Nyheter, evenemang, press

Senast ändrad: 22 september 2023

Evenemang presenteras kontinuerligt på museets Facebooksida - Veterinärmuseet i Skara.

Veterinärmuseets Facebooksida.

Museiresan – på arbetslivsmuseer

Museiresan är en del i projektet Barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer. I projektet ingår en grupp på nio mycket olika arbetslivsmuseer runt om i Västra Götaland som alla vill satsa på att locka målgruppen barnfamiljer till sina museer. Museiresan sker årligen på sommaren och förhoppningen är att få fler barnfamiljer att besöka museerna. Veterinärmuseet är ett av museerna som deltar. Museiresan

Djurens skydd och välfärd - basutställning på Veterinärmuseet

Från och med den 11 juni 2021 finns en utställning i stora salen på Veterinärmuseet.

Lär mer om djur och människa, lyssna till höjda röster för bättre djurhållning och veterinärkåren som larmar. Den första djurskyddsförordningen presenteras liksom forskning om djurhälsa och djurskydd. Etologi-animal machines, djurskydd blir lag, Lex Lindgren, skillnaden på slakt och avlivning samt vilda djur, djurparksdjur och cirkusdjur är andra ämnen som presenteras i montrarna.

Barn hittar också en alldeles egen läshörna.

Jubileum

Veterinärmuseets stiftelse firade 40 år under två soliga dagar i september 2019. Programmet bestod av semiarier om djurskydd och betydelsen av interaktioner mellan människor och djur.

Hästar och hundar fanns på plats, det var ponnyridning och ponnykörning. Brukshundsklubben visade brukslydnad och Svenska Terapihundskolan beskrev hur hundar arbetar inom vården. Forskare visade och berättade om inlärning hos djur.

Det var också en pedagogisk verkstad - barn tog med sina gosedjur och lät veterinären bota dem.

Till programmet.

Broschyr över dagen.

Om Peter Hernquist

Peter Hernquist - den svenska veterinärmedicinens fader föddes 1726, son till rusthållaren på Hallagården i Härlunda Gunnar Jonsson och dennes hustru Christina Andersdotter. Peter Hernquist hette egentligen Pehr Gunnarsson men tog sig under gymnasietiden namnet Hernquist efter sin hemförsamling Härlunda. Om han någonsin kallats eller kallat sig för Pehr vet man inte då han i alla funna namnteckningar använt sig av namnet Peter, Petrus eller Pièrre (under tiden i Frankrike). Läs fortsättningen här.

Sveriges första veterinärskola

En film där intendenten Göran (Jins) Jönsson berättar om Sveriges första veterinärskola hittar du i SLU:s personaltidning Resurs.

Direktlänk till filmen.