Ekologisk zoologi och entomologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1415-40060 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1415
Läsåret 2022/2023
Ekologisk zoologi och entomologi (BI1415-40063)
2023-04-28 - 2023-06-04
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1415 Ekologisk zoologi och entomologi, 7,5 Hp
Ecological zoology and entomologyÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
15 hp biologiMål
Syfte med kursen är att ge grundläggande kunskaper i zoologi, inklusive zooekologi, zoofysiologi och entomologi. Särskilt fokus läggs på faunans betydelse för och påverkan på ekosystem med koppling till naturliga störningar och skogsskador.
Efter genomgången kurs ska studenterna kunna
redogöra för grundläggande principer, begrepp och terminologi inom zoologi och entomologi
beskriva djurvärldens evolution, morfologi, och systematik samt uppvisa färdigheter i att identifiera skillnader och likheter mellan djurgrupper
redogöra för djurens anpassningar till omvärlden och livsfunktioner
förklara grundläggande morfologiska begrepp och funktioner
redogöra för fysiologiska processer och funktioner hos olika djurgrupper.
redogöra för djurens beroende av, betydelse för, och påverkan på, skogsekosystem
tillämpa vanliga inventeringsmetoder och medföljande datahantering samt metoder inom zoologisk forskning och miljöanalys
föreslå åtgärder för att gynna insekter och ryggradsdjur i det brukade landskapet.
Innehåll
Genom föreläsningar samt obligatoriska övningar och laborationer ger kursen grundläggande kunskaper i terrester och akvatisk zoologi, inklusive djurvärldens olika livsformer, djurens morfologi, systematik, evolution, deras anpassningar till omvärlden och livsfunktioner. Zoofysiologi med fysiologiska processer behandlas. En central aspekt är djurens betydelse för, och påverkan på, skogsekosystem. Här läggs särskild tonvikt på bevarande/ekologisk restaurering och skogens hälsa i relation till insektsangrepp och betesskador. Metodik för inventering och övervakning av djurpopulationer samt naturvårdande skötsel för att gynna djur behandlas.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination.
Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö