Nyheter, evenemang, press

Senast ändrad: 27 november 2020

Evenemang presenteras på museets Facebooksida.

Konstutställning med djurmotiv

En konstutställning med djurmotiv skapade av Anders Lundgren visas i caféet december 2020 till februari 2021. Anders jobbar också i museets reception på onsdagar, så då går det bra att också prata med konstnären.

Museiresan – på arbetslivsmuseer

Museiresan är en del i projektet Barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer. I projektet ingår en grupp på nio mycket olika arbetslivsmuseer runt om i Västra Götaland som alla vill satsa på att locka målgruppen barnfamiljer till sina museer. Museiresan har tagits fram som ett test sommaren 2020 för att förhoppningsvis vara en hjälp i att få fler barnfamiljer att besöka museerna. Veterinärmuseet är ett av museerna som deltar.

Läs mer.

Stallet som laboratorium - en medicinhistorisk utställning om tidig bakteriologi, vaccin & serum.

Det är en vandringsutställning som pågick 29 maj till 26 september 2020.

Läs mer: Stallet infoblad.pdf

Jubileum!

Veterinärmuseets stiftelse firade 40 år under två soliga dagar i september 2019. Programmet bestod av semiarier om djurskydd och betydelsen av interaktioner mellan människor och djur.

Hästar och hundar fanns på plats, det var ponnyridning och ponnykörning. Brukshundsklubben visade brukslydnad och Svenska Terapihundskolan beskrev hur hundar arbetar inom vården. Forskare visade och berättade om inlärning hos djur.

Det var också en pedagogisk verkstad - barn tog med sina gosedjur och lät veterinären bota dem.

Läs en artikel om fredagens djurskyddsseminarium  - Anrikt museum samlade djurskyddskompetens, i SLU:s personaltidning Resurs. 

Till programmet.

Broschyr över dagen.

Press

Förmiddagssändning i P4 Skaraborg

Torsdagen 5 november 2020 gästades Veterinärmuseet av Hanna Ljungberg och Ewa Ohlsson från Förmiddag i P4 Skaraborg. Lyssna till Marte Rodal och Göran Jönsson som visar runt i museet och utställningarna. P4 Skaraborg.

Arkivet nyinvigt

I anslutning till Veterinärmuseet finns Arkivet med en stor samling av veterinärmedicinsk litteratur. Hösten 2018 nyinvigdes det efter en större renovering. Läs artikel i SLU:s personaltidning Resurs: SLU:s skatter - nya tider i Arkivet.

Om Peter Hernquist

Peter Hernquist - den svenska veterinärmedicinens fader föddes 1726, son till rusthållaren på Hallagården i Härlunda Gunnar Jonsson och dennes hustru Christina Andersdotter. Peter Hernquist hette egentligen Pehr Gunnarsson men tog sig under gymnasietiden namnet Hernquist efter sin hemförsamling Härlunda. Om han någonsin kallats eller kallat sig för Pehr vet man inte då han i alla funna namnteckningar använt sig av namnet Peter, Petrus eller Pièrre (under tiden i Frankrike). Läs fortsättningen här.

Sveriges första veterinärskola

En film där intendenten Göran (Jins) Jönsson berättar om Sveriges första veterinärskola hittar du i SLU:s personaltidning Resurs.

Direktlänk till filmen.

 


Kontaktinformation
Sidansvarig: vanja.sandgren@slu.se