Analytisk naturproduktkemi
Följande analytiska tekniker kommer att behandlas: Spektroskopi (NMR, masspektrometri, UV, IR), kromatografi (GC, HPLC, TLC).
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
KE0065-30257 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för KE0065
Läsåret 2021/2022
Analytisk naturproduktkemi (KE0065-30174)
2022-02-18 - 2022-03-23
Läsåret 2019/2020
Analytisk naturproduktkemi (KE0065-30057)
2020-02-20 - 2020-03-24
Läsåret 2018/2019
Analytisk naturproduktkemi (KE0065-30115)
2019-02-21 - 2019-03-25
Läsåret 2017/2018
Analytisk naturproduktkemi (KE0065-30007)
2018-02-12 - 2018-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
KE0065 Analytisk naturproduktkemi, 7,5 Hp
Analytical Natural Products ChemistryÄmnen
Livsmedelsvetenskap Kemi Kemi LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0201 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
15 hp grundläggande kunskaper och färdigheter i allmän, organisk och biokemi varav minst 5 hp organisk kemi.Undantag medges från krav på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Kursens syfte är att ge grundläggande kemiska kunskaper om naturprodukter och andra biokemiskt viktiga ämnesklasser som finns i naturen och i livsmedel, samt kunskaper och färdigheter i några analytiska och spektroskopiska metoder och tekniker.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för namn, strukturformler, egenskaper, förekomst, biosyntes, samt lämpliga analysmetoder, för de flesta av de viktigaste naturproduktgrupperna.
redogöra för principerna för några vanliga kemiska analys- och separationsmetoder.
genomföra och tolka resultat från experiment baserade på några vanliga kemiska analys- och separationsmetoder för både kvantitativa och kvalitativa applikationer.
söka och kritiskt värdera vetenskaplig information.
analysera och muntligt och skriftligt redovisa erhållna resultat.
Innehåll
Kursen innehåller föreläsningar, laborationer och lektionsövningar.
Kursintroduktion, labbintroduktion, laborationer, lektion och övning i vetenskaplig litteratursökning samt handledning, laborativt genomförande och redovisning av projektarbete är obligatoriska moment.
Inom kursen behandlas såväl namn, egenskaper, förekomst och biosyntes för ett flertal naturprodukter som analys- och separationsmetoder.
Följande typer av naturprodukter behandlas:
kolhydrater
aminosyror
peptider/proteiner
nukleinsyror
fettsyror
polyketider
terpener
steroider
fenylpropanoider
alkaloider
Följande tekniker och metoder behandlas:
extraction
kromatografi (GC, HPLC, TLC, etc.)
spektroskopi (NMR, MS, UV/VIS, IR, etc.)
Ett mindre laborativt projektarbete genomförs där naturprodukter från olika källor isoleras, renas, karaktäriseras och/eller kvantifieras. Ett kursmoment behandlar vetenskaplig litteratursökning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationsformer: Skriftlig tentamen, obligatoriska redovisningar av laborativa moment och av inlämningsuppgifter, obligatoriska laborativa moment och inlämningsuppgifter.
För att bli godkänd på kursen krävs: Godkänd tentamen, godkända laborationer, godkända laborationsredovisningar och godkända inlämningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskraven kan uppfyllas t.ex. genom att ha följt kurserna KE0062, KE0063 och KE0064 samt att ha godkänt resultat på hälften, dvs 15hp, av de delprov som ingår i de kurserna. Kursdelar motsvarande 5hp inom organisk kemi måste ingå i de godkända delkurserna.Kursen ges på svenska om det enbart är svensktalande lärare och studenter på kursen.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Natural products: The Secondary Metabolites Författare: James R. Hansson ISBN: 0-85404-490-6. Kommentar: Suggested reading:
-Analytical chemistry: p. 28-30
-Lipids and polyketides: p. 105-111
-Terpenes: p. 6-14, 112-119
-Phenylpropanoids: p. 15-17, 119-121
-Alkaloids: p. 18-21, 121-124
- Chemistry (3rd ed) Författare: Blackman, Bottle, Schmid, Mocerino and Wille ISBN: 9780730311058 (paperback) Kommentar: Suggested reading:
-Analytical chemistry: p. 874-940.
-Carbohydrates: p. 955-958, 984-1008
-Peptides: p. 1060-1090
-Lipids and polyketides: p. 1043-1047
-Terpenes: p. 942, p. 961
-Alkaloids: p. 848.
- Chemistry. Human Activity, Chemical Reactivity Författare: P. Mahaffy, R. Tasker, B. Bucat, J.C. Kotz, G.C. Weaver, P.M. Treichel, J.E. McMurry ISBN: 9780176684082 [Chemistry. Human Activity, Chemical Reactivity] (https://www.hed.nelson.com/nelsonhed/student.do?product_isbn=9780176684082&disciplinenumber=12&stuurl=) Kommentar: Suggested reading:
-Analytical chemistry: p. 18, 67-81, 73-74, 306-317, 323, 345, 446, 785-787, 832-839, 878-880, 913-919, 990-993, 1046-1048
-Carbohydrates: Chapter: 29.1 & 29.2, & p. 961-962
-Peptides: Chapter 29.1 & 29.3
-Lipids and polyketides: Chapter 24.12
-Alkaloids: Chapter 25.
- Compendium - Lectures Kommentar: Provided electronically via Canvas.
- Compendium - Exercises and solutions Kommentar: Provided electronically via Canvas.
- Compendium - Laboratory exercises Kommentar: Provided electronically via Canvas.