären. Här finns också Lejonet Roffe som har skadat tassen och får ett tassbandage och en nalle som hostar och måste lyssnas på, veterinären gör en röntgenundersökning och alla barn får hjälpa till.
Arrangör: Museiresan, ett barnprojekt i regi av NAV och Innovatum och Veterinärmuseet.
Gör din egen käpphäst på Veterinärmuseet
Tisdag den 8 augusti och torsdag 10 augusti kl. 10-12.
Käpphästen är gjord i trä och får sitt helt unika utseende när barnen målar den och gör en man av garn i fina färger.
Vi serverar saft och glass, och sedan får man hoppa hinder och leka. Aktiviteten är gratis och barnen får ta med sig sin häst hem. Vi välkomnar 12 barn i åldrarna 6 till 12 år.
Anmälan på telefon 0511-400 704 eller mail till vetmus@slu.se
Aktiviteten är ett samarrangemang mellan Veterinärmuseet och Medborgarskolan i Skara.
Käpphästtävlingen Veterinärmuseet Grand Prix 2023
Lördag 12 augusti kl. 12-14.
Käpphästtävlingen sker framför museet och vi sätter upp en hinderbana där barnen får tävla med sin egen käpphäst. Det finns också käpphästar att låna från Veterinärmuseet. Vi serverar saft och glass. Alla deltagare får en fin rosett.
Alla barn mellan 6 och 12 år är välkomna.
Anmälan på telefon 0511-400 704 eller mail vetmus@slu.se
Aktiviteten är ett samarrangemang mellan Veterinärmuseet och Medborgarskolan i Skara.
Veterinärmuseets Dag lördag 2 september
Öppet hus och fri entré mellan kl 11-15.
Aktiviteter för hela familjen sker i museet och utanför. Här möter du kaniner av olika typer, hästar och veterinärens hönor. Katter och hundar finns också på plats.
Barn i åldern 5-12 år, kan gå Museiresans tipspromenad i museet. Utanför museet finns en käpphästbana - ta med din egen käpphäst eller låna av oss. Tag gärna med en picknik-korg och fika i vår vackra park.
Museiresan – på arbetslivsmuseer
Museiresan är en del i projektet Barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer. I projektet ingår en grupp på nio mycket olika arbetslivsmuseer runt om i Västra Götaland som alla vill satsa på att locka målgruppen barnfamiljer till sina museer. Museiresan sker årligen på sommaren och förhoppningen är att få fler barnfamiljer att besöka museerna. Veterinärmuseet är ett av museerna som deltar. Museiresan
Djurens skydd och välfärd - ny basutställning på Veterinärmuseet
Från och med den 11 juni 2021 finns en ny utställning med nya rubriker i stora salen på Veterinärmuseet.
Lär mer om djur och människa, lyssna till höjda röster för bättre djurhållning och veterinärkåren som larmar. Den första djurskyddsförordningen presenteras liksom forskning om djurhälsa och djurskydd. Etologi-animal machines, djurskydd blir lag, Lex Lindgren, skillnaden på slakt och avlivning samt vilda djur, djurparksdjur och cirkusdjur är andra ämnen som presenteras i montrarna.
Barn hittar också en alldeles egen läshörna.
Tidigare evenemang och utställningar
Veterinärmuseets dag 2021
Dagen firades den 4 september med öppet hus, ponnyridning, hundkavalkad, käpphästbana samt tipspromenad och vernissage.
Veterinärmuseet visade reproduktioner av Hilma af Klint ur boken ”Hästens operativa speciella kirurgi” från 1901 av veterinärprofessor John Vennerholm. Dessutom hölls ett föredrag om Hilma af Klint och hennes abstrakta verk av Johan af Klint. Samt ”Att söka sin väg” - Hedvig Ersman och Hedvig Martin-Ahlén om en utställning vid Dalarnas Museum.
1700-talsveckan i Skara
Konstskapande, stadsvandring och besök på en riktig svartkrog. Föreläsningar om avel av djur och människor i 1700-talets Frankrike och om Sveriges första boskapsapotek. Medeltidsmarknad, konserter och mycket mer. Det skedde på 1700-talsveckan i Skara 9 till 14 augusti 2021. Samverkan mellan Västergötlands museum, Veterinärmuseet, Skara kommun och Medborgarskolan. 1700-talsveckan i Skara, 2021 – Västergötlands museum (vastergotlandsmuseum.se) eller
Valle Baroque – 12–14 augusti 2021
Konstutställning med djurmotiv
En konstutställning med djurmotiv skapade av Anders Lundgren visas i caféet december 2020 till februari 2021. Anders jobbar också i museets reception på onsdagar, så då går det bra att också prata med konstnären.
Stallet som laboratorium - en medicinhistorisk utställning om tidig bakteriologi, vaccin & serum.
Det var en vandringsutställning som pågick 29 maj till 26 september 2020.
Läs mer: Stallet infoblad.pdf
Jubileum
Veterinärmuseets stiftelse firade 40 år under två soliga dagar i september 2019. Programmet bestod av semiarier om djurskydd och betydelsen av interaktioner mellan människor och djur.
Hästar och hundar fanns på plats, det var ponnyridning och ponnykörning. Brukshundsklubben visade brukslydnad och Svenska Terapihundskolan beskrev hur hundar arbetar inom vården. Forskare visade och berättade om inlärning hos djur.
Det var också en pedagogisk verkstad - barn tog med sina gosedjur och lät veterinären bota dem.
Om Peter Hernquist
Peter Hernquist - den svenska veterinärmedicinens fader föddes 1726, son till rusthållaren på Hallagården i Härlunda Gunnar Jonsson och dennes hustru Christina Andersdotter. Peter Hernquist hette egentligen Pehr Gunnarsson men tog sig under gymnasietiden namnet Hernquist efter sin hemförsamling Härlunda. Om han någonsin kallats eller kallat sig för Pehr vet man inte då han i alla funna namnteckningar använt sig av namnet Peter, Petrus eller Pièrre (under tiden i Frankrike). Läs fortsättningen här.
Sveriges första veterinärskola
En film där intendenten Göran (Jins) Jönsson berättar om Sveriges första veterinärskola hittar du i SLU:s personaltidning Resurs.