Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I
Information från kursledaren
Välkommen
Varmt välkommen till kursen Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen. Kort information kring kursen Kusen startar med upprop den 31 augusti, obligatorisk närvaro. Efter vad som nu gäller kommer kursen att genomföras ungefär som vanligt, dvs som i icke Corona-tider. Föreläsningar sker på Campus i en lokal som heter Terra Nova, en ganska stor lokal med 140 platser, dvs nästan tre gånger fler platser än maximalt antal närvarande kursdeltagare. Normalt ingår ett par studieresor i kursen, dessa kan i dagsläget inte genomföras. Kurslitteratur: den första tiden kommer föreläsningarna i huvudsak att grundas på kurskompendier, vilka du kan köpa på plats. Du behöver således inte införskaffa litteratur i förväg.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0368-10284 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0368
Läsåret 2023/2024
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10343)
2023-08-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10045)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10169)
2021-08-30 - 2021-11-01
Läsåret 2019/2020
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10059)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10074)
2018-09-03 - 2018-11-11
Läsåret 2017/2018
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10185)
2017-08-28 - 2017-11-05
Läsåret 2016/2017
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10092)
2016-08-29 - 2016-11-06
Läsåret 2015/2016
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10211)
2015-08-31 - 2015-11-01
Läsåret 2014/2015
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10227)
2014-09-01 - 2014-11-09
Läsåret 2013/2014
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10196)
2013-09-02 - 2013-11-10
Läsåret 2012/2013
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10203)
2012-09-03 - 2012-11-11
Läsåret 2011/2012
Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I (FÖ0368-10252)
2011-08-29 - 2011-11-06
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0368 Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen, del I, 15,0 Hp
Business Economics for Rural Enterprises, Part IÄmnen
Lantbruksvetenskap Företagsekonomi Företagsekonomi LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Externredovisning och beskattning | 5,0 | 0302 |
Ekonomistyrning | 4,0 | 0303 |
Marknadsföring, kommunikation och samhällsekonomi | 6,0 | 0304 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Behörighet till lantmästare – kandidatprogram.Mål
Efter genomgången kurs förväntas den studerande ha grundläggande kännedom om, förståelse för och självständigt kunna analysera och bedöma övergripande frågeställningar kring villkoren för företagande.
Studenten ska efter genomgången kurs kunna:
beskriva och bedöma olika kommunikationsinsatser ur ett företagsperspektiv,
beskriva och förklara terminologin inom företagsekonomi och för företag tillämpliga delar inom samhällsekonomin,
beskriva, förklara och tillämpa olika hjälpmedel inom ekonomistyrning och marknadsföring,
beskriva, förklara och använda lagar, regler etc. inom externredovisning och beskattning.
Innehåll
Kursen bygger främst på föreläsningar och inläsning av litteratur. Studenterna får också göra vissa övningar och studiebesök och medverka i seminarier.
Kursen är uppdelad i fyra delar som examineras var för sig. Dessa fyra delar är
ekonomistyrning (terminologi, kostnadsteori, produktkalkylering, linjär programmering, investeringskalkylering, finansiering, övergripande planering), 4 hp,
marknadsföring (introduktion till marknadsföringsteori) med kommunikation, 4 hp,
nationalekonomi, 2 hp,
externredovisning och beskattning (redovisning, beskattning, bokslutsteknik), 5 hp.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga och/eller muntliga tentamina och redovisningar av projekt- och referatuppgifter samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
För begränsning av antalet tentamenstillfällen se regelsamling för utbildningar vid SLU.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Litteraturlista [Litteraturlista] (https://slunik.slu.se/kursfiler/FÖ0368/10059.1920/Bilaga_till_kursplan_FO0368.pdf)