Nyheter, evenemang, press

Senast ändrad: 11 september 2019
CarlPhilip_vetmus_VS300.jpg

De flesta evenemang presenteras på museets Facebooksida.

Jubileum!

Veterinärmuseets stiftelse firade 40 år under två soliga dagar i september 2019. Programmet bestod av semiarier om djurskydd och betydelsen av interaktioner mellan människor och djur.

Hästar och hundar fanns på plats, det var ponnyridning och ponnykörning. Brukshundsklubben visade brukslydnad och Svenska Terapihundskolan beskrev hur hundar arbetar inom vården. Forskare visade och berättade om inlärning hos djur.

Det var också en pedagogisk verkstad - barn tog med sina gosedjur och lät veterinären bota dem.

Läs en artikel om fredagens djurskyddsseminarium  - Anrikt museum samlade djurskyddskompetens, i SLU:s personaltidning Resurs.

Till programmet.

Broschyr över dagen.

Press

Artiklar om Veterinärmuseet

Arkivet nyinvigt

I anslutning till Veterinärmuseet finns Arkivet med en stor samling av veterinärmedicinsk litteratur. Hösten 2018 nyinvigdes det efter en större renovering. Läs artikel i SLU:s personaltidning Resurs: SLU:s skatter - nya tider i Arkivet.

Om Peter Hernquist

Peter Hernquist - den svenska veterinärmedicinens fader föddes 1726, son till rusthållaren på Hallagården i Härlunda Gunnar Jonsson och dennes hustru Christina Andersdotter. Peter Hernquist hette egentligen Pehr Gunnarsson men tog sig under gymnasietiden namnet Hernquist efter sin hemförsamling Härlunda. Om han någonsin kallats eller kallat sig för Pehr vet man inte då han i alla funna namnteckningar använt sig av namnet Peter, Petrus eller Pièrre (under tiden i Frankrike). Läs fortsättningen här.

Sveriges första veterinärskola

En film där intendenten Göran (Jins) Jönsson berättar om Sveriges första veterinärskola hittar du i SLU:s personaltidning Resurs.

Direktlänk till filmen.