Ny sökning
LB0117

Grovfoder - odling och utfodring

Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om odling av grovfoder under svenska förhållanden samt konservering och utfodring av grovfoder, främst till mjölkkor. Några saker som kursen behandlar är:
- Växtarter och sorter för vall och grovfoderproduktion i Sverige
- Skötsel, produktion, konservering och utfodring av vall- och helsädesensilage
- Översikt över kons matsmältning
- Konventionell och ekologisk odling
- Bete och idisslare
Praktisk information om kursen:
- Kursen kommer att gå under hela höstterminen och har en obligatorisk fysisk träff fre-sö i slutet av augusti. För datum och plats kommer information från kursledningen efter antagningen.
- Kursen går i huvudsak på svenska och delvis på engelska
- Grundläggande förkunskaper för behörighet för till högskolestudier
- Skriftlig examination (hemtentamen).

Information från kursledaren

Lär dig mer om grovfoder, vår vanligaste jordbruksprodukt

Grovfoder är ett samlingsnamn för fiberrika fodermedel vi utfodrar till framförallt idisslare och hästar. Grovfoder är också den vanligast odlade grödan/grödorna i Sverige och vallen, där gräs och klöver ofta samodlas, är det absolut vanligaste grovfodret. Denna kurs ger en överblick över hur grovfoder, med huvudfokus på vall, odlas och utfodras i mjölkproduktionen i Sverige.

En distanskurs med en fysisk träff i Umeå

Kursen går på distans och på 25 % fart, men har två obligatoriska moment. Den obligatoriska träffen är redan i slutet på augusti. Den innehåller bl.a. fältstudier och besök på en mjölkgård. Träffen är också ett bra sätt att träffa de andra studenterna och hitta kompisar att plugga med. Det andra obligatoriska momentet är tentan, som sker i december och är en hemtenta som görs under en begränsad tid ungefär som en salstenta. Övriga föreläsningar ges på Zoom en fast tid varje vecka.

Hösten 2022 är den fysiska träffen 26-28 augusti.

Hösten 2022 ges zoomföreläsningarna på måndagar kl. 17.00-18.00

Föreläsningarna kompletteras med instuderingsfrågor som är frivilliga att lämna in till lärarna för kommentarer.

Vanliga frågor om kursen

Behöver jag vara en expert för att gå kursen?

Du behöver inte vara en lantbruksexpert och du behöver inte ha läst på universitet tidigare. Dock underlättar det om du förstår en del lantbruksbegrepp och det är möjligt att förbereda sig för första träffen med att läsa populärvetenskapliga texter som vi föreslår.

Varför måste första träffen vara obligatorisk?

Många som läser kursen har inte så mycket erfarenhet av jordbruk. Att delta i första träffen är viktigt för att komma in i kursmaterialet, samt att få vara ute i fält, klämma och känna på grödorna och se hur grovfoder hanteras på en gård.

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LB0117-10328 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LB0117

Läsåret 2023/2024

Grovfoder - odling och utfodring (LB0117-50001)

2023-08-14 - 2024-01-01

Läsåret 2021/2022

Grovfoder - odling och utfodring (LB0117-10307)

2021-08-16 - 2022-01-02

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Betygskriterier utifrån lärandemålen på kursen: Grovfoder – odling och utfodring, 7,5 hp

Lärandemål

Efter avklarad kurs ska den studerande kunna:

Underkänt

Godkänt nivå 3

För att få godkänt ska studenten kunna:

Godkänt nivå 4

För att få betyg 4 ska studenten även kunna:

Godkänt nivå 5

För att få betyg 5 ska studenten även kunna:

ge exempel på olika arter och sorter som används till grovfoder, samt översiktligt redogöra för metoder att etablera, gödsla och i övrigt sköta en grovfodergröda i olika delar av Sverige

Ej uppnått nivån för betyg 3

ge exempel på olika arter och sorter som används till grovfoder, samt översiktligt redogöra för metoder att etablera, gödsla och i övrigt sköta en grovfodergröda i olika delar av Sverige

resonera kring lämpligheten hos olika arter och sorter för grovfoderproduktion i olika delar av Sverige, samt föreslå lämplig växtnäringsanvändning och användning av ogräsbekämpning och växtskydd i både ekologisk och konventionell mjölkproduktion.

detaljerat redogöra för olika arter och sorter vad gäller konkurrens, övervintring och avkastning

översiktligt redogöra för samband mellan väderfaktorer och vallfoderproduktion, övervintring och näringskvalitet

Ej uppnått nivån för betyg 3

översiktligt redogöra för samband mellan väderfaktorer och vallfoderproduktion, övervintring och

näringskvalitet

detaljerat redogöra för samband mellan väderfaktorer och vallfoderproduktion, övervintring och näringskvalitet

analysera effekten av olika klimatförändringar på grovfoderproduktionen och foderkvaliteten

redogöra för grundläggande principer och system vid ensilering av grovfoder, samt för effekten av odling och konservering på grovfoder- och mjölkkvalitet

Ej uppnått nivån för betyg 3

redogöra för grundläggande principer och system vid ensilering av grovfoder, samt för effekten av odling och konservering på grovfoder- och mjölkkvalitet.

redogöra för hur de olika ensileringssystemen kan påverka kvaliteten på grovfodret, samt redogöra för vanliga produktionsproblem (mjölk, syrade produkter, ost) som kan uppstå beroende på grovfoderkvalitet.

översiktligt redogöra för mjölkkors digestion och metabolism, för fodervärdering och för vanliga fodervärderingsystem, samt planera lämplig grovfoderanvändning

Ej uppnått nivån för betyg 3

översiktligt redogöra för mjölkkors digestion och metabolism, för fodervärdering och för vanliga fodervärderingsystem, samt planera lämplig grovfoderanvändning.

analysera och värdera hur olika grovfoder kan användas i ekologisk respektive konventionell mjölkproduktion.

detaljerat redogöra för hur foderstaten sammansättning påverkar konsumtion och foderutnyttjande av grovfodret hos mjölkkor, samt redogöra för olika typer av grovfoder och deras roll i foderstaten.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap
Kurskod: LB0117 Anmälningskod: SLU-10328 Plats: Ortsoberoende Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap Studietakt: 25%