Introduktionskurs - Växtodlingsprogrammet
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LB0125-10463 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LB0125
Läsåret 2024/2025
Introduktionskurs - Växtodlingsprogrammet (LB0125-10252)
2024-09-02 - 2024-10-31
Läsåret 2022/2023
Introduktionskurs - Växtodlingsprogrammet (LB0125-10340)
2022-08-29 - 2022-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
LB0125 Introduktionskurs - Växtodlingsprogrammet, 7,5 Hp
Introduction course - Crop productionÄmnen
Lantbruksvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Växtodling, naturbruk och artkunskap | 2,5 | 0102 |
Lantbruksvetenskapligt tema | 1,5 | 0103 |
Uppsats, introduktion till universitetsstudier, yr | 3,5 | 0104 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet och särskild behörighet som omfattarBiologi 2
Mål
Kursens syfte är att ge en introduktion till utbildningen och inblick i möjlig framtida yrkesutövning. Detta sker genom att ge studenten en övergripande introduktion till brukandet av naturresurser och växtproduktionens betydelse i samhället. I samarbete med andra agrara kandidatprogram får studenten även inblick och förståelse för övriga delar av det agrara livsmedelssystemet och dess betydelse i samhällets olika led. Syftet är också att ge en generell introduktion till universitetsstudier samt ge träning i skriftlig och muntlig presentation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
översiktligt beskriva naturbruk, med fokus på jordbruk
visa en grundläggande förståelse för det agrara livsmedelssystemets olika delar och dess betydelse i samhället
översiktligt beskriva växtproduktionen, dess betydelse för kulturlandskapet och miljön samt dess historiska utveckling
identifiera vissa arter av grödor och åkerogräs
söka, kritiskt bearbeta och diskutera vetenskaplig litteratur, i tal och skrift.
-diskutera nyttjandet av naturresurser ur ett etiskt perspektiv
Innehåll
Kursen innehåller föreläsningar, övningar, studiebesök och exkursioner som behandlar:
biologiska naturresurser, deras förekomst och hur de brukas för att generera varor och tjänster, med fokus på lantbrukets produktionsgrenar och årscykler
odlingsförutsättningar i lantbruket och översikt över historisk utveckling vad gäller användningen av odlingsmaterial och tänkbar framtida utveckling
artkunskap gällande grödor och åkerogräs
introduktion till miljöetik, hållbart naturresursutnyttjande och agrarhistoria
allmän bibliotekskunskap och studieteknik
Kursen innehåller även ett uppsatsarbete som inkluderar muntlig och skriftlig presentation
På exkursioner och studiebesök besöks naturmiljöer för att öka kunskapen om bruket och förvaltningen av naturresurser i Sverige samt förutsättningarna för jordbruksdrift. Obligatoriska moment är exkursioner, studiebesök och övningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Uppsats: Godkänd skriftlig och muntlig redovisning
Godkända quizzar
Godkänt deltagande i exkursioner, studiebesök, övningar och andra obligatoriska moment
Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen läses på 50% studietakt parallellt med kursen MV0226, Geologi och hydrologi Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på. Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för mark och miljö